Ιρλανδία: Ο Μάρτιν νέος πρωθυπουργός- Επικεφαλής ιστορικού κυβερνητικού συνασπισμού

Ιρλανδία: Ο Μάρτιν νέος πρωθυπουργός- Επικεφαλής ιστορικού κυβερνητικού συνασπισμού Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Fianna Fail, Μίχελ Μάρτιν έγινε ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, επικεφαλής του συνασπισμού στον οποίο μετέχουν το κόμμα του, το αντίπαλο κεντρώο Fine Gael και οι Πράσινοι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα δύο κεντρώα κόμματα, ορκισμένοι εχθροί από τον εμφύλιο πόλεμο του 1922, συμμαχούν για να κυβερνήσουν. Στην ψηφοφορία που έγινε εκτάκτως σε συνεδριακό κέντρο του Δουβλίνου- προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις που είναι απαραίτητες στην εποχή του κορωνοϊού- 93 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Μάρτιν, 63 κατά ενώ υπήρχαν τρεις αποχές.

Στη συνέχεια ο 59χρονος μετέβη στην κατοικία του Ιρλανδού προέδρου Μάικλ Ντ. Χίγκινς, για να αναλάβει επισήμως πρωθυπουργικά καθήκοντα. Ο Μάρτιν διαδέχεται στον πρωθυπουργικό θώκο τον Λίο Βαράντκαρ, τον ηγέτη του Fine Gael.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που κράτησαν μήνες, έπειτα από τις εκλογές του Φεβρουαρίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν είχε εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Το Fianna Fail, το Fine Gael και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Sinn Fein, που είχε επικρατήσει στις εκλογές. Τα μέλη των τριών κομμάτων έδωσαν χθες το πράσινο φως για τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει εκ περιτροπής ηγέτη. Ο Μάρτιν, το κόμμα του οποίου διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με 38 εκ των 160 εδρών, θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός, ο Μάρτιν δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. «2.278 άνθρωποι σε αυτή τη νήσο έχασαν τη ζωή τους. Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε από τον Μάρτιο, η μάχη εναντίον του ιού δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διασποράς του. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε νέο κύμα», τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία είναι αντιμέτωπη με την ταχύτερη ύφεση που έχει βιώσει ποτέ, τονίζοντας την ανάγκη έκτακτων μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Υπάρχουν περιορισμοί που θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (...). Όμως, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να βοηθήσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας να ανακάμψουν», τόνισε.

Ενώπιον των βουλευτών, ο ηγέτης του Fine Gael Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε ιστορική τη συμμαχία με το Fianna Fail και εξέφρασε την ανυπομονησία του να υπηρετήσει την κυβέρνηση. Θα επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τον Μάρτιν, βάσει του συστήματος της εκ περιτροπής πρωθυπουργίας που θα εφαρμοστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ