Η Γερμανία άλλαξε όνομα σε αστυνομικό σκύλο: Από "Πούτιν" έγινε "Απόλλωνας" μετά την ρωσική εισβολή

Η Γερμανία άλλαξε όνομα σε αστυνομικό σκύλο: Από "Πούτιν" έγινε "Απόλλωνας" μετά την ρωσική εισβολή Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Οι γερμανικές αρχές διαθέτουν πολλούς "υπηρεσιακούς σκύλους- για την προσωπική τους προστασία, την εξιχνίαση εγκλημάτων, τον εντοπισμό ναρκωτικών αλλά και πολλούς άλλους τομείς, όπως τελωνεία ή στρατό. Η περίπτωση του "Πούτιν" ωστόσο κατάφερε να ξεχωρίσει. 

Πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία (BP) μετονόμασε έναν από τους σκύλους της, ονόματι Πούτιν, σε Απόλλωνα και το θέμα έβγαλε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδό της.

Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανακοίνωσε σε απόλυτα ξύλινη γλώσσα ότι "ο υπηρεσιακός σκύλος Απόλλωνας (πρώην Πούτιν) χρησιμοποιείται ως σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών στο αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στη Φρανκφούρτη".

Όπως διευκρινίζεται στη γραπτή απάντηση, προηγήθηκε φάση προετοιμασίας, κατά μία έννοια, του σκύλου στο νέο του όνομα και το Σαββατοκύριακο της 5ης/6ης Μαρτίου έγινε επίσημα η βάφτιση σε Απόλλωνα- δηλαδή η μετονομασία έγινε μιάμιση εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Λόγοι για τη μετονομασία του συγκεκριμένου υπηρεσιακού σκύλου, που διασχίζει το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, θα υπήρχαν ασφαλώς πολλοί και πριν την ουκρανική εισβολή, όπως με την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας ή νωρίτερα με τα γεγονότα στη Γεωργία.

Σε ό,τι αφορά τώρα στον "νονό" του πρώτου ονόματος, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει χρήση ελαφρυντικών στοιχείων, όπως παρατηρεί με κάποια δόση ειρωνείας η εφημερίδα.

"Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία γενικά αποκτά υπηρεσιακούς σκύλους, από ιδιώτες ή εκτροφείς σκύλων, από ηλικίας 12 μηνών μέχρι 3 χρονών". Δηλαδή, όταν οι αρχές απέκτησαν τον Απόλλωνα, άκουγε ήδη στο όνομα Πούτιν. Στη συνέχεια, πρόσφερε τις υπηρεσίες του για τουλάχιστον πέντε χρόνια στο πλευρό των αρχών με αυτό το όνομα. 

Το ερώτημα είναι πώς βγήκε στη δημοσιότητα η περιπέτεια μιας ονοματοδοσίας ενός τετράποδου, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κάτι το ανούσιο και δεν θα απασχολούσε καν την πολιτική και την κοινή γνώμη. Οφείλεται σε επερώτηση που έκανε η Κ.Ο του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Όταν την κατέθεσε, βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ήθελε να πληροφορηθεί τί συμβαίνει με τους υπηρεσιακούς σκύλους και τα υπηρεσιακά άλογα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, όταν λόγω ηλικίας ή κατάστασης υγείας "αφυπηρετούν". Στην επερώτηση ζητήθηκαν μάλιστα και λεπτομέρειες, όπως ονόματα, ηλικία γέννησης και επίπεδο εκπαίδευσης των τετράποδων.

Για την ιστορία, ο Πούτιν-Απόλλωνας γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 2014, άρα του χρόνου φτάνει επαξίως στην ηλικία συνταξιοδότησης ενός υπηρεσιακού σκύλου. Όχι ως Πούτιν, αλλά ως Απόλλωνας. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ