Ιαπωνία: Μερική άρση απαγόρευσης σε πόλη της Φουκουσίμα - Εν όψει Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας

Ιαπωνία: Μερική άρση απαγόρευσης σε πόλη της Φουκουσίμα - Εν όψει Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας Facebook Twitter
0

Η Ιαπωνία ήρε μερικώς την εντολή εκκένωσης για πόλη που βρίσκεται κοντά στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην περιοχή.

Η Φουτάμπα, 4 χιλιόμετρα δυτικά των πυρηνικών εγκαταστάσεων, έχει σχεδόν ερημώσει από τη στιγμή του πυρηνικού ατυχήματος, εννέα χρόνια πριν, τη στιγμή που άλλες περιοχές που η κυβέρνηση κήρυξε ασφαλείς για την επιστροφή των κατοίκων, έχουν αρχίσει να επανέρχονται.

Η έναρξη της Λαμπαδηδρομίας στη συγκεκριμένη περιοχή λογίζεται ως μήνυμα ανάκαμψης της Φουκουσίμα από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ. Ωστόσο, κάποιοι ντόπιοι με πίκρα επιμένουν πως οι πόλεις τους δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην κατάσταση προ 2011.

Οι 7.000 άνθρωποι της Φουτάμπα εξαναγκάστηκαν, τον Μάρτιο του 2011, σε βίαιη φυγή, εξαιτίας του πανίσχυρου σεισμού που προκάλεσε τσουνάμι - το οποίο σκότωσε πάνω από 18.000 ανθρώπους στην βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας και κατέστρεψε την πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας..

Η άρση της απαγόρευσης για 2,5 τετραγωνικα χιλιομέτρα της πόλης σημαίνει πως οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την ανάπλαση της θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε δομές της περιοχής.

Ωστόσο οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, όταν η υδροδότηση και άλλες βασικές υποδομές θα έχουν αποκατασταθεί. Παρόλα αυτά, θα μπορούν να πηγαίνουν για σύντομες επισκέψεις χωρίς τη συνοδεία ασφάλειας και χωρίς τη χρήση προστατευτικών ρούχων, όμως, δεν θα επιτρέπεται να διανυκτερεύσουν.

«Είμαι συγκινημένος που επιτέλους αποκαθίστανται μερικώς οι λειτουργίες στην πόλη μας» τόνισε ο δήμαρχος της Φουτάμπα, Σίρο Ιζάβα.

Παρότι η παγκόσμια επιδημία κοροναϊού έχει προκαλέσει έντονη φημολογία περί ακύρωσης ή αναβολής των Ολυμπιακών, η κυβέρνησης προωθεί τη διοργάνωση ως απόδειξη της πλήρους ετοιμότητας της χώρας.

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ιαπωνία αναμένεται να ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου στο J-Village, πρώην γήπεδο προπόνησης ποδοσφαίρου που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε διαχειριστικό κέντρο για τους υπαλλήλους που ήλεγχαν και παρόπλιζαν την κατεστραμένη πυρηνική μονάδα.

Παρότι οι διοργανωτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της αλλαγής της διαδρομής, η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να περάσει από τη Φουτάμπα, προτού μετακινηθεί σε άλλα σημεία του νομού Φουκουσίμα, όπου και θα παραμείνει τις επόμενες δύο ημέρες.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM