Περισσότεροι από 90 άνθρωποι αγνοούνται, καθώς βυθίστηκε από τον σφοδρό κυκλώνα ένα φορτηγό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Ινδικής πόλης Μουμπάι.

 

Η καταιγίδα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 19 άτομα έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές ενώ έχει επιδεινώσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Γκουτζαράτ, με την αναστολή εμβολιασμών.

 

Τα νοσοκομεία περιμένουν με εφεδρικές γεννήτριες για να συνεχίσουν να λειτουργούν ενώ σε αναμονή βρίσκονται και οι  προμήθειες οξυγόνου.

 

Το ινδικό ναυτικό είπε ότι έχει διασώσει 177 από τους 270 ανθρώπους στο πλοίο και ότι οι προσπάθειες για την εύρεση επιζώντων συνεχίζονται.

 

Τρία άλλα εμπορικά φορτηγά, που μεταφέρουν περίπου 700 άτομα βρίσκονται στη θάλασσα μετά τον κυκλώνα Tauktae, ο οποίος πλήττει τις δυτικές ακτές της Ινδίας.

 

Χθες σχεδόν 150.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας, ενώ οι αρχές έκλεισαν λιμάνια και το κεντρικό αεροδρόμιο καθώς πλησίαζε ο κυκλώνας Tauktae, ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

 

Οι αρχές έχουν αναπτύξει περισσότερες από 50 ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών.

 

«Για να είμαστε βέβαιοι ότι τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με cοvid-19 δεν θα αντιμετωπίσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, έχουν εγκατασταθεί 1.383 γεννήτριες», δήλωσε ο Πανκάζ Κούμαρ. 

 

Στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου έχουν επισήμως καταγραφεί 9.000 θάνατοι από covid-19, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος,  έχει ανασταλεί και η εκστρατεία ανοσοποίησης για δύο ημέρες.

 

Η «πολύ ισχυρή κυκλωνική καταιγίδα» συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 155-165 χιλιομέτρων την ώρα, με ριπές ανέμων έως 185 χλμ/ώρα, προειδοποίησε η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

 

Η πιο σφοδρή τροπική καταιγίδα που πλήττει την περιοχή εδώ και δεκαετίες έχει προκαλέσει θύματα στα δυτικά κρατίδια της Ινδίας Κεράλα, Γκόα, Μαχαράστρα και Γκουτζαράτ, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι που την συνοδεύουν έχουν παρασύρει πολλές αυτοσχέδιες κατοικίες, ξεριζώσει δέντρα και γκρεμίσει πυλώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης.

 

Ο Tauktae πλήττει την Ινδία την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο προκαλεί καθημερινά τον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπων στη χώρα. 

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr