ΗΠΑ και σύμμαχοι προετοιμάζονται σιωπηλά για μια εξόριστη ουκρανική κυβέρνηση και μακρά εξέγερση

ΗΠΑ και σύμμαχοι προετοιμάζονται σιωπηλά για μια εξόριστη ουκρανική κυβέρνηση και μακρά εξέγερση Facebook Twitter
Ρώσος που αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια μιας μάχης στην εκκένωση του Ιρπίν το Σάββατο.
0

Ο ουκρανικός στρατος έχει καταφέρει να προβάλει μια απροσδόκητα σφοδρή άμυνα απέναντι στη ρωσική εισβολή. Όμως, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιμένουν ότι ο ρωσικός στρατός θα ανατρέψει τις αρχικές απώλειες και θα δημιουργήσει το έδαφος για μια μακρά, αιματηρή εξέγερση. 

Οι τρόποι με τους οποίους οι δυτικές χώρες θα υποστηρίξουν μια ουκρανική αντίσταση αρχίζουν να διαμορφώνονται. Αξιωματούχοι είναι απρόθυμοι να συζητήσουν λεπτομερή πλάνα, από τη στιγμή που αυτά προϋποθέτουν μια νίκη του ρωσικού στρατού, που ακόμη δεν έχει συμβεί. Όμως, ως πρώτο βήμα, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας σχεδιάζουν πώς θα βοηθήσουν να στηθεί και να υποστηριχθεί μια κυβέρνηση σε εξορία, η οποία θα μπορούσε να καθοδηγεί επιχειρήσεις ανταρτών εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατοχής, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post.

Τα όπλα που οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στον ουκρανικό στρατό- και συνεχίζουν να φτάνουν στη χώρα- θα έχουν κρίσιμη σημασία για την επιτυχία ενός κινήματος εξέγερσης, αναφέρουν αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να πακέτο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια, που περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων που ήδη έχουν σταλεί. 

Αν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της επιλέξουν να στηρίξουν μια εξέγερση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι η καθοριστική δύναμη, επισημαίνουν αξιωματούχοι, διατηρώντας το ηθικό και ενώνοντας τους Ουκρανούς υπό ρωσική κατοχή για να αντισταθούν στον ισχυρό εχθρό. Η πιθανότητα της κατάληψης του Κιέβου από τους Ρώσους έχει προκαλέσει μια θύελλα σχεδιασμού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και άλλα υπουργεία, για την περίπτωση που η κυβέρνηση Ζελένσκι αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα ή και τη χώρα. 

«Κάνουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε πιθανότητα τώρα», συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου στο οποίο ο Ζελένσκι στήσει μια εξόριστη κυβέρνηση στην Πολωνία, δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Ο Ζελένσκι, που έχει δηλώσει ότι θεωρεί πως είναι ο «Νο 1 στόχος» της Ρωσίας, παραμένει στο Κίεβο και έχει διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να φύγει. Έχει συζητήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους το αν θα έπρεπε να μετακινηθεί στα δυτικά, σε μια πιο ασφαλή θέση στην πόλη Λβιβ, πιο κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. 

Η ομάδα ασφαλείας του έχει ήδη σχέδια για τη γρήγορη μετακίνηση του προέδρου και των υπουργών του, δηλώνει Ουκρανός αξιωματούχος. «Μέχρι στιγμής, αρνείται να φύγει», συμπληρώνει. 

Ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, αρνήθηκε να μιλήσει για τα όποια σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχει κάνει η Ουκρανία, για την περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν το Κίεβο. 

«Μπορούμε μόνο να πούμε ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για την υπεράσπιση του Κιέβου, όσο συνειδητά η Ρωσία προετοιμάζει την επίθεσή της στην πόλη. Αυτός ο πόλεμος έχει γίνει ο πόλεμος του λαού για τους Ουκρανούς. Πρέπει να κερδίσουμε. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», δηλώνει. 

Παρόλα αυτά, Ευρωπαίοι διπλωμάτες- όπως και οι Αμερικανοί ομόλογοί τους- αρχίζουν να προετοιμάζονται για το πώς θα υποστηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση αν πέσει το Κίεβο, ή αν η Ρωσία καταλάβει όλη τη χώρα. 

Το ψήφισμα του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία θέτει τις βάσεις για την αναγνώριση της κυβέρνησης Ζελένσκι ως της νόμιμης διοίκησης της Ουκρανίας ακόμη κι αν πλέον δεν ελέγχει την περιοχή, επισημαίνει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

«Δεν έχουμε καταρτίσει ακόμη ένα πλάνο, αλλά θα ήταν κάτι με το οποίο θα ήμασταν έτοιμοι για να προχωρήσουμε αμέσως. Από την εμπειρία μας, βοηθά γενικά να έχεις διεθνή υποστήριξη», συμπληρώνει. 

Οι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί για μία φανερή υποστήριξη σε μια ουκρανική εξέγερση, από φόβο ότι μπορεί να φέρει μέλη του ΝΑΤΟ σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία. Για το Κρεμλίνο, η υποστήριξη μιας κυβέρνησης Ζελένσκι που θα βρίσκεται στην Πολωνία θα συνιστά επίθεση από τη συμμαχία, προειδοποιούν κάποιοι αξιωματούχοι. 

Όμως, οι Ουκρανοί ηγέτες και πολίτες δεν είναι πιθανό να αποθαρρυνθούν λόγω των ανησυχιών του ΝΑΤΟ. «Αμφιβάλλων ιδιαίτερα ότι οι Ουκρανοί δεν θα συνεχίσουν την αντίσταση ακόμη και αφότου οι Ρώσοι πάρουν τον έλεγχο», δηλώνει υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος προβλέπει ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί για μήνες και πιθανόν χρόνια. 

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θαυμάζουν μεν το σθένος των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά επισημαίνουν ότι δεν είναι άνευ ορίων η δυνατότητά τους να αντέξουν κόντρα στη Ρωσία. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που μειώνεται το απόθεμα των πυρομαχικών και οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν κι άλλες μεγάλες πόλεις. «Η Ρωσία έχει περισσότερους στρατιώτες από την Ουκρανία. Τα ουκρανικά στρατεύματα είναι πολύ γενναία, αλλά ήδη πολεμούν πάνω από μία εβδομάδα», επισημαίνει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να προβλέψουν τι θα αποδεχόταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως τελικό αποτέλεσμα για μια ηττημένη Ουκρανία. Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να προσπαθήσει να την κάνει μια μικρότερη χώρα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η δυτική Ουκρανία θα παραμείνει ανεξάρτητη. Άλλες περιοχές θα ενσωματωθούν στη Ρωσία, ως κατεχόμενα εδάφη, ή θα ανακηρυχθούν ανεξάρτητες, κάτι που ήδη έχει κάνει το Κρεμλίνο για το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ. 

Όμως, είναι «απίθανη» η δυνατότητα της Ρωσίας να επιβάλει αυτό το όραμα, σημειώνει ο διπλωμάτης, δεδομένης της οργής στην Ουκρανία για τη ρωσική εισβολή. «Είναι μια χώρα 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το Κρεμλίνο μπορεί να προσπαθήσει να έχει μια στρατηγική. Αλλά πιστεύω ότι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί μας πάντα ξεχνάνε ένα μικρό εμπόδιο, τη θέληση των ανθρώπων. Ο Πούτιν έχει ξεχάσει πώς να εκλέγεται με δημοκρατικό τρόπο», δηλώνει. 

Επίσης, κάποιοι επισημαίνουν ότι η πτώση του Κιέβου δεν σημαίνει το τέλος της αντίστασης ή της ύπαρξης του ουκρανικού κράτους. «Οι Ρώσοι δεν μπορούν να κατακτήσουν και να υποτάξουν όλη τη χώρα», τονίζει ο Λετονός υπουργός Άμυνας, Άρτις Πάμπρικς. «Θα υπάρξει αντίσταση. Οπότε, ακόμη κι αν το Κίεβο πέσει, αυτό δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου», συμπληρώνει. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ