Η Γερμανία ενέκρινε παραδόσεις όπλων 4 δισ. ευρώ σε Μέση Ανατολή και 83 εκατ. στην Τουρκία

Η Γερμανία ενέκρινε παραδόσεις όπλων 4 δισ. ευρώ σε Μέση Ανατολή και 83 εκατ. στην Τουρκία Facebook Twitter
EPA/FRIEDEMANN VOGEL
0

O μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία ενέκρινε παραδόσεις όπλων ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε αντιμαχόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή και 83 εκατ. ευρώ στην Τουρκία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε κατά τη διάρκεια της θητείας της παραδόσεις όπλων συνολικού ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε κράτη τα οποία εμπλέκονται στους πολέμους της Λιβύης -όπως η Τουρκία- και της Υεμένης κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αυτό προκύπτει από επίσημη κυβερνητική απάντηση σε σχετικό ερώτημα το οποίο κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), γράφει το Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μεγάλος συνασπισμός (GroKo) Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενέκρινε, μόνο στην Αίγυπτο, την εξαγωγή πολεμικού εξοπλισμού αξίας 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων και φρεγατών.

Αμφιλεγόμενες είναι επίσης οι άδειες εξαγωγών όπλων στο Κατάρ ύψους 731 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard. Το εμιράτο δεν συμμετέχει μόνο στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά παίζει επίσης ρόλο στο Αφγανιστάν.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξήχθησαν όπλα αξίας περίπου 340 εκατ. ευρώ έπειτα από άδεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανήλθαν συνολικά σε 457 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρη την κυβερνητική θητεία του μεγάλου συνασπισμού. Μετά τη δολοφονία ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέστειλε όμως τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, εν τούτοις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές αξίας 2 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τo ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας, αυτές περιλαμβάνουν μόνο «επίσημα κοινά κυβερνητικά προγράμματα» και «προστατευτικό εξοπλισμό για χρήση σε πολιτικά αεροδρόμια».

Τέλος, στην Τουρκία εξήχθησαν μόνο φέτος όπλα αξίας 11 εκατ. ευρώ, αν και η χώρα επεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα στην εσωτερική διαμάχη της Λιβύης. Συνολικά, η κυβέρνηση ενέκρινε στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία αξίας σχεδόν 83 εκατ. ευρώ από το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή: Der Spiegel

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM
ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM