Το Ιράν προχώρησε στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή

Το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Το Ιράν ανακοίνωσε την πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή που καταδικάστηκε για τις πρόσφατες αντικυβερνητικές αναταραχές στη χώρα.

Ο Mohsen Shekari απαγχονίστηκε το πρωί της Πέμπτης καθώς κρίθηκε ένοχος από το Επαναστατικό Δικαστήριο για «μοχαρεμπέ», εχθρότητα δηλαδή κατά του Θεού, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατηγορήθηκε ως «ταραξίας» που έκλεισε έναν κεντρικό δρόμο στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο και τραυμάτισε ένα μέλος μιας παραστρατιωτικής δύναμης με μεγάλο μαχαίρι.

Ωστόσο ένας ακτιβιστής είπε ότι καταδικάστηκε μετά από «μια δίκη επίδειξης χωρίς καμία δίκαιη διαδικασία».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και σθεναρά σε αυτή την εκτέλεση», δήλωσε ο Mahmood Amiry-Moghaddam, διευθυντής της οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, με έδρα τη Νορβηγία.

«Εάν η εκτέλεση του Mohsen Shekari δεν αντιμετωπιστεί με σοβαρές συνέπειες για την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε μαζικές εκτελέσεις διαδηλωτών», πρόσθεσε.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Mohsen Shekari είχε αποκλείσει την οδό Sattar Khan της Τεχεράνης στις 25 Σεπτεμβρίου και χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να επιτεθεί σε μέλος της Basij Resistance Force, μιας εθελοντικής παραστρατιωτικής δύναμης που συχνά αναπτύσσεται για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις.

Την 1η Νοεμβρίου, το δικαστήριο έκρινε τον Shekari ένοχο για επίθεση και σχεδιασμό όπλου «με σκοπό να σκοτώσει, να προκαλέσει τρόμο και να διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας». Το δικαστήριο τον καταδίκασε για «εχθρότητα κατά του Θεού», είπε ο Mizan.

Άσκησε έφεση κατά της ετυμηγορίας, αλλά απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο στις 20 Νοεμβρίου, πρόσθεσε.

Η οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν ανέφεραν ότι ο Shekari δεν είχε πρόσβαση στον δικηγόρο του καθ' όλη τη φάση της ανάκρισης και της νομικής διαδικασίας.

Ανέφερε επίσης ότι το σκληροπυρηνικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε τις «αναγκαστικές ομολογίες» του λίγες ώρες μετά την εκτέλεσή του. Σε σχετικό βίντεο φαίνεται μια μελανιά στο δεξί του μάγουλο.

Το δικαστικό σώμα έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι άλλα 10 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από το Επαναστατικό Δικαστήριο με τις κατηγορίες της «εχθρότητας κατά του Θεού» ή της «διαφθοράς στη Γη» αναφορικά με τις διαδηλώσεις. Οι ταυτότητες των κατηγορουμένων ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι οι θανατικές ποινές σχεδιάστηκαν για να «καταστείλουν περαιτέρω τη λαϊκή εξέγερση» και «να ενσταλάξουν φόβο στο κοινό».

Τα Επαναστατικά Δικαστήρια λειτούργησαν «υπό την επιρροή των δυνάμεων ασφαλείας και πληροφοριών για να επιβάλουν σκληρές ποινές μετά από κατάφωρα άδικες δίκες που χαρακτηρίζονται από συνοπτικές και κατά κύριο λόγο μυστικές διαδικασίες», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ