Την Καμάλα Χάρις επέλεξε ο υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο Τζο Μπάιντεν, για τη θέση της αντιπροέδρου στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

 

«Έχω τη τιμή να σας ανακοινώσω ότι έχω επιλέξει την Καμάλα Χάρις, μία ατρόμητη μαχήτρια για τον μικρό άνδρα (Τραμπ) και μία από τις καλύτερες δημόσιες λειτουργούς της χώρας ως (πολιτική) σύντροφό μου» έγραψε στο Twitter πριν από λίγο ο υποψήφιος για την προεδρία.

 

 

Κόρη Τζαμαϊκανού και Ινδής, εμφανίστηκε ως πρωτοπόρος τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ ενώ έγινε η δεύτερη έγχρωμη γυναίκα που εξελέγη ποτέ στη Γερουσία το 2016.

 

Έχει εργαστεί ως εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε ως «ορκισμένη» να πατάξει το έγκλημα. Εφάρμοσε μια τεχνοκρατική προσέγγιση στις παραδοσιακές πολιτικές απέναντι στο σκληρό έγκλημα αλλά μερικές από τις προσπάθειές της επικρίθηκαν από ορισμένους. 

 

Οι επικριτές της υποστήριξαν δε, ότι «παραήταν προσεκτική» στα έξι χρόνια θητείας της ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια και δεν αποδείχθηκε πραγματικά «προοδευτική».

 

O Τζο Μπάιντεν, που θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο στις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου, είχε δεσμευτεί από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του, την άνοιξη, να επιλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρό του.


Μέχρι σήμερα, μόνο δύο γυναίκες στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ είχε επιλεγεί ως συνυποψήφιες υποψήφιων προέδρων: η Σάρα Πέιλιν το 2008 με τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μακέιν και η Τζεραλντίν Φεράρο το 1984 με τον Δημοκρατικό Ουόλτερ Μοντέιλ.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα, στη ραδιοφωνική συνέντευξή του, τη δουλειά του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς, υποβαθμίζοντας, ωστόσο, τη σημασία της επιλογής της Χάρις. «Οι πολίτες δεν ψηφίζουν για τον συνυποψήφιο, καθόλου [...] Μπορείτε να επιλέξετε έναν Τζορτζ Ουάσιγκτον ως συνυποψήφιο ή τον Αβραάμ Λίνκολν να επιστρέψει από τους νεκρούς. Απλά δεν ψηφίζουν για τον συνυποψήφιο».

 

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει πως ορισμένοι άνδρες θα μπορούσαν να νιώσουν «προσβεβλημένοι» από τη δέσμευση του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν να επιλέξει μία γυναίκα ως συνυποψήφιά του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

 

«Περιορίστηκε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Fox Sports. «Ορισμένοι θα πουν είναι μια προσβολή προς τους άνδρες και άλλοι θα πουν ότι είναι ΟΚ».

 

Με πληροφορίες του BBC/Variety/Guardian