Η Πόλη του Μεξικού σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο - Διπλάσιο του Μανχάταν

Η Πόλη του Μεξικού σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο - Διπλάσιο του Μανχάταν Facebook Twitter
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πάρκου Parque Ecológico Lago de Texcoco
0

Ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα του κόσμου σχεδιάζει η Πόλη του Μεξικού σε μία έκταση που αποστραγγίστηκε από τους Ισπανούς κατακτητές και μέχρι πριν από μερικά χρόνια προοριζόταν για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου της πόλης.  

To 2018, ο νέος τότε πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, ακύρωσε το έργο και προχώρησε τα σχέδια για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο. Εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο ελπίζουν ότι το έργο, αν τελικά ολοκληρωθεί, θα χρησιμεύσει ως υπόδειγμα για το πώς οι πόλεις μπορούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Το πάρκο θα καλύπτει 12.300 εκτάρια - μία έκταση που αντιστοιχεί σε 30.394 στρέμματα - και από άκρη σε άκρη θα φτάνει τα 16 χιλιόμετρα. Το πάρκο δηλαδή θα είναι 36 φορές όσο το Σέντραλ Παρκ ή δύο φορές όσο το Μανχάταν. 

Τόσο η κυβέρνηση και ο αρχιτέκτονας πίσω από το εγχείρημα, γνωστό ως Parque Ecológico Lago de Texcoco, διακρίνουν τις μεγάλες δυνατότητες του πάρκου, ιδιαίτερα ενόψει της αυξανόμενης έλλειψης νερού, των πλημμυρών και της κλιματικής αλλαγής. Θεωρούν πως ένα τέτοιου μεγέθους έργο που θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις ζημιές στα υδατικά συστήματα της περιοχής που χρονολογούνται από τον Hernán Cortés και την ισπανική πολιορκία του Tenochtitlan το 1521. 

Οι λίμνες της περιοχής αποτελούσαν την πρωταρχική πηγή γλυκού νερού κατά την εποχή των Αζτέκων, αλλά οι Ισπανοί τις αποστράγγιξαν αφού κατέλαβαν την πόλη Tenochtitlan. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το ανεξάρτητο Μεξικό, αιώνες αργότερα, να δημιουργήσει ένα δίκτυο από σωλήνες εκατοντάδων χιλιομέτρων, για να τροφοδοτούν την πόλη με νερό. Ο Iñaki Echeverría, αρχιτέκτονας της Πόλης του Μεξικού, κάνει λόγο για ένα έργο που θα αλλάξει τόσο την ιστορία της πόλης όσο και της κοιλάδας. 

Το έργο θα αναπτυχθεί στην λεκάνη της πρώην λίμνης Texcoco, η οποία αποξηράνθηκε καθώς ο πληθυσμός της Πόλης του Μεξικού αυξήθηκε κατά 20 εκατομμυρίων κατοίκους μέσα στις τελευταίες δύο χιλιετίες. Η περιοχή δεν κατοικήθηκε ωστόσο. Ο Echeverría επιδιώκει την αποκατάσταση της, ενώ θα δημιουργηθούν ξανά λίμνες. Ένας από τους στόχους του έργου είναι να συγχωνευθούν δημόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου ενώ θα υπάρξουν μονοπάτια πεζοπορίας και αθλητικά γήπεδα. 

Η Πόλη του Μεξικού σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο - Διπλάσιο του Μανχάταν Facebook Twitter
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πάρκου Parque Ecológico Lago de Texcoco

«Αυτός είναι πραγματικά ο μόνος χώρος που έχει απομείνει [στην πόλη] που αποτελεί ομοσπονδιακό και αναξιοποίητο έδαφος», λέει ο Echeverría ο οποίος προσθέτει ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να ανοίξει το πρώτο τμήμα του πάρκου μέσα στο 2021. Ο αρχιτέκτονας, ο οποίος μεγάλωσε στην Πόλη του Μεξικού, λέει ότι αισθάνεται την πίεση από πολλές πλευρές για την ολοκλήρωση του έργου ή την σωστή δρομολόγησή του πριν το τέλος της θητείας του Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ το 2024.

«Πολλοί περιμένουν πως θα αποτύχω. Για τους σωστούς λόγους, για λάθος λόγους, για κάθε λόγο», λέει ο Echevarría. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που στοιχηματίζουν αυτό δεν θα υλοποιηθεί, έτσι φυσικά υπάρχει πίεση».

Με πληροφορίες από smithsonianmag.com

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ