Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπο του Τσίπρα. Περιέργως κατέρρευσε εντυπωσιακότερα κι απ' την Ελλάδα

Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπο του Τσίπρα. Περιέργως κατέρρευσε εντυπωσιακότερα κι απ' την Ελλάδα Facebook Twitter
37

Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπο του Τσίπρα. Περιέργως κατέρρευσε εντυπωσιακότερα κι απ' την Ελλάδα Facebook Twitter
Σκηνικό χάους επικρατεί στη Βενεζουέλα, όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό οι κάτοικοι εδώ και μέρες αναγκάζονται να ζουν στα σκοτάδια με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και δεν βρίσκουν τρόφιμα κι άλλα βασικά αγαθά λόγω των τεράστιων ελλείψεων στις αγορές. Η χώρα δεν έχει λεφτά ούτε για να τυπώσει χαρτονομίσματα.

 

«Η Βενεζουέλα αποτελεί ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη.»

―Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο λατινοαμερικάνικο κανάλι Telesur, 12/6/2012


Ήταν το 2011 όταν μάθαμε πως η Βενεζουέλα είναι πρώτη χώρα παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου. (Σύμφωνα με στοιχεία της BP τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στη Βενεζουέλα ήταν 296,5 δισ. βαρέλια, ή περίπου το 18% των παγκόσμιων αποθεμάτων!)

Πώς γίνεται η χώρα με το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο να μην έχει χρήματα ούτε για να τυπώσει χαρτονομίσματα; Είναι επειδή το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι βαρύ και δύσκολο να διυλιστεί; Μάλλον όχι: αυτό λύνεται εύκολα με την εισαγωγή αργού πετρελαίου, πράγμα που κάνει η χώρα έτσι αλλιώς. Είναι λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου; Οι ελλείψεις ακόμα και σε χαρτί υγείας προϋπήρχαν της μεγάλης πτώσης, αλλά ας δεχτούμε ότι θα ήταν λόγος για να μην είναι πάμπλουτη η χώρα, όχι όμως και για να είναι πάμφτωχη. 

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι ο βασικότερος λόγος για το χάος που επικρατεί εδώ και καιρό. «Όπως είναι γνωστό, το καθεστώς της Βενεζουέλας έχει καθιερώσει επιδοτήσεις στα βασικά αγαθά (συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου) με αποτέλεσμα οι τιμές των αγαθών αυτών να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία θα είχαν φτάσει, αν οι τιμές ήταν το αποτέλεσμα των ελεύθερων συνδιαλλαγών της αγοράς» είχε εξηγήσει ο Τάκης Μϊχας. «Φυσικά οι επιδοτήσεις και η συνεπαγόμενη ακύρωση των μηχανισμών της αγοράς είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που πιθανότατα βασίζεται στις καλύτερες των προθέσεων: Να γίνουν αυτά τα αγαθά φτηνότερα για τους φτωχούς. Όμως όπως δείχνουν οι εξελίξεις, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι οι ακριβώς αντίθετες: Άδεια ράφια, πλουτισμός των λαθρεμπόρων και η υιοθέτηση μέτρων που περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών. Οι τεχνητά (λόγω επιδοτήσεων) χαμηλές τιμές στη Βενεζουέλα έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός τεράστιου λαθρεμπορίου, με φτηνά αγαθά να εξάγονται παράνομα προς τη γειτονική Κολομβία όπου οι τιμές δεν επιδοτούνται και συνεπώς είναι ακριβότερες. Υπολογίζεται έτσι ότι το 40% των επιδοτούμενων αγαθών της Βενεζουέλας εξάγεται στην Κολομβία (το πιο σημαντικό τμήμα του λαθρεμπορίου αφορά το πετρέλαιο). Παράλληλα, τα ράφια στα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας είναι άδεια καθώς τα επιδοτούμενα αγαθά διοχετεύονται στο λαθρεμπόριο.»

 

Είναι οι καλές προθέσεις που κάνουν τους ανθρώπους να γίνουν κομμουνιστές ή σοσιαλιστές - χωρίς αμφιβολία. Η κακή εφαρμογή όμως των (καλών) πολιτικών ιδεών έχει καταστρέψει πολλές χώρες. Οι ριζοσπαστικές αριστερές ιδέες πάντα βρίσκουν τοίχο σε κάποια στιγμή, κυρίως επειδή είναι τόσο δογματικός ο τρόπος επιβολής τους που δεν αφήνει περιθώρια για μανούβρες - ή για κοινή λογική. Ο Τσίπρας είχε ως πρότυπο τη Βενεζουέλα, χωρίς όμως να μπορεί να δει πόσο δύσκολη ήταν στην πραγματικότητα η εφαρμογή μιας τέτοιας (φαινομενικά μόνο) φιλολαϊκής πολιτικής. Υποσχέθηκε τα πάντα, θεωρώντας ότι θα γίνουν όλα μ' ένα μαγικό τρόπο...

 

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα υπήρξε παραπάνω από θερμή.

 

Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπο του Τσίπρα. Περιέργως κατέρρευσε εντυπωσιακότερα κι απ' την Ελλάδα Facebook Twitter
Ο Τσίπρας όταν έκανε παρέα με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα και φωτογραφιζόταν φορώντας αθλητικά μπλουζάκια με τον Τσάβες

Κλασική έχει μείνει η ανακοίνωση-στήριξη που είχε βγάλει το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ:

 

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας κλιμάκωσης της βίας από ακραίες ομάδες της αντιπολίτευσης στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Η 14χρονη Μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία πραγματοποιείται σε συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης, παρά την προσπάθεια βίαιης ανατροπής με πραξικόπημα το 2001. Οι νοσταλγοί της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης δεν έχουν καταθέσει τα «όπλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ολόθερμη αλληλεγγύη του στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους, που διανύει η χώρα και ο λαός της σε συνθήκες δημοκρατίας και προόδου. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των λαών της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου, ώστε να νικήσει η δημοκρατία, η ειρήνη και η πρόοδος».

Την τελευταία πενταετία πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν τη Βενεζουέλα επιβεβαιώνοντας πως ήταν το Ελ Ντοράντο τους. 

Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπο του Τσίπρα. Περιέργως κατέρρευσε εντυπωσιακότερα κι απ' την Ελλάδα Facebook Twitter
Στη Βενεζουέλα για την κηδεία του Ούγκο Τσάβες

Ο ίδιος ο Τσίπρας με αφορμή επίσκεψή του στη Βενεζουέλα είχε εξάρει την προσφορά του Τσάβες αλλά και της χώρας του «που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας». Την είχε χαρακτηρίσει επίσης «χώρα-μοντέλο» για την Ελλάδα. 

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας -ξάδελφος του Πρωθυπουργού- πήγε για πέντε μέρες ώστε να μας φέρει φτηνό πετρέλαιο. (Ας μην πούμε τι μας έφερε.) 

Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπο του Τσίπρα. Περιέργως κατέρρευσε εντυπωσιακότερα κι απ' την Ελλάδα Facebook Twitter

Η νυν Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ήταν τόσο ένθερμη υποστηρίκτρια της Βενεζουέλας, που σατιρική σελίδα είχε γράψει πως άλλαζε το επίθετό της σε Μαδούρου. Την φορά που είχε πάει για το παγκόσμιο φόρουμ της Αριστεράς βγήκε και στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης της Βενεζουέλας:

Η Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα -Βουλεύτρια ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πιερίας- πήγε ως παρατηρήτρια εκλογών και έγραψε: «Η συγκεκριμένη αυτή επίσκεψη είναι για μένα εμπειρία ζωής,που δυναμώνει τις πολύτιμες σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης των δύο Λαών. Στα πλαίσια αυτά, είναι τιμή μου το ότι θα ζήσω από κοντά την προσπάθεια του λαού της Βενεζουέλας να συνεχίσει τον αγώνα του για Δημοκρατία, Ελευθερία, Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Για μία άλλη κοινωνία. Προσπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες, με βήματα προσεκτικά και δύσκολα, που όμως δεν τους απογοητεύουν αλλά τους πεισμώνουν, για να φτάσουν τον στόχο τους, όπως τον έθεσε ο Ούγκο Τσάβες. Προσπάθεια άλλωστε, παρόμοια και με τον δικό μας εδώ αγώνα.» 

Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπο του Τσίπρα. Περιέργως κατέρρευσε εντυπωσιακότερα κι απ' την Ελλάδα Facebook Twitter

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζήσης Ζάννας (πάνω) πήγε στην επέτειο των δύο ετών από τον θάνατο του Hugo Chavez και όλο χαρά φωτογραφήθηκε με τον Μαδούρο, ενώ η Άννα Χατζησοφιά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πήγε στο Καράκας για το παγκόσμιο συνέδριο του Δικτύου Διανοούμενων και Καλλιτεχνών που επεδίωξε «να εδραιώσει μια ατζέντα δράσης και να υφάνει νέα επιστημολογικά και πολιτικά μονοπάτια». 

Ήταν την ίδια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ περιέφερε σαν αξιοθέατο τον πρέσβη της Βενεζουέλας στα Τρίκαλα, την Καβάλα και αλλού τονίζοντας πως «η άνοδος των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική που ξεκίνησε με την εκλογή Τσάβες το 1998 μας εμπνέει και προσφέρει συσσωρευμένη εμπειρία αριστερής διακυβέρνησης».

  

Το ενδιαφέρον ήταν πως η Βενεζουέλα ήταν ήδη από τότε σχεδόν χρεοκοπημένη με πληθωρισμό 60% και μισθούς πείνας, όμως αυτή τη χώρα παρουσίαζε ως πρότυπο ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Την δε «συσσωρευμένη εμπειρία αριστερής διακυβέρνησης» θα βλέπαμε αργότερα πως θα την αξιοποιούσε αργότερα κι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ...

Την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου του 2015, η Βενεζουέλα ακούστηκε πολύ, με τον Σαμαρά να προειδοποιεί, και τις συριζαϊκές εφημερίδες να θεωρούν πως πρόκειται περί «εκφοβισμού και κινδυνολογίας». Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη των πραγμάτων...

 

Μετά την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μαδούρο ενθουσιασμένος έβγαλε θριαμβευτική ανακοίνωση για να συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη δημοκρατική απόφαση του και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορική, όπως αναφέρει, νίκη του.

Η βολιβαριανή κυβέρνηση, βεβαιώνει την απόφασή της να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για την ανάπτυξη, την ειρήνη, τη συνεργασία και την στήριξη μια πολυπολικής διεθνούς τάξης πραγμάτων ενώ εύχεται στον Αλέξη Τσίπρα επιτυχία στο έργο του.
Ο Μαδούρο αναφέρει ότι με τη συνείδηση του ο λαός απέρριψε τη βρώμικη, όπως την χαρακτηρίζει προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποίησε η δεξιά εναντίον του λαού της Βενεζουέλας και της βολιβαριανής επανάστασης. Λίγο μετά, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι θρήσκος, στη σύντομη συνομιλία τους, τού είπε: «Αλέξη, στο όνομα του Δημιουργού που προστατεύει τη Βενεζουέλα, ζητώ από αυτόν τον Θεό να σε ευλογεί, να σε προστατεύει, να σε προσέχει. Εσένα και τον ελληνικό λαό. Αυτό ζήτησα. Αμήν, αμήν, αμήν».

 

Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπο του Τσίπρα. Περιέργως κατέρρευσε εντυπωσιακότερα κι απ' την Ελλάδα Facebook Twitter

Παρόμοιο μήνυμα στήριξης θα έστελνε και την 1η Ιουλίου 2015, μια μέρα μετά το default μας, λέγοντάς μας να ψηφίσουμε ΟΧΙ: «Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει. Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε μαζί τους και να τους πούμε πως εδώ είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, πως είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, πως η εκπαίδευση ιδιωτικοποιήθηκε. Επίσης πώς ο λαός μας έτρωγε «perrarina» (μάρκα ζωοτροφής).»

Δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη ζωοτροφή βρίσκεται σήμερα στα ράφια ή αν παρουσιάζει κι αυτή έλλειψη. 

 

Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπο του Τσίπρα. Περιέργως κατέρρευσε εντυπωσιακότερα κι απ' την Ελλάδα Facebook Twitter
  

 

Όταν πριν λίγες εβδομάδες αποκαλύφθηκε ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτούσε κρυφά του Podemos της Ισπανίας για να ακολουθήσουν την πολιτική του Τσάβες, πολλοί αναρωτήθηκαν (και επισήμως, στην ελληνική Βουλή) αν το ίδιο είχε συμβεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως κάποτε μάθουμε. 

 

Το περίεργο (και ελαφρώς ανακουφιστικό) είναι ότι παρά τα χάλια μας, είμαστε, ακόμα, σε καλύτερη κατάσταση από τη χώρα στην οποία θέλαμε να μοιάσουμε! 

 

Η Βενεζουέλα πάντως φέρεται δυσαρεστημένη με τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο, κατηγορώντας τον πως άλλαξε τελείως και πλέον ακολουθεί «φιλοαμερικανική» και «φιλομνημονιακή» πολιτική. Ίσως είναι αλήθεια, αλλά δεν μπορούμε καν να φανταστούμε σε τι κατάσταση θα ήμασταν αν ακολουθούσαμε τελικά «φιλοΒενεζουελική» πολιτική.

 

Ή ίσως μπορούμε:

 

 

37

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Διεθνή / Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Ο Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του Μεντερές ανθρώπου που άνοιξε την πόρτα για την επαναφορά του ισλαμισμού στην Τουρκία και επιτέθηκε εναντίον του κοσμικού Γκιουρσέλ που τον ανέτρεψε
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ανακοίνωσε ότι δύο αγάλματα που απεικονίζουν τον Δία και την Αφροδίτη ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο
NEWSROOM
O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

LiFO politics / O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την ΕΕ να ασχοληθεί με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

18 σχόλια
Περιέργως; Καθολου περιέργως. Απλά η Ελλάδα βρίσκεται στην αγκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία μας συντηρεί τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία ΔΕΝ μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές. Ας το καταλάβουμε επί τέλους αυτό.
@nitsaδεδομένου ότι τα λέει καλύτερα και συμφωνώ απολύτως, ιδού γιατί τρέφεις αυταπάτες(σαν τον Αλέξη κι εσύ), πως τάχα κάπου, κάπως, κάποτε μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη αριστερά, από όσες είδαμε και από όσες βλέπουμε ακόμη, παγκοσμίως :-) Φιλικά,Zhttp://www.kathimerini.gr/859317/opinion/epikairothta/politikh/yparktos-sosialismos
Γιατί πρέπει να επικρατεί η άποψη του ενός ή του άλλου; Γιατί να μην μπορεί η χώρα μας να επιτρέπει σε όλους να ορίζουν την ζωή τους. Είχαμε το ΠΑΣΟΚ και την Ν. Δημοκρατία, τώρα έχουμε και τον Σύριζα... Εμείς γιατί παρασυρόμαστε και υποστηρίζουμε το ένα ή το άλλο κόμμα; Την χώρα μας πότε θα την δούμε ως ένα περιβάλλον που επιτρέπει στους πολίτες της να ορίζουν την ζωή τους. Θέλεις να είσαι κομουνιστής κύριε; ωραία δημιούργησε ένα κοινωφελή οργανισμό, δεν καταλαβαίνω γιατί να αλλάξει όλη η χώρα. Επίσης είσαι καπιταλιστής; μπες στο χρηματιστήριο... Βαρέθηκα να ακούω περι δεξιάς, αριστεράς και κέντρου. Επίσης βαρέθηκα να βλέπω τα έξω και να κρίνω τα μέσα.. Ας φτιάξουμε επιτέλους το σπίτι μας και ας αποτελέσουμε εμείς το παράδειγμα για αλλαγή... Πόσο πάτο πρέπει να πιάσουμε για να καταλάβουμε πόσο λάθος είμαστε σαν λαός!!
Δηλ. για να καταλάβω. Η Βενεζουέλα πριν τον Τσάβες ήταν το όνειρο, οπότε οι κακοί αριστεροί το καταστρέψανε και τώρα δρέπουν τα αποτελέσματα; Πόσο αφελής μπορεί να είναι κανείς; Η Βενεζουέλα καταρρέει γιατί είναι χώρα του ενός προϊόντος. Η βασική πηγή εισοδήματος της χώρας είναι το πετρέλαιο και με τις τιμές να βρίσκονται στον πάτο η χώρα έμεινε χωρίς συνάλλαγμα για εισαγωγές. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Βενεζουέλα αλλά και για όλες τις χώρες της Λατ. Αμερικής που τις σήκωσαν τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές πρώτων υλών στην Κίνα αλλά τώρα πια το πράγμα ξεφουσκώνει. Δεν είναι τυχαίες οι αλλαγές των κυβερνήσεων σε Βενεζουέλα (φιλελεύθεροι εδώ και κανα χρόνο) και Αργεντινή (φιλελεύθερος που ήδη μόνο πρίμα δεν τα πάει). Εκτός κι αν σοβαρά πιστεύει άνθρωπος ότι το να αγοράζουν οι φτωχοί φθηνό φαϊ από κρατικά μαγαζιά έριξε έξω την οικονομία. Κάτι σαν "η ελληνική οικονομία κατέρρευσε γιατί δεν κόβαμε απόδειξη στις τυρόπιτες". Δεν είναι θέμα ιδεολογίας αλλά παγκόσμιας οικονομίας που έφτασε εκεί που έφτασε γιατί οι νεοφιλελεύθεροι εδώ και χρόνια την έχουν μετατρέψει σε καζίνο. Όταν έχεις την Σαουδ. Αραβία να βάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της φόρο σε συγκεκριμένα αγαθά, πάρε και κατάλαβε που βρισκόμαστε. Κι ας μου πει κάποιος έστω και ένα μέτρο που έχει παρθεί παγκοσμίως για την ανατροπή της κρίσης. Γιατί μέχρι τώρα μόνο μέτρα για να κονομηθούν οι "φίλοι" μας έχουν περαστεί (LTRO, QE, κλπ.). Κι εδώ να θυμίσω ότι το "κοραλίτο" της Αργεντινής δεν το στήσαν φτωχά κουμμούνια αλλά πολίτες της δυνατής μεσαίας τάξης που είχαν στηρίξει επί χρόνια τον Πρόεδρο που την έκανε με το ελικόπτερο. Μέχρι που τον απειλήθηκαν τα λεφτά τους. Γιατί τόσα άριστα τα είχε πάει κι αυτός ... ο μη αριστερός. Υ.Γ.: Ναι, η κυβέρνηση που έχουμε είναι αριστερή. Γιατί εκεί έχει καταντήσει η ευρωπαϊκή αριστερά, όπου και να κοιτάξεις.
Το πλέον σωστό σχόλιο. - Ο κρατικός προϋπολογισμός της Βενεζούελας βασίζεται αποκλειστικά στο πετρέλαιο (πρωτογενής τομέας). Και οι τιμές στο πετρέλαιο κατέρρευσαν. Όχι με ευθύνη της Βενεζουέλας... Και ο νοών νοείτω.-Αντίστοιχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Νορβηγία. Οι εκεί πετρελαϊκές θεωρούν ασύμφορη την εξόρυξη (τιμή βαρελιού κάτω από το κόστος παραγωγής). Η διαφορά είναι ότι η Νορβηγία πριν 15 χρόνια δεν ήταν η πίσω αυλή των ΗΠΑ. Ούτε οι άνθρωποί της έτρωγαν ζωοτροφές για να επιβιώσουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και εκεί δε θα υπάρξει υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου λόγω κρίσης.- Στη Βενεζουέλα, το οικονομικό σύστημα είναι καραμπινάτος ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. Γι'αυτό οι αστοί μπορούν να εκβιάζουν σταματώντας τις εισαγωγές και δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις.- Η κυβέρνηση Μαδούρο είναι αριστερή ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗ: θεωρεί ότι ο σοσιαλισμός θα εφαρμοστεί με μεταρρυθμίσεις.- Όμως, βασική προϋπόθεση εφαρμογής του σοσιαλισμού ως είναι η ύπαρξη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (δευτερογενής τομέας).- Επίσης, βασικός τρόπος εφαρμογής του σοσιαλισμού όπως αποδείχτηκε με τον Αλιέντε το 1973 και με το Μαδούρο το 2016 δεν είναι τελικά οι μεταρρυθμίσεις, αλλά η κατάληψη και δήμευση των μέσων παραγωγής (= επανάσταση). Οι καπιταλιστές δεν είναι ηλίθιοι να παραδώσουν την εξουσία τους αμαχητί. Θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να υπονομεύσουν ρεφορμιστικές κυβερνήσεις.- Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν είναι ρεφορμιστική κυβέρνηση, αλλά μια ακόμα κυβέρνηση αστικής διαχείρισης. Απλώς έχει το brandname της Αριστεράς. Όπως και πολλοί άλλοι...
Το 2012 όταν ο Τσίπρας μίλησε στο Λατινοαμερικάνικο κανάλι στη Βενεζουέλα πρωθυπουργός ήταν ο Τσάβες.Το 99 λοίπον όταν βγήκε ο Τσαβες μέσω εκλογών το πρόβλημα της πείνας στην Βενεζουέλα μειώθηκε και η κατώτερη τάξη υπερευνοήθηκε.Οπότε μάλλον δεν είναι μόνο θέμα πολιτικού συστήματος όπως παρουσιάζει ο αρθρογράφος αλλα και θέμα ηγέτη.Άμα ο ηγέτης σου είναι ανίκανος και όλα τα αποθέματα πετρελαίου του κόσμου να είναι συγκεντρωμένα στα πόδια σου ο λαός θα πεινάει.
Για να συνεχίσει ο κόσμος να μην πεινάει θα πρέπει να φροντίσει ο ηγέτης ή ο οποιοσδήποτε άλλος να συνεχίσει να παράγει και ένα πλεόνασμα για τις δύσκολες στιγμές, τι να την κάνω την μείωση ανισοτήτων και να εξαλείψω την φτώχεια για 6 μήνες στον κόσμο και στον ένα χρόνο πεθάνουν οι φτωχοί και η μικροαστική τάξη από τις ελλείψεις?
Κάθε οικογένεια έχει ένα φασίστα κ ένα κομμουνιστή ....ενίοτε πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. ...Φτάνει πια με τις ιδεολογίες. ....γκωσαμε.....ο άνθρωπος είναι ένα ατελες ον....δεν θα αλλάξει πότε τίποτα
Ο λόγος που δε γίναμε Βενεζουέλα είναι μόνο ότι ανήκουμε στην ΕΕ. Ο λόγος που δεν έχουμε γίνει Βουλγαρία (ΔΕΝ έχουμε γίνει, απέχουμε ΠΑΡΑ πολύ) είναι ότι ανήκουμε στην ευρωζώνη. Δεν είμαστε Ισλανδία, Ελβετία ουτε και Μ Βρετανία. Μαύρο φίδι που μας έφαγε αν τολμήσουμε οποιαδήποτε αποχώρηση...
αφου ο εξυπνος λαος εμει λεει "και τι αλλο εχουμε να χασουμε" επειδη μειωθηκε η συνταξη απο τα 2700 στα 1700 και αλλοι δεν βγηκαν στην συνταξη στα 50.Τι αλλο εχουν να χασουν... λολ.
Το πρότυπο του Τσίπρα ήταν πάντα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κυρίως του πασοκ, και το μόνο που είχε στο μυαλό του ήταν "ήρθε η σειρά μου", ούτε καν "μας".
"Είναι οι καλές προθέσεις που κάνουν τους ανθρώπους να γίνουν κομμουνιστές ή σοσιαλιστές - χωρίς αμφιβολία."Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους εθνικοσοσιαλιστές και όλους τους άλλους. Κανένας δε πιστεύει ότι είναι κακός, όλοι είναι σίγουροι ότι ο δικός τους δρόμος θα φέρει ευημερία και δικαιοσύνη.Ή αλλιώς: εγώ έχω όλη τη καλή διάθεση να σας εγχειρήσω. Έχω αγνές προθέσεις και θέλω να βοηθήσω. Το ότι κατά βάθος είμαι καλοπροαίρετος όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι είμαι ένας θεοπάλαβος εγκληματίας.Έλεος πια με τις καλές προθέσεις. Ως ενήλικες, είναι καιρός να αναλογιζόμαστε και τις συνέπειες των πράξεών μας.
Μην τα ισοπεδόνουμε όλα. Οι εθνικοσοσιαλιστές έχουν στην θεωρία τους την ανωτερώτητα της άριας φυλής και όλοι οι άλλοι είναι υπάνθρωποι που πρέπει να εξαφανιστούν. Αυτό απο μόνο του δεν είναι αγνή πρόθεση...
Αγνή πρόθεση για ποιόν; Για αυτούς που υπερασπίζονται σαφώς και έχουν "αγνές" η προθέσεις, για τους άλλους προφανώς και όχι. Και τα ακραία αριστερά καθεστώτα κάνανε τους άλλους, τους "κακούς" (αστούς, βασιλικούς, όχι πολύ ενθουσιώδεις οπαδούς, συν γυναιξί και τέκνοις) να υποφέρουν απάνθρωπα. Το ότι οι κόκκινοι φασίστες ιστορικά υπήρξαν λίγο λιγότερο ρατσιστές (υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία, ερευνήστε λίγο, αν πάλι βαριέστε πείτε μου να παραθέσω) δε μπορεί να αποτελεί επιχείρημα υπέρ τους τον 21ο αιώνα. Το ενδεχόμενο να μην κάνουμε κανέναν άνθρωπο να υποφέρει αχρείαστα δε το εξετάζουμε;
Δεν το ήξερα ότι ο αστός και ο βασιλικός αποτελούν ράτσα,όποτε όποιος τους κυνηγάει γίνεται και ρατσιστής.Βρε τι μαθαίνει κανείς.Ο Ροβεσπιέρος ήταν μεγάλος ρατσιστής ρε παιδί μου...
Κάτσε βρε αδερφέ, όταν λες οτι έχουμε ταξική πάλη και τα συναφή , όταν φωτογραφίζεις ( κάποιες φορές ορθως τις τράπεζες και τις πολυεθνικές) δεν οπλίζεις το χέρι του όχλου να καίει κόσμο μέσα σε καταστήματα τραπεζων. Επειδή οι άλλοι βάζουν κριτήριο το χρώμα είναι ρατσιστές και οι αριστεροί εκκαθαρίζουν ολόκληρες τάξεις με την ταμπέλα του προδότη και του συνεργάτη είναι ρομαντικοί επαναστάτες?Και τέλος πάντων επειδή την ιστορία την γράψανε οι νικητές όλος ο κόσμος ξέρει τι κτήνη ήταν οι εθνικοσοσιαλιστές. Αμα ο άλλος είναι τόσο ανίδεος να τους υποστηρίζει δεν του φταίνε οι φασίστες αλλά το κενό του το κεφάλι και αν δεν ήταν φασίστας θα ήταν σκέτος εγκληματίας. Και θα το προσεγγίσω Σαμαρικά οι αριστεροί μόνο να ανακαλύπτουν εχθρούς ξέρουν και να τους εξοντώνουν φυσικά ή μέσω της κοινωνίας
Σωστά είναι το ίδιο να λες "κάφτε τους μαύρους γιατί είναι κατώτεροι",με το να λες "σκατά στον αστό γιατί εκμεταλλεύεται τον μόχθο του εργάτη".Α και επίσης,ναι ταξική πάλη.Και αν δεν υπήρχε αυτή ακόμα θα ζούσες στην Οθωμανική αυτοκρατορία και οι Γάλλοι θα είχαν ακόμα Λουδοβίκους να τους κυβερνάνε.Άιντε,αμαθείς.
Από κάθε πολιτική αλλαγή κάποιοι θα ωφεληθούν και κάποιοι όχι. Δεν μπορείτε να συγκρινετε το Μαδούρο σε καμία περίπτωση με τα κρεματόρια των Ναζί όπου έγιναν σφαγές αμάχων μόνο λόγω της φυλής τους. Ασχετα από το αν συμφωνείτε ή όχι με την πολιτική του Μαδούρο η σύγκρισή του με τους Ναζί και το συμπέρασμά σας ότι όλοι το ίδιο είναι, είναι αν μη τι άλλο ανησηχητική!
Δεν ψήφισα (ούτε πρόκειται) Συριζα, αλλά εντάξει ρε παιδιά, δεν μπορεί να τα ήξερε και όλα ο Τσίπρας για την Βενεζουέλα. Μπορεί να έφαγε και ο ίδιος τον 'παπά' που τάιζε όλους τους αριστερούς ο Μαδούρο, και νόμιζαν ότι η αντίδραση στο σύστημα θα έφερνε αποτέλεσμα.Πιστεύω πως όταν ο Τσίπρας πήρε χαμπάρι άρχισε να απομακρύνεται. Όπως επίσης πιστεύω ότι η κατάσταση μας είναι τραγική, αλλά Λατινική Αμερική δεν θα γίνουμε ποτέ.Μας αρκεί που είμαστε Μπανανία, μια χαρά τίτλος είναι, και τον δικαιώνουμε καθημερινά.
Μπορούμε να φανταστούμε, τα έχουμε δει όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά όπου επικράτησε η Αριστερά. Το ότι μετά από τόσα χρόνια ιστορικής εμπειρίας ένα τσούρμο ανόητων έκανε πρότυπο τη Βενεζουέλα και έχει οδηγήσει την Ελλάδα ένα βήμα πριν τη διάλυση, δεν οφείλεται ούτε (μόνο) σε ιδεοληψίες, ούτε (μόνο) σε ασχετοσύνη, ούτε καν σε αφέλεια. Οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο και γι' αυτό αυτά τα άτομα θα οδηγηθούν σύντομα ελπίζω στη δικαιοσύνη.
Είναι οι καλές προθέσεις που κάνουν τους ανθρώπους να γίνουν κομμουνιστές ή σοσιαλιστές - χωρίς αμφιβολία. Η κακή εφαρμογή όμως των (καλών) πολιτικών ιδεών έχει καταστρέψει πολλές χώρες. Πηγή: www.lifo.grσυμφωνα με τον αρθρογραφο και στην περιπτωση της βενεζουελας δεν εφαρμοστηκε σωστα ο σοσιαλισμος οπως και σε δεκαδες αλλες χωρες.βεβαια ισως δεν ειναι το προβλημα η κακη εφαρμογη οι πολιτικες ιδεες μπορει να μην ειναι και τοσο καλες
Ένα βαρβάτο λάθος των αριστερών, είναι ότι υποτιμούν τον όρο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" και προτάσσουν αντί αυτής -τάχα βέβαια, γιατί στην πράξη άλλα εν τέλει βλέπουμε- τις λέξεις "ΑΝΘΡΩΠΟΣ" και "ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ"Μπορεί όμως μια οικογένεια να ζήσει μόνο με "ανθρωπισμό"; Αν δεν είναι ικανή να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, δηλαδή "έσοδα-έξοδα";Όταν βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο(επιλέγεις δηλαδή να κάνεις τον καλό, χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζεις πλούτο), δεν μπορείς να περιμένεις αποτελέσματα στούς τομείς εκείνους για τούς οποίους τάχα κόπτεσαι. Για να έχεις κράτος δικαίου και κράτος πρόνοιας, πρέπει πρώτα να έχεις κράτος με δυνατή οικονομία, για να μπορεί στην πράξη -και όχι στα λόγια- να στηρίζει τις δομές της Υγείας, της Παιδείας, της ΔικαιοσύνηςΑυτά δυστυχώς για τούς αριστερούς είναι ψιλά γράμματα, καθώς βάζουν τις "καλές προθέσεις" μπροστά από την ψυχρή λογική των αριθμών(λες και οι άλλοι πολιτικοί χώροι δεν έχουν καλές προθέσεις - μόνον αυτοί, οι ευαισθητούληδες αριστεροί -που όταν κυβερνούν γίνονται αιμοσταγείς και αυταρχικοί- έχουν το μονοπώλιο των "καλών προθέσεων" και το trademark)Άλλωστε, τα έχουν πει άλλοι, προ πολλού, σχετικά με τις καλές προθέσεις: "Ο δρόμος προς την Κόλαση, είναι στρωμένος με "καλές προθέσεις"..."
Πες τα ρε Άρη!Κρατάω τα εξής:* Η μη εφαρμογή των νόμων της ελεύθερης αγοράς είναι ο λόγος που έρχεται το χάος (τα έχει πει ο Τάκης ο Μίχας)* Οι ριζοσπαστικές αριστερές ιδέες *αναπόφευκτα* βρίσκουν τοίχο κάποια στιγμή.* Πάλι καλά που εφαρμόσαμε μνημόνιο, ειδάλως το χάος και τις λεηλασίες δεν τις γλιτώναμε με τίποτα.
Σε ολόκληρον τον αναπτυγμένο-πολιτισμένο κόσμο, οι πομφόλυγες της Αριστεράς περί "ενός άλλου, δίκαιου κόσμου", ανήκουν στα συρτάρια της Ιστορίας.Τα διλήμματα "αριστερά ή δεξιά", "καπιταλισμός ή σοσιαλισμός-κομμουνισμός", τα έχουν λύσει από χρόνια. Παρ'ολα αυτά, δέσμιοι της κακομοιριάς μας και τού μίσους για τον δυτικό ορθολογισμό, με πείσμα χιλίων ηλιθίων, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με καθυστέρηση ενός αιώνα, όσα παντού αλλού απέτυχαν οικτρά και κατέρρευσαν με πάταγο...Μα πόσο μπροστά είναι ο σύγχρονος Έλληνας τελικά...
Ευτυχώς που μας ενημερώσατε πως σε όλον τον "αναπτυγμένο-πολιτισμένο κόσμο" έχουν αποδεχθεί πως θα υπάρχει για πάντα πόλεμος,φτώχεια,δυστυχία,αδικία,εκμετάλλευση.Μην ξεχάσετε να κάνετε τον σταυρό σας παρακαλώντας να σας φυλάει ο Θεός από όλα τα παραπάνω.Ευτυχώς που μας ενημερώσατε πως στα κοινωνικοοικονομικά συστήματα είναι αιώνια και απέθαντα.Μόνο που δεν ζούμε στην δουλοκτητική κοινωνία ακόμα.Ευτυχώς που μας ενημερώσατε πως όλα απέτυχαν έναν αιώνα πριν.Γιατί όταν ο καπιταλισμός πρωτοεμφανίστηκε με κάποιες αξιώσεις στην Ιταλία του 15ου αιώνα δεν τσακίστηκε από το φεουδαλικό σύστημα και δεν του πήρε κοντά 3 αιώνες να καταφέρει να πραγματοποιήσει κείνο το ρημάδι το ποιοτικό άλμα.Μέχρι να φτάσει στο σήμερα να είναι και ο ίδιος σαν σύστημα ιστορικά ξεπερασμένο.Απόδειξη;Οι συνεχόμενες κυκλικές κρίσεις του.
Ξέχασες ότι τα διλήμματα "αριστερά ή δεξιά", "καπιταλισμός ή σοσιαλισμός" κλπ δεν τα ανακάλυψαν οι Έλληνες, αλλά ο πολιτισμένος κόσμος και ο δυτικός ορθολογισμός.Ότι η αριστερά είναι παιδί του δυτικού Διαφωτισμού, και ότι οι περισσότεροι μεγάλοι στοχαστές, καλλιτέχνες, διανοούμενοι κλπ της Δύσης ήταν αριστεροί στο 20ο αιώνα.Στο Παρίσι είδες τι γίνεται αυτές τις μέρες; Τώρα αν εσένα το αίτημα για ένα "δίκαιο κόσμο" σου φαίνεται "παρελθόν", ε, πάτα επί πτωμάτων, ή γονάτισε για να πας μπροστά, και άσε τους χαζούς να ασχολούνται...
οταν καποιος παει πανω απο 3 φορες στην Γαλλια μπορει να καταλαβει οτι οποιαδηποτε συγκριση στο πολιτικο συστημα (οχι στο ταμπεραμεντο) της Γαλλιας, και της Γαλλικης δημοσιας διοικησης με το Ελληνικο ειναι του επιπεδου τη Κοζανη τη Λωζανη. Για αυτο και καθε συγκριση στην πολιτικη αναμεσα στην Γαλλια, μια πλουσια αυτοκρατορικου αποικιοκρατικου παρελθοντος χωρα, με μια κοσμικη επανασταση απεναντι στον βασιλια και την εκκλησια, και στην Ελλαδα, μια χωρα της περιφερειας, αποικιοκρατουμενη απο τους οθωμανους, και μια επανασταση εναντια στον χαλιφη, ειναι εξορισμου αποτυχημενη.Γενικα παντως θα ηταν χρησιμο κανεις να καταλαβει οτι α) δεν αρκουν ποτε οι καλες προθεσεις β) τα πραγματα λειτουργουν αντιθετα απο οτι τα σχεδιαζεις πολλες φορες. Δειτε τον αριθμο των πνιγμενων προσφυγων και μετανστων στο Αιγαιο πχ το 2014 και το 2015...
zaratoustra;;.. ..θα τρίζουν τα κόκκαλα του Νίτσε με αυτά που έγραψες. «Τα διλήμματα "αριστερά ή δεξιά", "καπιταλισμός ή σοσιαλισμός-κομμουνισμός", τα έχουν λύσει από χρόνια.»Προφανώς κάτι πολύ σημαντικό σου διαφεύγει. Ποιό; Το πισωγύρισμα στην ακροδεξιά και το νεοφασισμό. Ζητήματα που δεν τα έλυσαν ποτέ, απλώς τα έκρυψαν τεχνιέντως και τα οποία έχουν αρχίσει, για τα καλά, να επανέρχονται.Κατά τα άλλα έχουν λύσει τα διλήμματα "αριστερά ή δεξιά"... Τόσο μπροστά είναι οι σύγχρονοι ευρωπαίοι που μας κουνάνε και το δάκτυλο. Ας γελάσω ή καλύτερα ας κλάψω...
Προσωπικα θεωρω οτι το καπιταλιστικο μοντελο ειναι αυτο που εχει καταρρευσει με παταγο και αυτο γινεται αντιληπτο και απο το γεγονος οτι ολοι κ περισσοτεροι παιρνουν πλεον ξεκαθαρη θεση εναντιον πολιτικων που εκπροσωπουν νεοφιλελευθερα κεντρα αποφασεων. Αν δεν το εχεις παρει χαμπαρι μαλλον πρεπει αν διευρυνεις τις πηγες ενημερωσης σου.Επισης καθως εθιξες και το σοσιαλισμο κ την αριστερα (που προφανως καμια σχεση δεν εχει με το συνονθυλευμα που μας κυβερνα τωρα), ετσι πολυ προχειρα σου θυμιζω οτι οι σκανδιναβικες χωρες εχουν υιοθετησει σε αρκετα μεγαλο βαθμο το σοσιαλιστιο μοντελο τα τελευταια 30 χρονια (σε υγεια, εκπαιδευση) και εχουν ενα απο τα υψηλοτερα βιοτικα επιπεδα.
@Στους προλαλήσαντες:ΣΕ ένα πλανήτη 7,5 δισεκατομμυρίων ψυχών, η φτώχεια οι πόλεμοι θα ενδημούν. Απλά ο καπιταλισμός σου δίνει την δυνατότητα να μην σκοτώνεις με σφαίρες αλλά με χρήματα και επιτόκια@ νιτσαΚαι το 1971 τι έγινε με την πετρελαϊκή κρίση? καπιταλιστική κρίση ήταν κι αυτό? που έστρωσαν τον δρομο στους φιλελεύθερους ρήγκαν και θάτσερ. είναι 2 μέτρα και δύο σταθμά ο ψυχρός πόλεμος και η σημερινή εποχή.Τότε είχαμε κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας εισαγωγή νέων τεχνολογιών τα ταμεία ήταν γεμάτα είχαμε την ανοικοδόμηση μιας ολόκληρης ηπείρου. Τότε ολοκληρώθηκε η μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού στις πόλεις. Και στην τελική πως έπεσε η σοβιετική ένωση από τα προνόμια των καπιταλιστών εργαζομένων? από αδυναμίες του παραγωγικού μοντέλου της https : //en .wikipedia. org/wiki/Virgin_Lands_Campaign αφαίρεσε τα κενά.Αλλό σοσιαλιστική προσέγγιση σε καπιταλιστκή οικονομία κι άλλο σοσιαλισμός σκέτο.Αγαπητέ Ο Νοών... νοείτω , μην μπερδεύεις το φασισμό και την ακροδεξιά με τον φιλελευθερισμό, σταματήστε τους δονκιχωτισμούς.
ειναι φανερο οτι δεν εχεις καμια σχεση με το επιπεδο efficiency που εχουν οι σκανδιναβικες χωρες. Ναι εχουν παροχες αλλα για αγαμες μητερες, για μονογονεικες οικογενειες κλπ κλπ και οχι για συνταξιουζους ετων 50. Επισης δεν εχουν κεντρικα ελεγχομενη οικονομια. Βαλτε αυτα μεσα στην ακραια παρτακιστικη ψυχοσυνθεση του Ελληνα. Οποιοδηποτε σουδηικο μοντελο στην Ελλαδα θα αναπαραγοταν ως φαρσα, πραγμα που εγινε στα 80s.