Η Γερμανία κήρυξε ολόκληρη τη Γαλλία ως περιοχή υψηλού κινδύνου λόγω κορωνοϊού

Η Γερμανία κήρυξε ολόκληρη τη Γαλλία ως περιοχή υψηλού κινδύνου λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

Η Γερμανία κήρυξε ολόκληρη τη Γαλλία ως περιοχή «υψηλού κινδύνου» για μολύνσεις από κορωνοϊό, μια κίνηση που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να δείχνουν αρνητικό τεστ Covid και να υποβάλλονται σε καραντίνα κατά την άφιξη.

Η Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπερπόντιων γαλλικών διαμερισμάτων, θεωρείται πλέον  ως περιοχή «με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης λόγω ενός σημαντικά μεγάλου αριθμού κρουσμάτων», ανέφερε το Γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις μολυσματικές ασθένειες.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, καθηγητής Lothar Wieler, είπε ότι βασικό στοιχείο του τρίτου κύματος στη Γερμανία είναι η παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νοτιοανατολική Αγγλία.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό το κύμα θα είναι χειρότερο από τα δύο πρώτα», δήλωσε ο καθηγητής Wieler, καθώς παρότρυνε τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

«Έχουμε μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας» είπε και τόνισε ότι θα ήταν δυνατόν να μειωθεί η σοβαρότητα του τρίτου κύματος εάν οι Γερμανοί δεν συναντηθούν κατά το Πάσχα.

«Δεν μπορούμε πλέον να σταματήσουμε αυτό το κύμα, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να το σταθεροποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα», είπε.

Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn είπε ότι το σύστημα υγείας της χώρας θα μπορούσε να σημάνει κόκκινο τον επόμενο μήνα εάν η αύξηση των κρουσμάτων παραμείνει ανεξέλεγκτη.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 21.573 την Παρασκευή, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 183, αντίστοιχα.

Ο Spahn κάλεσε επίσης τους τοπικούς υπαλλήλους υγείας να είναι πιο ευέλικτοι σε ό,τι αφορά στην χορήγηση των εμβολίων, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να προσφερθούν αχρησιμοποίητες δόσεις σε οποιονδήποτε ηλικίας άνω των 70 ετών το σαββατοκύριακο.

Περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού της Γερμανίας έχει λάβει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά υπήρξε μεγάλη αντίδραση για την αργή διανομή σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία υποβαθμίστηκαν από την υψηλότερη «κόκκινη λίστα» με τις περιοχές λόγω των μεταλλάξεων του ιού σε περιοχές «υψηλού κινδύνου». Στην ίδια κατάταξη και η Δανία.

Τα ποσοστά εμφάνισης COVID-19, τα οποία μετρούν τον αριθμό των λοιμώξεων ανά 100.000 άτομα κατά τις προηγούμενες επτά ημέρες, έχουν ξεπεράσει το όριο των 200 σε πολλά γαλλικά τμήματα.

Στο Ile-de-France, η περιοχή που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα του Παρισιού, έχει περάσει τα 600.

«Καθώς βλέπουμε τόσο μεγάλη επίπτωση, είναι απλώς μια αναγκαιότητα (αυτό), μια πρακτικά αυτόματη διαδικασία», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο χθες, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ που επικεντρώθηκε στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Δεν σχετίζεται εδώ με μια πολιτική απόφαση, αλλά όταν βλέπουμε την εξέλιξη των ποσοστών - όπως συμβαίνει εδώ - υπερβαίνει το όριο των 200 για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό απαιτεί ταξινόμηση ως ζώνη υψηλού κινδύνου» πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα, μόνο η παραμεθόρια περιοχή της Moselle της Γαλλίας είχε χαρακτηριστεί από τη Γερμανία ως ζώνη υψηλού κινδύνου.

Η ταξινόμηση επιβάλλει διάφορους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης αρνητικού αποτελέσματος πριν από την είσοδο στη γερμανική επικράτεια, καραντίνα 10 ημερών, καθώς και την επιβολή αυστηρών συνοριακών ελέγχων.

Το Βερολίνο έχει επίσης τοποθετήσει την περιοχή του Τιρόλο της Αυστρίας και την Τσεχική Δημοκρατία στην ίδια κατηγορία.

Ωστόσο, η Μέρκελ υπαινίχθηκε την Πέμπτη ότι η Γαλλία θα μπορούσε να απολαύσει ειδικής μεταχείρισης και να αποφύγει αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως περιοχή υψηλού κινδύνου.

«Υπάρχει μια ολόκληρη συγκεκριμένη διαδικασία, υπό συζήτηση με τη Γαλλία», είπε.

Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune «διαπραγματεύεται την ελάφρυνση των όρων ... για να αποφύγει το κλείσιμο των συνόρων», ανέφερε χθες το AFP.

Με πληροφορίες του Guardian/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ