Η Γερμανία μπλοκάρει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων

Η Γερμανία μπλοκάρει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων Facebook Twitter
0

Η Γερμανία ανέλαβε πρωτοβουλία για την απαγόρευση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) σε όλη την επικράτειά της, βάσει των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έγγραφο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σήμερα.


Ο υπουργός Γεωργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας Κρίστιαν Σμιτ πληροφόρησε τους υπουργούς των κρατιδιακών κυβερνήσεων για την πρόθεσή του να ενημερώσει την ΕΕ ότι το Βερολίνο θα επιλέξει την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤΟ, ακόμη και προκειμένου για ποικιλίες που έχουν ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επιστολή του που διάβασε δημοσιογράφος του Reuters.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τον Μάρτιο νέους κανονισμούς, που προβλέπουν ότι μπορούν πλέον να εγκρίνονται από τα κράτη μέλη νέες καλλιέργειες ΓΤΟ, έπειτα από χρόνια αντεγκλήσεων και αδιεξόδου. Όμως παράλληλα έδωσε τη διακριτική ευχέρεια σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει εάν επιθυμεί την απαγόρευση της καλλιέργειας των ΓΤΟ, ακόμη και στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους θεωρεί ασφαλείς και τους έχει εγκρίνει.


Αν και καλλιεργούνται ευρέως στην αμερικανική ήπειρο και στην Ασία, οι ΓΤΟ συνεχίζουν να διχάζουν την κοινή γνώμη στην Ευρώπη. Η Βρετανία είναι ανάμεσα στις χώρες οι οποίες τάσσονται υπέρ της καλλιέργειάς τους, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία είναι ανάμεσα στα κράτη που αντιτίθενται σε αυτή.


Προηγουμένως, όταν η ΕΕ ενέκρινε ως ασφαλή διάφορα είδη σπόρων, η καλλιέργειά τους όφειλε να επιτρέπεται σε όλα τα κράτη μέλη.


Στην επιστολή του υπουργείου, τονίζεται πως ο Σμιτ συνεχίζει την πάγια πολιτική της Γερμανίας, που απαγορεύει την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά της.


Βάσει των νέων κανόνων, τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως την 3η Οκτωβρίου 2015 να ενημερώσουν την Κομισιόν εάν επιθυμούν να κάνουν χρήση της διακριτικής ευχέρειάς τους και να μην εγκρίνουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός τους, διευκρινίζεται στην επιστολή.


Ο Σμιτ ζήτησε από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις να τον πληροφορήσουν ως την 11η Σεπτεμβρίου εάν συμφωνούν να συμμετέχουν στην απαγόρευση της καλλιέργειας των ΓΤΟ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM