Ισπανία: Ενώπιον του δικαστηρίου αναμένονται σήμερα οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Ισπανία: Ενώπιον του δικαστηρίου αναμένονται σήμερα οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας Facebook Twitter
0

Η κρίση με την Καταλονία μεταφέρεται σήμερα στη Μαδρίτη, όπου οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της επαρχίας αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για «στάση», την ώρα που ο Κάρλες Πουτζντεμόν καταγγέλλει από τις Βρυξέλλες μια «πολιτική δίκη».


Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου είκοσι καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης. Τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.

Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα καταθέσουν σήμερα από τις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου, που ασχολείται με περίπλοκες υποθέσεις.


Αν συμφωνήσει με το αίτημα της εισαγγελίας, το δικαστήριο σήμερα πρόκειται όχι μόνο να απαγγείλει κατηγορίες στους αυτονομιστές ηγέτες, αλλά και να ζητήσει την προφυλάκισή τους.


Μισή ώρα αργότερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάμρε Φορκαντέλ και τέσσερα μέλη του αναμένονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές, καθώς αυτοί εξακολουθούν να έχουν βουλευτική ασυλία.


Ο Πουτζντεμόν έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Βρίσκεται στις Βρυξξέλλες μαζί με τέσσερις από τους καθαιρεθέντες «υπουργούς» του και καταγγέλλει μια «πολιτική δίκη». Σε ανακοίνωσή του τη χαρακτήρισε ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διχαστεί η κυβέρνησή του.

Κάποιοι αυτονομιστές ηγέτες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο «για να καταγγείλουν τη βούληση της ισπανικής δικαιοσύνης να διώκει πολιτικές ιδέες», άλλοι «θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την πολιτική αυτή δίκη», τόνισε στην ανακοίνωση ο Πουτζντεμόν.


Ο Ζοάν Ζοσέπ Νούετ, ένα μέλος του γραφείου του κοινοβουλίου που θα καταθέσει σήμερα, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Πουτζντεμόν. «Όλοι όσοι έχουν κληθεί ενώπιον του δικαστηρίου ενδέχεται να προφυλακιστούν», διότι ο Πουτζντεμόν έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio.


Μετά την άρνηση του Πουτζντεμόν και των τεσσάρων καθαιρεθέντων υπουργών του που βρίσκονται μαζί του, η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει τη σύλληψή τους και ένα Ισπανός δικαστής να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα.


Όμως ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.


Οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό ενόψει των εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες οι αυτονομιστές ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι την πλειοψηφία.


Παραμένοντας στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν «περισσότερο προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή των μέσων, παρά να αποφύγει τη δικαιοσύνη», εκτιμά ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Βαγεσπίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM