Η Δανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακαλεί τις άδειες παραμονής προσφύγων από τη Συρία, επιμένοντας ότι ορισμένα μέρη της χώρας είναι ασφαλή ώστε να επιστρέψουν.

 

Από το περασμένο καλοκαίρι, για τουλάχιστον 189 Σύριους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για ανανέωση του καθεστώτος προσωρινής παραμονής.

 

Οι αρχές της Δανίας δήλωσαν ότι η κίνηση ήταν δικαιολογημένη μετά από έκθεση που διαπίστωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας σε ορισμένα μέρη της Συρίας «βελτιώθηκε σημαντικά». Επανεξετάστηκαν περίπου 500 άτομα από τη Δαμασκό και τις γύρω περιοχές.

 

Το ζήτημα έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον από τότε που η 19χρονη Aya Abu-Daher, από το Nyborg, πρόβαλε την υπόθεση της οικογένειάς της στην τηλεόραση νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Σαρλότ Σλέντε, Γενική Γραμματέας του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες της Δανίας για τους Σύρους ισοδυναμούν με «απροσδιόριστη μεταχείριση».

 

«Το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας διαφωνεί με την απόφαση να θεωρηθεί η οποιαδήποτε περιοχή στη Δαμασκό της Συρίας ασφαλής για την επιστροφή των προσφύγων - το ότι δεν σημειώνονται μάχες σε ορισμένες περιοχές δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε άλλες χώρες θεωρούν τη Δαμασκό ασφαλή» επισήμανε.

 

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης «άσκοπο να απομακρύνουμε τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους στη Δανία και να τους βάλουμε σε θέση αναμονής χωρίς ημερομηνία λήξης. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί λαμβάνονται αποφάσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν».

 

Μετά από 10 χρόνια πολέμου, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας και οι μάχες της πρώτης γραμμής περιορίζονται πλέον στα βόρεια της χώρας. Ωστόσο, ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι έφυγαν κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης είναι και η μυστική αστυνομία του.

 

Οι αρχές πληροφοριών του καθεστώτος έχουν συλλάβει, βασανίσει και «εξαφανίσει» περισσότερα από 100.000 άτομα από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011. Οι αυθαίρετες κρατήσεις είναι ευρέως διαδεδομένες στις περιοχές που δρούσαν οι αντάρτες και πλέον έχουν υπογράψει συμφωνίες συμφιλίωσης με το καθεστώς, σύμφωνα με το Human Rights Watch.

 

Η περιοχή παραμένει ασταθής. Δεν υπήρχε καμία ανοικοδόμηση, υπηρεσίες όπως η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος είναι προβληματικές, και η περσινή κατάρρευση της λίρας της Συρίας έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 230%.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 30 Σύριοι έχουν ήδη χάσει τις αιτήσεις ανανέωσης ασύλου τους αλλά επειδή η Κοπεγχάγη δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό, δεν μπορεί να απελάσει άμεσα ανθρώπους στη Συρία.

 

Μερικοί από τους αιτούντες άσυλο έχουν μπει σε κέντρο κράτησης, το οποίο χαρακτηρίζουν φυλακή.

 

Οι άντρες της Συρίας γενικά εξαιρούνται από τη νέα πολιτική, επειδή οι αρχές αναγνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να υπαχθούν στον στρατό της Συρίας ή να τιμωρηθούν για προσπάθεια λιποταξία. 

 

Η πλειονότητα των αιτήσεων που απορρίπτονται φαίνεται να αφορούν γυναίκες και ηλικιωμένους, πολλοί εκ των οποίων καλούνται να αποχωριστούν τα παιδιά τους. Η Δανία φιλοξενεί 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 500.000 είναι μετανάστες και 35.000 είναι Σύροι.

 

Η φήμη της σκανδιναβικής χώρας για ανοχή και διαφάνεια έχει υποστεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια με την άνοδο του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος.

 

Η νέα στάση για τους Σύρους πρόσφυγες έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή της γειτονικής Γερμανίας και της Σουηδίας, όπου είναι πολύ πιο εύκολο για τον συριακό πληθυσμό να αποκτήσει μόνιμη κατοικία και τελικά ιθαγένεια.

 

Ξ κυβέρνηση της Δανίας προσφέρει χρηματοδότηση περίπου 25.000 ευρώ ανά άτομο για εθελοντικούς επαναπατρισμούς. Ωστόσο, μόλις 137 πρόσφυγες δέχτηκαν την προσφορά.

 

Με πληροφορίες του Guardian