Η Δανία προχωρά το σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στη Ρουάντα- και η Ευρώπη ανησυχεί

Η Δανία προχωρά το σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στη Ρουάντα- και η Ευρώπη ανησυχεί Facebook Twitter
Φωτ: EPA/BENJAMIN NOLTE
0

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρουάντα για να προχωρήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο στη χώρα της Αφρικής, προκαλώντας ανησυχίες και επικρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Απρίλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε παρόμοια συμφωνία με τη Ρουάντα, αν και δεν έχει γίνει ακόμη καμιά μεταφορά πρόσφυγα, καθώς υπήρξαν προσφυγές στη δικαιοσύνη από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Κοπεγχάγη και Κιγκάλι υπέγραψαν συμφωνία διμερούς συνεργασίας, που προβλέπει την έναρξη «προγράμματος δυνάμει του οποίου αιτούντες άσυλο που φθάνουν στη Δανία θα μπορούν να μεταφέρονται στη Ρουάντα ενόσω εξετάζεται ο φάκελος της αίτησής τους», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης «την επιλογή της εγκατάστασης στη Ρουάντα», πρόσθεσε η Κοπεγχάγη.

Ο υπουργός Ενσωμάτωσης Κάαρ Ντίμπβαντ Μπεκ δήλωσε «πολύ ευτυχής» για τη σύναψη της συμφωνίας, που αποτελεί τον καρπό συνομιλιών που είχαν αρχίσει πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Γνωστή για μια από τις πιο σκληρές πολιτικές ως προς τη μετανάστευση στην Ευρώπη, η Δανία υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2021 νόμο που επιτρέπει τη μεταφορά αιτούντων άσυλο εκτός της ηπείρου.

Το σχέδιο της Κοπεγχάγης προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να υποβάλουν προσωπικά αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο όταν φθάνουν σε σημεία ελέγχου στα σύνορα της Δανίας προτού μεταφερθούν αεροπορικώς σε κέντρο υποδοχής σε άλλη χώρα.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας έχει γνωστοποιήσει πως διεξάγει συνομιλίες για αυτό και με άλλα κράτη. Δημοσιεύματα αναφέρονται στην Αίγυπτο, στην Ερυθραία, στην Αιθιοπία, όμως οι επαφές με τη Ρουάντα είναι οι πιο προχωρημένες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε αποστάσεις, κρίνοντας πως το σχέδιο «εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα όσον αφορά τόσο την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και την πρόσβαση στην προστασία» των προσφύγων. Ανέφερε ακόμη πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει νομικά μέτρα σε περίπτωση εφαρμογής του.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Ρουάντα είναι αντικείμενο προσφυγών στα βρετανικά δικαστήρια.

Πρόσφυγες και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στη Δανία σκοπεύουν επίσης να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του σχεδίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Διεθνή / Ποιος θα διαδεχθεί τον Τραμπ; Ο Βανς προηγείται στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών

Τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή στήριξη προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έναν χρόνο μετά την επιστροφή του στην εξουσία, αλλά και συγκέντρωση της επιρροής γύρω από δύο βασικά πρόσωπα
THE LIFO TEAM