Ινδία: Τουλάχιστον 107 νεκροί από κατολισθήσεις - Εκατοντάδες παραμένουν παγιδευμένοι

Ινδία: Τουλάχιστον 41 νεκροί από κατολισθήσεις - Εκατοντάδες παραμένουν παγιδευμένοι Facebook Twitter
Φωτ. από τις κατολισθήσεις στην Ινδία / Χ
0

Τις τελευταίες ώρες τουλάχιστον 107 νεκροί, δεκάδες τραυματισμένοι και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, είναι ο απολογισμός από τις κατολισθήσεις που έπληξαν την πολιτεία Κεράλα της Ινδίας.

Σε βίντεο που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης ή ανήρτησαν πολίτες στα social media, αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής από τις κατολισθήσεις, ενώ τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δυσχεραίνει κατάρρευση γέφυρας στην περιοχή. Η υπουργός Υγείας Βίνα Τζορτζ, κάνει λόγο για τουλάχιστον 70 νεκρούς, ενώ η εφημερίδα «Indian Express» ανέφερε πως υπάρχουν φόβοι πως άνθρωποι παρασύρθηκαν στον ποταμό Τσαλιγιάρ.

Στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως ανέφεραν οι μετεωρολόγοι. Ο στρατός ανέπτυξε πάνω από 200 μέλη του για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και αρωγής, ανάμεσά τους μέλη του Μηχανικού για να στήσουν προσωρινή γέφυρα, καθώς σημαντική για την περιοχή γέφυρα καταστράφηκε. «Εκατοντάδες άνθρωποι πιθανόν παγιδεύτηκαν», αναφέρουν οι ένοπλες δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X, αναφέρει πως «σκέφτεται» τους πολίτες που έχασαν οικείους τους και «προσεύχεται» για αυτούς που τραυματίστηκαν. Διαβεβαίωσε μάλιστα πολιτειακό πρωθυπουργό στην Κεράλα, πως θα διατεθεί «κάθε δυνατή βοήθεια» από πλευράς ομοσπονδιακού κράτους.

Ο μουσώνας που εκδηλώνεται τη νότια Ασία από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο προσφέρει ανάσα, εν μέσω καλοκαιρινής ζέστης, και οι βροχές που φέρνει χαρακτηρίζονται απαραίτητες για να αναπληρώνονται τα αποθέματα νερού, όμως συχνά προκαλεί επίσης πλημμύρες και κατολισθήσεις, με εκτεταμένες ζημιές και βαρείς απολογισμούς θυμάτων. Ωστόσο, η ένταση του φαινομένου κλιμακώθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, κάτι που ειδικοί αποδίδουν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τα φράγματα, η αποψίλωση των δασών και διάφορα αναπτυξιακά έργα, εξάλλου, θεωρούνται επίσης παράγοντες που χειροτερεύουν την κατάσταση κι αυξάνουν τον απολογισμό των θυμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΤΗΣΗ

Διεθνή / Πότε να κλείσετε και πότε να πετάξετε: Τips για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια το 2026

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αλλάζουν οι «χρυσοί κανόνες» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, καθώς τόσο οι ημέρες κράτησης όσο και οι περίοδοι ταξιδιού επανακαθορίζονται με βάση τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψη Άντριου - Η ερώτηση που αγνόησαν

«Παρά τα ταραχώδη τρία χρόνια από την τελευταία της στιγμή στα Bafta, η Κέιτ έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην τελετή απονομής» σχολιάζει η βρετανική Vogue
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM