Η Φινλανδία ερευνά τα πρωινά γεύματα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν

Η Φινλανδία ερευνά τα πρωινά γεύματα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν Facebook Twitter
0

Η αστυνομία της Φινλανδίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η κάλυψη των δαπανών της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν για τα πρωινά γεύματα με την οικογένειά της ήταν νόμιμες ή όχι.

Η Σάνα Μάριν, η νεαρή επικεφαλής της κεντρο-αριστερής κυβέρνησης της Φινλανδίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα υπόθεση, από τότε που η εφημερίδα Iltalehti αποκάλυψε ότι της κάλυπταν δαπάνες ύψους 300 ευρώ τον μήνα για το κόστος των πρωινών οικογενειακών γευμάτων της, την ώρα που διαμένει στην επίσημη κατοικία Kesäranta.

Απέναντι στις επικρίσεις, η 35χρονη πρωθυπουργός απάντησε ότι και οι προκάτοχοί της δικαιούνταν μια τέτοια κάλυψη.  «Δεν ζήτησα να επωφεληθώ από αυτό το πλεονέκτημα ως πρωθυπουργός, ούτε ενεπλάκην στην απόφαση που ελήφθη», διαβεβαίωσε η ίδια στο Twitter.

Ειδικοί, τους οποίους επικαλέστηκαν φινλανδικά ΜΜΕ, επισημαίνουν πως η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την κάλυψη των πρωινών γευμάτων των πρωθυπουργών θα μπορούσε να αντίκειται στο δίκαιο της χώρας. «Στην πρωθυπουργό πληρώθηκαν ορισμένα γεύματα, ακόμα κι αν η διατύπωση του νόμου σχετικά με τις υπουργικές αποδοχές δεν φαίνεται να το επιτρέπει αυτό», εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου η αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Τέεμου Γιόκινεν, η έρευνα θα επικεντρωθεί, εντούτοις, στις αποφάσεις που έλαβαν οι αρμόδιοι, στο γραφείο της Μάριν, και «δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την πρωθυπουργό και τις επίσημες δραστηριότητές της».

Δύο εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές, η πρωθυπουργός χαιρέτισε την έναρξη της έρευνας και ανακοίνωσε πως θα αρνηθεί την κάλυψη αυτών των δαπανών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες . Στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2019, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Φινλανδίας απολαμβάνει την ενισχυμένη στήριξη της κοινής γνώμης, λόγω της διαχείρισης της επιδημίας Covid-19 στη χώρα.

Όμως, οι δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές της 13η Ιουνίου καταγράφουν άνοδο της αντιπολίτευσης, ιδίως του ακροδεξιού Κόμματος των Φινλανδών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Διεθνή / Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Ο Πάπας θα επισκεφθεί το τέμενος Σουλτάν Αχμέτ και ακολούθως το Φανάρι, όπου θα παρακολουθήσει δοξολογία, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι: «Εξακολουθώ να πιστεύω όλα όσα έλεγα πριν»

Διεθνή / Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι ακόμη και μετά τη συνάντησή τους

Μπορεί η συνάντηση των δύο να πραγματοποιήθηκε σε απροσδόκητα θετικό κλίμα, όμως ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν υπαναχωρεί από την κριτική του απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM