Η ηθοποιός Άνα Ομπρεγόν απέκτησε παιδί στα 68 μέσω παρένθετης: «Δεν θα είμαι ποτέ μόνη, ζω ξανά»

Η ηθοποιός Άνα Ομπρεγόν απέκτησε παιδί στα 68 μέσω παρένθετης: «Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη, ζω ξανά» Facebook Twitter
0

Η Ισπανίδα ηθοποιός Άνα Ομπρεγόν απέκτησε ένα κοριτσάκι μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός των κόλπων της ισπανικής κυβέρνησης.

Η 68χρονη Ομπρεγόν είχε αποκτήσει έναν γιο, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2020. Εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού ¡Hola! να κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, έξω από ένα νοσοκομείο του Μαϊάμι, κρατώντας στην αγκαλιά της ένα νεογέννητο κοριτσάκι.

Το ρεπορτάζ, που χαρακτηρίζεται «αποκλειστικό» και τιτλοφορείται «Άνα Ομπρεγόν, μητέρα ενός κοριτσιού μέσω παρένθετης μητρότητας». Παρότι το μέσο δεν ξεκαθαρίζει την πηγή του, η ίδια η ηθοποιός, η οποία πρωταγωνιστούσε σε ισπανικές τηλεοπτικές σειρές στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την είδηση.

Ανάρτησε τη φωτογραφία του εξωφύλλου του περιοδικού στο Instagram, με τη λεζάντα: «Μας τσάκωσαν! Ένα φως γεμάτο αγάπη ήρθε στο σκοτάδι μου. Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη. Ζω ξανά».

Οι αντιδράσεις

Υπουργοί της κυβέρνησης, ωστόσο, την επέκριναν εντόνως καθώς η υποκατάστατη μητρότητα είναι μια πρακτική που απαγορεύεται στην Ισπανία. Τόσο εκεί όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, απαγορεύουν κάθε είδος παρένθετης μητρότητας, ακόμη και την «αλτρουιστική», χωρίς δηλαδή την παροχή κάποιου χρηματικού ανταλλάγματος.

«Είναι μια μορφή βίας σε βάρος των γυναικών» είπε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σαφής προκατάληψη» απέναντι στις γυναίκες που γίνονται παρένθετες μητέρες λόγω οικονομικής ανάγκης.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Προεδρίας Φελίξ Μπολάνιος και η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο. «Το σώμα της γυναίκας δεν μπορεί να αγοράζεται ή να νοικιάζεται για να ικανοποιεί τις επιθυμίες του καθενός» σχολίασε ο Μπολάνιος.

Η πολεμική επί της παρένθετης μητρότητας

Η εμπορική υποκατάστατη μητρότητα είναι μια σύμβαση με την οποία μια γυναίκα συμφωνεί να μείνει έγκυος και να γεννήσει ένα παιδί για λογαριασμό άλλων, με οικονομικά ανταλλάγματα. Οι επικριτές της πρακτικής αυτής την εξισώσουν με την εμπορία ανθρώπων και τα Ηνωμένα Έθνη την χαρακτηρίζουν «πώληση παιδιών υπό τη σκέπη της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι υποστηρικτές της πρακτικής αυτής λένε ότι είναι ένας τρόπος ώστε, τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, τα άτεκνα ζευγάρια αλλά και μεμονωμένα να αποκτήσουν οικογένεια έχοντας περισσότερη συμμετοχή στην κύηση, απ’ ό,τι στην παραδοσιακή υιοθεσία. Λόγω των περιορισμών στις χώρες τους, πολλοί αναγκάζονται συχνά να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες με πιο χαλαρή νομοθεσία ώστε να αποκτήσουν παιδί με αυτόν τον τρόπο.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι θα επιδιώξει να ασκούνται διώξεις σε όσους φεύγουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν μωρό μέσω παρένθετης μητρότητας.

Πέρσι, με τη μεταρρύθμιση του νόμου για τις αμβλώσεις στην Ισπανία, απαγορεύτηκε η διαφήμιση κάθε μορφής παρένθετης μητρότητας. Τα γονεϊκά δικαιώματα αναγνωρίζονται μόνο αφού προηγηθεί διαδικασία νόμιμης υιοθεσίας του τέκνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: Αυτοί είναι οι 4 στόχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφαση για την έναρξη των επιχειρήσεων το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία» να πληγεί η Τεχεράνη
THE LIFO TEAM