Η ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ: «Σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας»

Η ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ: «Σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας» Facebook Twitter
Η Αντονίνα Σαμοΐλοβα ζητάει απ' όλον τον κόσμο να βοηθήσει την Ουκρανία. Φωτ: EPA
0

Η Ουκρανή ορειβάτισσα Αντονίνα Σαμοΐλοβα, που κατέκτησε την περασμένη εβδομάδα το Έβερεστ, δάκρυσε τη στιγμή που ύψωνε την ουκρανική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη.

Τη στιγμή που κρατούσε τη σημαία με το σύνθημα «Σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας», ο πατέρας και ο αδελφός της υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό και υπερασπίζονταν τη χώρα τους απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Η Αντονίνα Σαμοΐλοβα είπε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να λάβει περισσότερη βοήθεια μετά τη ρωσική εισβολή. «Είναι λυπηρό […]. Δεν είναι καλό για εμάς τους Ουκρανούς, επειδή χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, πρέπει όλος ο κόσμος να μας βοηθήσει. Δεν έχει τελειώσει ακόμη [ο πόλεμος[] στην Ουκρανία», τόνισε.

«Ήξερα ήδη πριν από την αποστολή ότι θα ήμουν η μοναδική Ουκρανή φέτος στο Έβερεστ. Αυτό με παρακίνησε να φτάσω στην κορυφή γιατί ήξερα ότι αν δεν το έκανα εγώ, τότε ποιος;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά την επιστροφή της στην Κατμαντού.

Η ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ: «Σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας» Facebook Twitter

Όταν έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρισκόταν στην κορυφή Ορισάβα, το ψηλότερο βουνό του Μεξικού. Και αυτές οι πρώτες πληροφορίες για τον πόλεμο ήρθαν από την αδελφή της που κρυβόταν στο Κίεβο, σε ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Έβερεστ το ηθικό της είχε πέσει γιατί για πολλές ημέρες δεν είχε καμία επικοινωνία με τον πατέρα και τον αδελφό της, που έχουν δηλώσει εθελοντές στον ουκρανικό στρατό. Επιστρέφοντας στην Κατμαντού, ένιωσε τεράστια ανακούφιση όταν έμαθε ότι στην περιοχή τους τα πράγματα ήταν ήσυχα.

Η ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ: «Σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας» Facebook Twitter

Εκατοντάδες μηνύματα στήριξης, αφού φίλους και αγνώστους, έφτασαν στο κινητό της τηλέφωνο όταν επέστρεψε στον καταυλισμό βάσης. «Τόνια, δεν είσαι μόνο το δικό μας καμάρι, είσαι το καμάρι της Ουκρανίας», της έγραψε ο πατέρας της.

Το Νεπάλ εξέδωσε φέτος 319 άδειες αναρρίχησης στο Έβερεστ σε ξένους ορειβάτες για την εαρινή περίοδο (μέσα Απριλίου-τέλη Μαΐου). Όλοι τους πρέπει να συνοδεύονται από τουλάχιστον έναν Νεπαλέζο οδηγό.

Η ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ: «Σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας» Facebook Twitter

Η Αντονίνα Σαμοΐλοβα ελπίζει ότι θα ενταχθεί σύντομα στο «κλειστό» κλαμπ των ορειβατών που κατάφεραν να αναρριχηθούν στις «επτά κορυφές», δηλαδή στα υψηλότερα βουνά επτά ηπείρων. Έχει ήδη στο ενεργητικό της το Κιλιμάντζαρο της Αφρικής, το όρος Ελμπρούς στον Καύκασο και το Βίνσον, την υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής.

Στο μεταξύ όμως ελπίζει ότι θα ξαναδεί την αδελφή της και τον ανιψιό της που έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στην Κροατία, αλλά και τον πατέρα και τον αδελφό της που παραμένουν στην Ουκρανία. «Θέλω μονάχα να τους αγκαλιάσω», είπε απλά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ