ΗΠΑ: Έξαρση κρουσμάτων σαλμονέλας καθώς πληθαίνουν τα κοτέτσια στις αυλές, εν μέσω πανδημίας

ΗΠΑ: Έξαρση κρουσμάτων σαλμονέλας καθώς πληθαίνουν τα κοτέτσια στις αυλές, εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
0

Έξαρση κρουσμάτων σαλμονέλας καταγράφουν οι ΗΠΑ, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ζωντανά πουλερικά, από Αμερικανούς που θέλουν να έχουν φρέσκα αυγά από κότες στην αυλή τους, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. 

Όπως μεταδίδει το CNN, από την έναρξη της πανδημίας τα ορνιθοτροφεία έχουν καταγράψει κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης και, από τις 20 Μαΐου μέχρι και σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει επιβεβαιώσει 386 νέα κρούσματα σαλμονέλας.

Ένας άνθρωπος πέθανε από λοίμωξη και ακόμη 86 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, ενώ όλα τα περιστατικά συνδέονται με κατοικίδια πουλερικά. Το ένα τρίτο των ασθενών ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών ενώ συνολικά, από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί 465 κρούσματα σε 42 πολιτείες - αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό.

Τα κοτέτσια έχουν αρχίσει και διαδίδονται σχεδόν ως «χόμπι», καθώς πολλοί Αμερικανοί υιοθετούν κοτόπουλα ως κατοικίδια, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου: την συντροφιά που τους παρέχουν τα ζώα αυτά με τα φρέσκα αυγά. Ωστόσο το CDC προειδοποιεί ότι τα κοτόπουλα διαφέρουν από τις γάτες και τους σκύλους ως προς τις απαιτήσεις και την προσοχή που πρέπει να επιδείξει κανείς, αφού εγκυμονούν υγειονομικούς κινδύνους για τους ιδιοκτήτες τους.

Τα κοτόπουλα, όπως και άλλα πτηνά, είναι φορείς σαλμονέλας στο πεπτικό τους σύστημα. Τα επικίνδυνα αυτά βακτήρια περνούν στα κόπρανά τους, πάνω στα αυγά τους και ακόμα και στα φτερά τους. Αν και τα πτηνά δεν νοσούν μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανσμό, σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Το CDC συστήνει τα παιδιά να μην αγγίζουν τα ζωντανά πουλερικά, καθώς είναι η ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για κάποια σοβαρή μόλυνση. Παράλληλα συμβουλεύει τους πολίτες που έχουν κοτέτσια ή διατηρούν άλλα ζωντανά πτηνά να φορούν ένα ξεχωριστό ζευγάρι παπουτσιών όταν φροντίζουν τα πουλιά, τα οποία θα πρέπει να αφήνουν πάντα εκτός σπιτιού. Εξίσου σημαντική κρίνεται φυσικά και η υγιεινή των χεριών.

«Και μην τα φιλάτε, ούτε να τα αγκαλιάζετε», συμβουλεύει το CDC, που από το 2011 έχει καταγράψει δεκάδες εξάρσεις σαλμονέλας που συνδέονται με πουλερικά. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ