Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας των ΗΠΑ, η γνωστή σε όλους FAA μάλλον αποφάσισε να «προσγειώσει» τους δισεκατομμυριούχους Τζεφ Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον μετά τις πρόσφατες παρθενικές τους πτήσεις στο όριο Γης - Διαστήματος

 

Οι δύο κροίσοι ταξίδεψαν με δικά τους μέσα πάνω από το όριο των 80 χιλιομέτρων, αλλά οι ΗΠΑ αυστηροποίησαν τον ορισμό του αστροναύτη και, σύμφωνα με την FAA, για να θεωρηθεί κάποιος αστροναύτης πρέπει να είναι μέλος του πληρώματος και να κάνει κάποια συνεισφορά στην ασφάλεια της διαστημικής πτήσης. 

 

Αυτό σημαίνει πως ο Τζεφ Μπέζος και ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον μάλλον δεν έχουν γίνει ακόμα αστροναύτες, τουλάχιστον στα μάτια της αμερικανικής κυβέρνησης. 

 

ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον
EPA

 

Αυτές ήταν οι πρώτες αλλαγές της FAA, στη διαδικασία απόδοσης «φτερών», από τότε που ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2004. Οι ανακοινώσεις έγιναν την περασμένη Τρίτη, την ίδια ημέρα δηλαδή που ο Μπέζος πέταξε με το Blue Origin πάνω από το θεωρητικό όριο του Διαστήματος. 

 

Για να θεωρηθεί κάποιος αστροναύτης σε εμπορική πτήση, θα πρέπει αρχικά να έχει πετάξει σε ύψος τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων από το όριο της Γης, κάτι που πέτυχαν τόσο ο Μπέζος όσο και ο Μπράνσον. Όμως πέρα από το υψόμετρο, η αρμόδια υπηρεσία υπαγορεύει πλέον πως οι επίδοξοι αστροναύτες θα πρέπει να έχουν προβεί σε κάποιες δραστηριότητες νευραλγικές για την ασφάλεια της πτήσης, κατά τη διάρκειά της, ή να έχουν συνεισφέρει στην γενικότερη ασφάλεια του διαστημικού ταξιδιού. 

 

ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον
Ο Μπράνσον στο διάστημα (EPA)

 

Ο Μπέζος και οι άλλοι τρεις επιβάτες του Blue Origin, μάλλον δεν μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο καθώς, όπως είπε ο CEO της Blue Origin, λίγο πριν την πτήση τους, «στα αλήθεια δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει ένα μέλος του πληρώματος» μέσα σε ένα αυτόνομο όχημα. Ο Μπράσον, που πέταξε λίγες ημέρες νωρίτερα από τον Μπέζος, στις 11 Ιουλίου, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα εμπορικά ταξίδια στο Διάστημα την ερχόμενη χρονιά.

 

Άλλωστε όσοι επιθυμούν να κερδίσουν τα «φτερά» ενός αστροναύτη σε εμπορική πτήση πρέπει να προταθούν και εκπρόσωπος της FAA ξεκαθάρισε στο CNN πως δεν εξετάζουν καμία αίτηση την παρούσα περίοδο. 

 

Με πληροφορίες από CNN και BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr