ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον

ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον Facebook Twitter
Ο Τζεφ Μπέζος με τον αδελφό του, έναν 18 μαθητή και η 82χρονη πρωτοπόρος αεροπόρος, Ουάλι Φανκ στο Διάστημα (EPA)
0

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας των ΗΠΑ, η γνωστή σε όλους FAA μάλλον αποφάσισε να «προσγειώσει» τους δισεκατομμυριούχους Τζεφ Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον μετά τις πρόσφατες παρθενικές τους πτήσεις στο όριο Γης - Διαστήματος

Οι δύο κροίσοι ταξίδεψαν με δικά τους μέσα πάνω από το όριο των 80 χιλιομέτρων, αλλά οι ΗΠΑ αυστηροποίησαν τον ορισμό του αστροναύτη και, σύμφωνα με την FAA, για να θεωρηθεί κάποιος αστροναύτης πρέπει να είναι μέλος του πληρώματος και να κάνει κάποια συνεισφορά στην ασφάλεια της διαστημικής πτήσης. 

Αυτό σημαίνει πως ο Τζεφ Μπέζος και ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον μάλλον δεν έχουν γίνει ακόμα αστροναύτες, τουλάχιστον στα μάτια της αμερικανικής κυβέρνησης. 

ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον Facebook Twitter
EPA

Αυτές ήταν οι πρώτες αλλαγές της FAA, στη διαδικασία απόδοσης «φτερών», από τότε που ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2004. Οι ανακοινώσεις έγιναν την περασμένη Τρίτη, την ίδια ημέρα δηλαδή που ο Μπέζος πέταξε με το Blue Origin πάνω από το θεωρητικό όριο του Διαστήματος. 

Για να θεωρηθεί κάποιος αστροναύτης σε εμπορική πτήση, θα πρέπει αρχικά να έχει πετάξει σε ύψος τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων από το όριο της Γης, κάτι που πέτυχαν τόσο ο Μπέζος όσο και ο Μπράνσον. Όμως πέρα από το υψόμετρο, η αρμόδια υπηρεσία υπαγορεύει πλέον πως οι επίδοξοι αστροναύτες θα πρέπει να έχουν προβεί σε κάποιες δραστηριότητες νευραλγικές για την ασφάλεια της πτήσης, κατά τη διάρκειά της, ή να έχουν συνεισφέρει στην γενικότερη ασφάλεια του διαστημικού ταξιδιού. 

ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον Facebook Twitter
Ο Μπράνσον στο διάστημα (EPA)

Ο Μπέζος και οι άλλοι τρεις επιβάτες του Blue Origin, μάλλον δεν μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο καθώς, όπως είπε ο CEO της Blue Origin, λίγο πριν την πτήση τους, «στα αλήθεια δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει ένα μέλος του πληρώματος» μέσα σε ένα αυτόνομο όχημα. Ο Μπράσον, που πέταξε λίγες ημέρες νωρίτερα από τον Μπέζος, στις 11 Ιουλίου, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα εμπορικά ταξίδια στο Διάστημα την ερχόμενη χρονιά.

Άλλωστε όσοι επιθυμούν να κερδίσουν τα «φτερά» ενός αστροναύτη σε εμπορική πτήση πρέπει να προταθούν και εκπρόσωπος της FAA ξεκαθάρισε στο CNN πως δεν εξετάζουν καμία αίτηση την παρούσα περίοδο. 

Με πληροφορίες από CNN και BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM