Φωτιά τώρα στου Ρέντη

Χαμάς: Ανοιχτή σε μακροχρόνια εκεχειρία 5-7 ετών με Ισραήλ υπό όρους

Χαμάς: Ανοιχτή σε μακροχρόνια εκεχειρία 5-7 ετών με Ισραήλ υπό όρους Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Χαμάς, η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, δήλωσε μέσω του ανώτατου αξιωματούχου της, Οσάμα Χαμντάν, ότι είναι ανοιχτή σε μια μακροχρόνια εκεχειρία με το Ισραήλ, διάρκειας πέντε έως επτά ετών, υπό την προϋπόθεση πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και τερματισμού των επιθέσεων στην περιοχή.

Ο Χαμντάν τόνισε ότι η Χαμάς απορρίπτει οποιαδήποτε προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που δεν περιλαμβάνει σχέδιο για την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και τον τερματισμό της συνεχιζόμενης επίθεσης στη Γάζα. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αυτό που προσφέρουν οι Ισραηλινοί είναι: Θα σας δώσουμε μια κατάπαυση του πυρός για λίγο και μετά θα επιστρέψουμε για να σας σκοτώσουμε ξανά. Τι νόημα έχει να σας δώσουμε φαγητό για 12, 40 ημέρες, δύο εβδομάδες ή τρεις εβδομάδες, και μετά να επιστρέψουμε για να σας σκοτώσουμε; Σημαίνει ότι αποδέχεστε τη γενοκτονία και το αποδέχεστε για τον λαό σας."

Η Χαμάς προτείνει μια εκεχειρία διάρκειας πέντε έως επτά ετών, γνωστή ως «χούντα» στα αραβικά, εάν πληρούνται ορισμένοι όροι. "Ο κύριος στόχος αυτής της μακροχρόνιας χούντας είναι να πιστεύει κάθε πλευρά ότι δεν θα επιτεθεί από την άλλη πλευρά, κάτι που τουλάχιστον μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας. Και είναι μια ευκαιρία να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ότι μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία για μια μορφή σταθερότητας και ασφάλειας", δήλωσε ο Χαμντάν.

Η Χαμάς, η οποία κυβερνά αποκλειστικά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, θα ήταν διατεθειμένη να παραδώσει την εξουσία σε ένα ανεξάρτητο σώμα Παλαιστινίων ή σε μια τεχνοκρατική επιτροπή μετά τον πόλεμο. «Υπήρξε πρόταση από την αιγυπτιακή πλευρά να δημιουργηθεί μια επιτροπή από ανεξάρτητους ηγέτες από τη Γάζα, για να αναλάβουν τον έλεγχο στη Γάζα για λίγο και μετά να προχωρήσουμε σε γενικές εκλογές. Είπαμε ναι, γιατί αν είναι εθνικιστές και εργάζονται για το συμφέρον της Γάζας και του λαού, γιατί όχι να τους έχουμε;», δήλωσε ο Χαμντάν.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν νόμιμο δικαίωμα στην ένοπλη αντίσταση. «Δεν μπορείτε να μιλάτε για αποστρατικοποίηση ενός έθνους που βρίσκεται υπό κατοχή, ενώ είναι κατειλημμένο από τον πιο ισχυρό στρατό στην περιοχή», δήλωσε ο Χαμντάν.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντασης, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια μακροχρόνια εκεχειρία συνεχίζονται, με την Αίγυπτο να παίζει ρόλο μεσολαβητή. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση αποσκοπεί στο τέλος του πολέμου στη Γάζα, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ αποδεχτεί τις νομικές απαιτήσεις των Παλαιστινίων, περιλαμβανομένων της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων και μιας πραγματικής συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις διαφορές σχετικά με την αποστρατικοποίηση να αποτελούν κύριο εμπόδιο για την επίτευξη μιας μόνιμης ειρήνης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM