Η Αντζελίνα Τζολί στο Πακιστάν: Πήγε σε πλημμυρισμένες περιοχές- «Δεν έχω δει ποτέ κάτι αντίστοιχο»

Η Αντζελίνα Τζολί στο Πακιστάν: Πήγε σε πλημμυρισμένες περιοχές- «Δεν έχω δει ποτέ κάτι αντίστοιχο» Facebook Twitter
Φωτ: EPA/SAIMA JAVED/IRC HANDOUT
0

Η Αντζελίνα Τζολί εκτίμησε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν θα πρέπει να αποτελέσουν σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας βοήθεια στη χώρα το συντομότερο δυνατό, αφού επισκέφθηκε θύματα της καταστροφής.

«Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο», δήλωσε η 47χρονη ηθοποιός, ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Αντζελίνα Τζολί είχε επισκεφθεί το Πακιστάν και έπειτα από δύο άλλες φυσικές καταστροφές: τον φονικό σεισμό του 2005 και τις μεγάλες πλημμύρες του 2010.

Οι φετινές πλημμύρες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές της εποχής των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο Πακιστάν, δύο φαινόμενα τα οποία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Πλέον το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται κάτω από το νερό, ενώ οι νεκροί από τον Ιούνιο πλησιάζουν τους 1.600, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με πολλούς να ζουν πλέον σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς χωρίς προστασία από τα κουνούπια, εγκαταστάσεις υγιεινής και πόσιμο νερό.

«Βρίσκομαι σθεναρά στο πλευρό σας για να πιέσουμε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα […]. Είναι ένα πραγματικό σήμα κινδύνου για τον κόσμο σχετικά με το πού βρισκόμαστε» σε ό,τι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρόσθεσε η Τζολί στη διάρκεια συνάντησής της με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Ισλαμαμπάντ. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς πραγματική, δεν πλησιάζει, είναι ήδη εδώ», υπογράμμισε.

Η Αντζελίνα Τζολί στο Πακιστάν: Πήγε σε πλημμυρισμένες περιοχές- «Δεν έχω δει ποτέ κάτι αντίστοιχο» Facebook Twitter
Η Αντζελίνα Τζολί στο Πακιστάν: Πήγε σε πλημμυρισμένες περιοχές- «Δεν έχω δει ποτέ κάτι αντίστοιχο» Facebook Twitter

Η Αντζελίνα Τζολί επισκέφθηκε την επαρχία Σιντ, μία από τις πλέον πληγείσες, όπου συνομίλησε με εκτοπισμένους που ζουν σε καταυλισμούς.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τώρα το Πακιστάν απειλείται από «μια δεύτερη καταστροφή» λόγω των ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, η χολέρα, η ελονοσία, η διάρροια και ο υποσιτισμός.

«Μίλησα με ανθρώπους που μου είπαν ότι δεν φτάνει αρκετή βοήθεια, ότι δεν θα είναι πια εκεί σε μερικές εβδομάδες, δεν θα επιβιώσουν. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σοβαρά υποσιτισμένα», κατήγγειλε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM