ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η «Αφγανή Κοπέλα»: Το κορίτσι από το διάσημο εξώφυλλο του National Geographic διέφυγε στην Ιταλία

Afghan girl εξώφυλλο National Geographic Facebook Twitter
AP Photo/B.K. Bangash
0

Η «Αφγανή Κοπέλα» ή αλλιώς «Afghan Girl», όπως τιτλοφορήθηκε στο εξώφυλλο του National Geographic, τον Ιούνιο του 1985, αποτελεί μία από τις αναγνωρίσιμες φωτογραφίες στη ιστορία του περιοδικού.

Στο εξώφυλλο η νεαρή με τα πράσινα μάτια διαπερνά με το βλέμμα της τον φακό, ενώ ένα κόκκινο μαντήλι είναι τυλιγμένο χαλαρά γύρω από το κεφάλι της. Η φωτογραφία αποτελεί λήψη του Αμερικανού δημοσιογράφου Στηβ ΜακΚάρι, ο οποίος δεν κατέγραψε το όνομά της κατά την φωτογράφιση της, ωστόσο, χρόνια μετά,  στις αρχές του 2002 ταυτοποιήθηκε ως Σαρμπάτ Γκουλά.

Η «Αφγανή Κοπέλα»: Το κορίτσι από το διάσημο εξώφυλλο του National Geographic διέφυγε στην Ιταλία Facebook Twitter

Τώρα, το «διάσημο κορίτσι από το Αφγανιστάν» έφτασε στην Ιταλία στο πλαίσιο της εκκένωσης Αφγανών από τη Δύση μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ιταλική κυβέρνηση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία οργάνωσε την εκκένωση της Σαρμπάτ Γκούλα αφού ζήτησε να τη βοηθήσουν να φύγει από τη χώρα. Η ιταλική κυβέρνηση θα βοηθήσει τώρα να ενσωματωθεί στη ζωή στην Ιταλία, ανέφερε η δήλωση.

Η εθνικότητα της Γκουλά ήταν Παστούν, και οι γονείς της είχαν σκοτωθεί κατά την διάρκεια σοβιετικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν όταν ήταν 8 ετών. Μαζί με την γιαγιά, αδερφό και τις τρεις αδελφές της μετακινήθηκαν στο Πακιστάν μέσω των ορεινών περασμάτων και κατέληξαν στον καταυλισμό προσφύγων κοντά στα σύνορα της χώρας το 1984. Το 1984, όταν και την φωτογράφισε ο ΜακΚάρι, η Γκούλα ήταν μια από τις μαθήτριες στο σχολείο που είχε στηθεί στον καταυλισμό προσφύγων Νασίρ Μπαγκ.

Τον Ιανουάριο του 2002, το National Geographic οργάνωσε αποστολή για τον εντοπισμό της. Μετά από τον εντοπισμό ενός ατόμου που γνώριζε τον αδελφό της, η Σαρμπάτ βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Αφγανιστάν. Τότε, ήταν 30 ετών και είχε επιστρέψει στο χωριό της από τον καταυλισμό προσφύγων στο Πακιστάν το 1992. Η ταυτότητά της, μάλιστα, εξακριβώθηκε και μέσω αναγνώρισης της ίριδας της σε σύγκριση με την φωτογραφία. Μετά την ανακάλυψη της, το National Geographic κάλυψε επίσης τα έξοδα για την ιατρική φροντίδα της οικογένειας της, καθώς και πλήρωσε τα έξοδα για το ταξίδι του προσκυνήματος στην Μέκκα.
 

Το 2014, εμφανίστηκε στο Πακιστάν, αλλά κρύφτηκε όταν οι αρχές την κατηγόρησαν ότι αγόρασε μια πλαστή πακιστανική ταυτότητα και διέταξαν την απέλασή της. Μεταφέρθηκε στην Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος της παρέθεσε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο και της παρέδωσε τα κλειδιά σε ένα νέο διαμέρισμα.

Με πληροφορίες AP & Wikipedia

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM