No.1

Ιρλανδία: Ο Μάρτιν νέος πρωθυπουργός- Επικεφαλής ιστορικού κυβερνητικού συνασπισμού

Ιρλανδία: Ο Μάρτιν νέος πρωθυπουργός- Επικεφαλής ιστορικού κυβερνητικού συνασπισμού Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Fianna Fail, Μίχελ Μάρτιν έγινε ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, επικεφαλής του συνασπισμού στον οποίο μετέχουν το κόμμα του, το αντίπαλο κεντρώο Fine Gael και οι Πράσινοι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα δύο κεντρώα κόμματα, ορκισμένοι εχθροί από τον εμφύλιο πόλεμο του 1922, συμμαχούν για να κυβερνήσουν. Στην ψηφοφορία που έγινε εκτάκτως σε συνεδριακό κέντρο του Δουβλίνου- προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις που είναι απαραίτητες στην εποχή του κορωνοϊού- 93 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Μάρτιν, 63 κατά ενώ υπήρχαν τρεις αποχές.

Στη συνέχεια ο 59χρονος μετέβη στην κατοικία του Ιρλανδού προέδρου Μάικλ Ντ. Χίγκινς, για να αναλάβει επισήμως πρωθυπουργικά καθήκοντα. Ο Μάρτιν διαδέχεται στον πρωθυπουργικό θώκο τον Λίο Βαράντκαρ, τον ηγέτη του Fine Gael.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που κράτησαν μήνες, έπειτα από τις εκλογές του Φεβρουαρίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν είχε εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Το Fianna Fail, το Fine Gael και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Sinn Fein, που είχε επικρατήσει στις εκλογές. Τα μέλη των τριών κομμάτων έδωσαν χθες το πράσινο φως για τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει εκ περιτροπής ηγέτη. Ο Μάρτιν, το κόμμα του οποίου διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με 38 εκ των 160 εδρών, θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός, ο Μάρτιν δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. «2.278 άνθρωποι σε αυτή τη νήσο έχασαν τη ζωή τους. Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε από τον Μάρτιο, η μάχη εναντίον του ιού δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διασποράς του. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε νέο κύμα», τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία είναι αντιμέτωπη με την ταχύτερη ύφεση που έχει βιώσει ποτέ, τονίζοντας την ανάγκη έκτακτων μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Υπάρχουν περιορισμοί που θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (...). Όμως, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να βοηθήσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας να ανακάμψουν», τόνισε.

Ενώπιον των βουλευτών, ο ηγέτης του Fine Gael Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε ιστορική τη συμμαχία με το Fianna Fail και εξέφρασε την ανυπομονησία του να υπηρετήσει την κυβέρνηση. Θα επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τον Μάρτιν, βάσει του συστήματος της εκ περιτροπής πρωθυπουργίας που θα εφαρμοστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM