Χάγη: 25 χρόνια κάθειρξη σε πρώην διοικητή ανταρτών της Ουγκάντα για εγκλήματα πολέμου

Χάγη: 25 χρόνια κάθειρξη σε πρώην διοικητή ανταρτών της Ουγκάντα για εγκλήματα πολέμου Facebook Twitter
EPA
0

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών σε πρώην παιδί - στρατιώτη και μετέπειτα διοικητή του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου (LRA) για εγκλήματα πολέμου στην Ουγκάντα.

Μεταξύ αυτών βρέθηκε ένοχος για εγκλήματα όπως βιασμό, σεξουαλική υποδούλωση, απαγωγή παιδιών, βασανιστήρια και δολοφονίες.

Ο Dominic Ongwen, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση το 2015, καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο για 61 από τα 70 φερόμενα εγκλήματα. Σε πολλά, τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά. 

Ο προεδρεύων δικαστής Bertram Schmitt δήλωσε ότι η επιτροπή είχε σκεφτεί την καταδίκη του Ongwen σε ισόβια κάθειρξη, τη σκληρότερη τιμωρία του δικαστηρίου, αλλά αποφάσισε να μειώσει την ποινή λόγω των δικών του δεινών.

Ο Ongwen έμοιαζε σχεδόν αδιάφορος καθώς διαβάστηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Άσκησε, δε έφεση στην απόφαση.


Με επικεφαλής τον φυγόδικο Joseph Kony, η LRA τρομοκρατούσε τους κατοίκους της Ουγκάντα για σχεδόν 20 χρόνια εξαφανίζοντας και βασανίζοντας χιλιάδες πολίτες.

Ο Ongwen απήχθη από αντάρτες, όταν ήταν ο ίδιος 9 ετών και εξαναγκάστηκε σε μία ζωή γεμάτη βία, αφού η ομάδα που τον στρατολόγησε σκότωσε τους γονείς του.

Ένας μαχητής, ο Louis Lakor, ο οποίος επίσης απήχθη από την LRA όταν ήταν 7 ετών και έγινε μαχητής των ανταρτών μαζί με τον Ongwen, διέφυγε μετά από οκτώ μήνες. Δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση ήταν πολύ σκληρή.

«Ο Dominic ακολουθούσε εντολές. Ο Dominic απήχθη όταν ήταν νέος, θα έπρεπε να είναι πιο ήπιοι και δίκαιοι. Θα έπρεπε να του είχαν δώσει δέκα χρόνια», δήλωσε ο Lakor στο Reuters από την πόλη Gulu στη βόρεια Ουγκάντα.

Είπε ότι οι αντάρτες του LRA είχαν επίσης σκοτώσει τους γονείς του, βίασαν και σκότωσαν μια από τις αδελφές του ενώ τον ανάγκασαν να σκοτώσει την άλλη. «Όταν είσαι με τον LRA σε αναγκάζουν να κάνεις ό, τι θέλουν. Σε εκπαιδεύουν να σκοτώσεις» πρόσθεσε.

Οι δικαστές, ωστόσο, δήλωσαν ότι ο Ongwen δεν βρισκόταν υπό πίεση και ο ίδιος έδωσε εντολές ως ενήλικας να διαπραχθούν βίαια εγκλήματα ανεξάρτητα από τον αρχηγό του LRA, Kony. Δεν έφυγε από τον LRA όταν είχε την ευκαιρία να το πράξει, είπαν.

Ο Ongwen ήταν «δράστης που σκόπιμα έφερε τεράστια δυστυχία στα θύματά του. Ήταν επίσης ένας δράστης, που υπέφερε προηγουμένως ακραία δεινά στα χέρια της ομάδας, της οποίας αργότερα έγινε εξέχον μέλος και ηγέτης», δήλωσε ο δικαστής Schmitt.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να καταδικαστεί τουλάχιστον σε 20 χρόνια φυλάκιση ενώ η υπεράσπισή του υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να του επιβληθεί ποινή άνω των 10 ετών, επειδή υπήρξε παιδί στρατιώτης.

Ωστόσο, τα εγκλήματα ήταν τόσο σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων των «περιπτώσεων όπου διαπράχθηκε δολοφονία καίγοντας ζωντανούς ανθρώπους αλλά και σκληρής μεταχείρισης παιδιών», που του αρμόζει μια μεγαλύτερη ποινή, πρόσθεσε το δικαστήριο.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα - Στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς

Διεθνή / ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα - Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς

«Μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», τόνισε αξιωματούχος των ΗΠΑ
NEWSROOM
Οργιάζουν οι φήμες για την κατάσταση της Κέιτ Μίντλετον - Η νέα απάντηση του παλατιού

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Πληθαίνουν οι φήμες για την υγεία της- Η νέα απάνηση του παλατιού

Θεωρίες συνωμοσίας, φήμες που οργιάζουν αλλά και πλήθος νέων σεναρίων κάνουν το γύρο του διαδικτύου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην Κέιτ Μίντλετον
NEWSROOM
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «τα πίνει» με τον ιδιοκτήτη της «Ρέξαμ», χολιγουντιανό ηθοποιό Ρομπ Μακέλενι

Διεθνή / Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «τα πίνει» με τον ιδιοκτήτη της «Ρέξαμ», χολιγουντιανό ηθοποιό Ρομπ Μακέλενι

Ο διάδοχος του θρόνου βρέθηκε στην Ουαλία για τον εορτασμό του Άγιου Δαβίδ - Δεν έκανε καμία δήλωση για την Κέιτ Μίντλετον, που παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τα Χριστούγεννα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ