Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιβάλλει «απαρτχάιντ» στους Παλαιστίνιους

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιβάλλει «απαρτχάιντ» στους Παλαιστίνιους Facebook Twitter
EPA
0

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Ισραήλ σήμερα ότι υπέβαλε τους Παλαιστίνιους σε ένα σύστημα απαρτχάιντ που βασίζεται σε πολιτικές «διαχωρισμού και αποκλεισμού», οι οποίες ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ομάδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο είπε ότι τα ευρήματά της βασίστηκαν σε έρευνα και νομική ανάλυση μίας έκθεσης 211 σελίδων σχετικά με την κατάσχεση παλαιστινιακής γης και περιουσίας από το Ισραήλ, τις παράνομες δολοφονίες, τη βίαιη μεταφορά κατά ανθρώπων και την άρνηση της ιθαγένειας.

Το Ισραήλ απαντά ότι η έκθεση, η δεύτερη από μια διεθνή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε λιγότερο από ένα χρόνο που την κατηγορεί ότι ακολουθεί μια πολιτική απαρτχάιντ, «εδραιώνει και ανακυκλώνει ψέματα» από ομάδες μίσους και σχεδιάστηκε για να «ρίξει λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού».

Κατηγόρησε δε, την Διεθνή Αμνηστία της Βρετανίας ότι χρησιμοποιεί «διπλά πρότυπα και δαιμονοποίηση για να απονομιμοποιήσει το Ισραήλ». Η έκθεση, από την άλλη, απέσπασε επαίνους από τους Παλαιστίνιους.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι το Ισραήλ επιβάλλει ένα σύστημα καταπίεσης και κυριαρχίας εναντίον των Παλαιστινίων «όπου έχει τον έλεγχο των δικαιωμάτων τους», συμπεριλαμβανομένων των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη από το Ισραήλ και των προσφύγων που ζουν στο εξωτερικό.

Τα μέτρα περιελάμβαναν περιορισμούς στην παλαιστινιακή μετακίνηση σε εδάφη που καταλήφθηκαν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, ανεπαρκείς επενδύσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες στο Ισραήλ και αποτροπή της επιστροφής Παλαιστινίων προσφύγων.

Εκτός από τις βίαιες μετακινήσεις, τα βασανιστήρια και τις παράνομες δολοφονίες, για τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι αποσκοπούσαν στη διατήρηση ενός συστήματος «καταπίεσης και κυριαρχίας», επισημένει ότι συνιστούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Σε δήλωσή του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid είπε ότι «το Ισραήλ δεν είναι τέλειο, αλλά είναι μια δημοκρατία αφοσιωμένη στο διεθνές δίκαιο και είναι ανοιχτή στον έλεγχο» με ελεύθεροτυπία και ισχυρό Ανώτατο Δικαστήριο.

«Μισώ να χρησιμοποιώ το επιχείρημα ότι αν το Ισραήλ δεν ήταν εβραϊκό κράτος, κανείς στην Διεθνή Αμνηστία δεν θα τολμούσε να επιχειρηματολογήσει εναντίον του, αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα», είπε.

Ο Bassam Al-Salhe, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), δήλωσε ότι «επιβεβαιώνει και υποστηρίζει τη μακροχρόνια παλαιστινιακή θέση απέναντι στη φύση των ισραηλινών κατοχικών μέτρων. Αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση επί τόπου». 

Το Ισραήλ επικαλέστηκε ανησυχίες για την ασφάλεια κατά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στους Παλαιστίνιους, των οποίων η εξέγερση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 περιελάμβανε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε ισραηλινές πόλεις.

Οι Παλαιστίνιοι, από την άλλη, αναζητούν ένα δικό τους κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Γάζα διευθύνεται από τη Χαμάς, η οποία θεωρείται από τη Δύση τρομοκρατική ομάδα.

Ο τελευταίος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων κατέρρευσε όμως, το 2014.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ για τη δολοφονία πολλών αμάχων κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίων διαδηλώσεων στα σύνορα με τη Γάζα το 2018-19.

Το Ισραήλ απάντησε ότι αυτές οι διαδηλώσεις περιελάμβαναν προσπάθειες από Παλαιστίνιους μαχητές να παραβιάσουν τον φράχτη των συνόρων.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει την κατηγορία του απαρτχάιντ στην έρευνά του για πιθανά εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια πολλών συγκρούσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ