Η ηθοποιός Άνα Ομπρεγόν απέκτησε παιδί στα 68 μέσω παρένθετης: «Δεν θα είμαι ποτέ μόνη, ζω ξανά»

Η ηθοποιός Άνα Ομπρεγόν απέκτησε παιδί στα 68 μέσω παρένθετης: «Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη, ζω ξανά» Facebook Twitter
0

Η Ισπανίδα ηθοποιός Άνα Ομπρεγόν απέκτησε ένα κοριτσάκι μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός των κόλπων της ισπανικής κυβέρνησης.

Η 68χρονη Ομπρεγόν είχε αποκτήσει έναν γιο, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2020. Εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού ¡Hola! να κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, έξω από ένα νοσοκομείο του Μαϊάμι, κρατώντας στην αγκαλιά της ένα νεογέννητο κοριτσάκι.

Το ρεπορτάζ, που χαρακτηρίζεται «αποκλειστικό» και τιτλοφορείται «Άνα Ομπρεγόν, μητέρα ενός κοριτσιού μέσω παρένθετης μητρότητας». Παρότι το μέσο δεν ξεκαθαρίζει την πηγή του, η ίδια η ηθοποιός, η οποία πρωταγωνιστούσε σε ισπανικές τηλεοπτικές σειρές στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την είδηση.

Ανάρτησε τη φωτογραφία του εξωφύλλου του περιοδικού στο Instagram, με τη λεζάντα: «Μας τσάκωσαν! Ένα φως γεμάτο αγάπη ήρθε στο σκοτάδι μου. Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη. Ζω ξανά».

Οι αντιδράσεις

Υπουργοί της κυβέρνησης, ωστόσο, την επέκριναν εντόνως καθώς η υποκατάστατη μητρότητα είναι μια πρακτική που απαγορεύεται στην Ισπανία. Τόσο εκεί όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, απαγορεύουν κάθε είδος παρένθετης μητρότητας, ακόμη και την «αλτρουιστική», χωρίς δηλαδή την παροχή κάποιου χρηματικού ανταλλάγματος.

«Είναι μια μορφή βίας σε βάρος των γυναικών» είπε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σαφής προκατάληψη» απέναντι στις γυναίκες που γίνονται παρένθετες μητέρες λόγω οικονομικής ανάγκης.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Προεδρίας Φελίξ Μπολάνιος και η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο. «Το σώμα της γυναίκας δεν μπορεί να αγοράζεται ή να νοικιάζεται για να ικανοποιεί τις επιθυμίες του καθενός» σχολίασε ο Μπολάνιος.

Η πολεμική επί της παρένθετης μητρότητας

Η εμπορική υποκατάστατη μητρότητα είναι μια σύμβαση με την οποία μια γυναίκα συμφωνεί να μείνει έγκυος και να γεννήσει ένα παιδί για λογαριασμό άλλων, με οικονομικά ανταλλάγματα. Οι επικριτές της πρακτικής αυτής την εξισώσουν με την εμπορία ανθρώπων και τα Ηνωμένα Έθνη την χαρακτηρίζουν «πώληση παιδιών υπό τη σκέπη της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι υποστηρικτές της πρακτικής αυτής λένε ότι είναι ένας τρόπος ώστε, τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, τα άτεκνα ζευγάρια αλλά και μεμονωμένα να αποκτήσουν οικογένεια έχοντας περισσότερη συμμετοχή στην κύηση, απ’ ό,τι στην παραδοσιακή υιοθεσία. Λόγω των περιορισμών στις χώρες τους, πολλοί αναγκάζονται συχνά να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες με πιο χαλαρή νομοθεσία ώστε να αποκτήσουν παιδί με αυτόν τον τρόπο.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι θα επιδιώξει να ασκούνται διώξεις σε όσους φεύγουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν μωρό μέσω παρένθετης μητρότητας.

Πέρσι, με τη μεταρρύθμιση του νόμου για τις αμβλώσεις στην Ισπανία, απαγορεύτηκε η διαφήμιση κάθε μορφής παρένθετης μητρότητας. Τα γονεϊκά δικαιώματα αναγνωρίζονται μόνο αφού προηγηθεί διαδικασία νόμιμης υιοθεσίας του τέκνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM