Η Μαλαισία ζητά να ανακρίνει βορειοκορεάτη διπλωμάτη για το φόνο του Κιμ Γιονγκ ναμ

Η Μαλαισία ζητά να ανακρίνει βορειοκορεάτη διπλωμάτη για το φόνο του Κιμ Γιονγκ ναμ Facebook Twitter
0

Οι μαλαισιανοί αστυνομικοί που ερευνούν τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θέλουν να ανακρίνουν έναν Βορειοκορεάτη διπλωμάτη, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

 

Πέντε Βορειοκορεάτες είναι ύποπτοι ότι εμπλέκονται στη δολοφονία μάλλον με δηλητήριο του Κιμ Γιονγκ Ναμ στις 13 Φεβρουαρίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, ενώ οι αστυνομικοί θέλουν να ανακρίνουν τρεις ακόμη.

 

Μεταξύ αυτών είναι ο δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, ο Χιόν Κουάνγκ Σονγκ, και ένας εργαζόμενος μιας βορειοκορεάτικης αεροπορικής εταιρείας, ο Κιμ Ουκ Ιλ, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της Μαλαισίας Χάλιντ Αμπού Μπακάρ.

 

«Στείλαμε επιστολή στον πρεσβευτή για να λάβουμε άδεια να ανακρίνουμε τους δύο αυτούς. Ελπίζουμε ότι η βορειοκορεάτικη πρεσβεία θα συνεργαστεί και θα μας επιτρέψει να τους ανακρίνουμε σύντομα. Διαφορετικά θα τους αναγκάσουμε να έρθουν σε εμάς», προειδοποίησε ο Χάλιντ.

 

Οι πέντε Βορειοκορεάτες ύποπτοι, τέσσερις εκ των οποίων έφυγαν την ημέρα της δολοφονίας από τη Μαλαισία για την Πιονγκγιάνγκ, «εμπλέκονται άμεσα» στη δολοφονία, υπογράμμισε ο Χάλιντ. Ο πέμπτος κρατείται στην Κουάλα Λουμπούρ.

 

Σύμφωνα με τις εικόνες από το σύστημα παρακολούθησης του διεθνούς αεροδρομίου, δύο γυναίκες πλησίασαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, εκ των οποίων η μία τον έπιασε από πίσω και του έβαλε ένα κομμάτι ύφασμα στο πρόσωπο. Λίγο αργότερα ο 45χρονος ζήτησε τη βοήθεια του προσωπικού του αεροδρομίου, προτού υποκύψει στη διάρκεια της διακομιδής του σε νοσοκομείο.

 

Ο διοικητής της αστυνομίας απέρριψε τους ισχυρισμούς των δύο γυναικών ότι τις εξαπάτησαν άγνωστοι, κάνοντάς τες να πιστέψουν ότι συμμετέχουν σε φάρσα. «Ναι, σίγουρα γνώριζαν» ότι επρόκειτο για επίθεση με δηλητήριο, τόνισε ο Χάλιντ.

«Η γυναίκα που κατευθύνεται προς τις τουαλέτες κρατά τα χέρια της μπροστά της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ήταν κάτι τοξικό και ότι πρέπει να πλύνει τα χέρια της», πρόσθεσε.

 

Οι δύο γυναίκες, μια 28χρονη Βιετναμέζα και μια 25χρονη Ινδονήσια, είχαν λάβει εκπαίδευση και είχαν κάνει πρόβα την επίθεση. Η μία εξ αυτών ρίχνει την τοξική ουσία στο πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, τον οποίο αρχικά ακολουθούσε η άλλη γυναίκα, σημείωσε ο Χάλιντ.

 

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ερευνητές είναι «πολύ ειλικρινείς» και ότι η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας οφείλει να τους βοηθήσει.

Όμως ο Κανγκ Τσολ, ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής, ζήτησε σήμερα από τη Μαλαισία να αφήσει ελεύθερες τις δύο γυναίκες και τον Βοριεοκορεάτη ύποπτο.

 

Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες της για την έρευνα των μαλαισιανών αρχών και έχει ανακοινώσει ότι είναι αντίθετη στη διενέργεια νεκροψίας στο θύμα.

 

Πάντως η Μαλαισία επιμένει ότι η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ θα παραμείνει στο νεκροτομείο μέχρις ότου παρουσιαστεί ένα μέλος της οικογένειάς του για να γίνει η επίσημη ταυτοποίηση με τη λήψη γενετικού υλικού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM