Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τον κυκλώνα Φάνι, έναν από τους πιο ισχυρούς κυκλώνες που έχει σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια στον Ινδικό Ωκεανό. Ο Φάνι έφτασε σήμερα στην ανατολική Ινδία, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 200 χλμ/ώρα, όπως είπε αξιωματούχος του κρατιδίου της Οντίσα. «Μπορώ να επιβεβαιώσω προς το παρόν δύο θανάτους», δήλωσε στο AFP ο Μπισνουπάντα Σέθι, υπεύθυνος επιχειρήσεων αρωγής του κρατιδίου της Οντίσα. Ένας ηλικιωμένος σε καταφύγιο πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ άλλος ένας βγήκε από το σπίτι του παρά τις προειδοποιήσεις και έχασε τη ζωή του από την πτώση δέντρου.

 

Ο ισχυρός κυκλώνας Φάνι έφτασε στην ανατολική Ινδία σήμερα στις 08:00 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ οι αρχές είχαν δώσει εντολή για την απομάκρυνση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων από τις περιοχές της ανατολικής Ινδίας από τις οποίες προβλεπόταν να περάσει. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, ο κυκλώνας έφτασε αρχικά στην Πούρι, μια παραλιακή πόλη 200.000 κατοίκων, η οποία είναι πολύ γνωστή για τον ναό της Σρι Τζαγκανάτ, ο οποίος είναι από τους πιο ιερούς τόπους λατρείας των ινδουϊστών και τον επισκέπτονται εκατομμύρια πιστοί κάθε χρόνο.

 

Η Πούρι μετά τους ισχυρούς ανέμους έμοιαζε με πόλη φάντασμα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Στις περισσότερες συνοικίες της διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Τα καταστήματα ήταν κλειστά, ενώ εκατοντάδες δέντρα είχαν ξεριζωθεί από τους ισχυρούς ανέμους. «Όλα έγιναν μαύρα σε μια στιγμή», δήλωσε ένας άνδρας που έχει καταφύγει σε ένα ξενοδοχείο, «οι πάγκοι με τα τρόφιμα και οι πινακίδες βρέθηκαν στον αέρα». Ο κυκλώνας αναμένεται να διασχίσει ζώνες στις οποίες κατοικούν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, κατευθυνόμενος από το κρατίδιο της Οντίσα προς τα βορειοδυτικά και να διασχίσει τη δυτική Βεγγάλη, η πρωτεύουσα της οποίας, η Καλκούτα, μπορεί να πληγεί αύριο Σάββατο, προτού φτάσει στο Μπανγκλαντές.

 

Ο κυκλώνας έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται μετά την άφιξή του στο κρατίδιο της Οντίσα, δήλωσε ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ινδίας Κ. Τζ. Ράμες. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και η πνοή ισχυρών ανέμων θα συνεχιστούν για όλη την ημέρα σήμερα στην Οντίσα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής της Ινδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

 

Μετά την άφιξή του σήμερα το πρωί, ο κυκλώνας Φάνι άρχισε να αποδυναμώνεται και είναι πιθανό να φτάσει στο Μπανγκλαντές μέχρι αύριο το βράδυ», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές έχει θέσει τον στρατό της χώρας σε κατάσταση συναγερμού και έχει δώσει εντολή για την απομάκρυνση των κατοίκων από 19 παράκτιες περιοχές, όπου έχουν ανοίξει περισσότερα από 4.000 καταφύγια για κυκλώνες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο των υπηρεσιών διάσωσης Μοχάμαντ Χασίμ.