H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού»

H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
0

Στο άκρως αναπτυγμένο και υπερσύγχρονο σημερινό Πεκίνο, η 92χρονη Μαντάμ Ζάο με τα «πόδια του λωτού» σίγουρα αποτελεί σπάνιο θέαμα και ενδεχομένως την τελευταία ζωντανή απόδειξη μιας βασανιστικής και επίπονης παράδοσης. 

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τα «πόδια του λωτού», με την πιο δημοφιλή να εξηγεί την ονομασία λόγω του σχήματος που παίρνουν τα δάχτυλα, τα οποία θυμίζουν ένα κλειστό άνθος λωτού.

H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter

Το δέσιμο των γυναικείων ποδιών στην Κίνα είχε σκοπό να κάνει τις γυναίκες πιο όμορφες ώστε να προσελκύσουν μνηστήρες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό στάτους κάθε οικογένειας. Οι αρχαίο Κινέζοι πίστευαν πως τα μικροσκοπικά πόδια θα βοηθούσαν στην ικανοποίηση των αντρών στην κρεβατοκάμαρα. Αντιθέτως, οι γυναίκες που είχαν κανονικά πόδια θεωρούνταν «πολύ ανδροπρεπείς» και όχι αρκούντως ντελικάτες. 

Η συγκεκριμένη πρακτική εκτός από τον αισθητικό σκοπό της, θεωρούνταν επίσης απόδειξη αφοσίωσης μια γυναίκας προς τον σύζυγό της, κυρίως επειδή με τόσο μικροσκοπικά πόδια δεν θα ήταν σε θέση να τρέξει γρήγορα, οπότε θα δυσκολευόταν είτε να απατήσει τον άντρα της είτε να εγκαταλείψει την οικογένειά της.

Η βάρβαρη παράδοση διήρκεσε περίπου 1.000 χρόνια και σταμάτησε επισήμως το 1912, όταν καθαιρέθηκε η τότε βασιλική οικογένεια. 

Στο παρελθόν, οι γυναίκες στην Κίνα επιτρέπονταν να δείχνουν τα «πόδια του λωτού» μόνο στους συζύγους τους, αλλά τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες άρχισαν να τα αποκαλύπτουν σε δημοσιογράφους και φωτογράφους.

H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter

Από το 2005, ο Βρετανός φωτογράφος Τζο Φάρελ έχει πάρει συνέντευξη και απαθανατίσει δεκάδες γυναίκες με «τα πόδια του λωτού». «Είναι δύσκολο να φανταστείς πως οι γυναίκες έπρεπε να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε μια τόσο οδυνηρή διαδικασία για να γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία και να αγαπηθούν. Αλλά τότε αυτό ήταν το πρότυπο ομορφιάς, όπως σήμερα κάποιες γυναίκες προτιμούν να είναι αδύνατες ή κάνουν τατουάζ», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. 

Όπως εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια πριν από εκείνη, στην Μαντάμ Ζάο έσφιγγαν τα δάχτυλα των ποδιών με επιδέσμους από τότε που ήταν 5 ετών, για τουλάχιστον μια δεκαετία, μέχρι το τελικό, εξαιρετικά παραμορφωμένο αλλά επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Μαντάμ Ζάο ζει σήμερα σε ένα χωριό στα προάστια του Πεκίνου, της αρέσει να καπνίζει πίπα και να πηγαίνει βόλτες στην γειτονιά με το τρίκυκλο που έχει. Είναι μια από τις ελάχιστες ηλικιωμένες -αν όχι η τελευταία- που βίωσε το μαρτύριο με τα «πόδια του λωτού», που σήμερα έχουν το μέγεθος της παλάμης της.

H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας κλιμακώνεται: Νέες επιθέσεις και διπλωματικά αδιέξοδα

Διεθνή / Ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας κλιμακώνεται: Νέες επιθέσεις και διπλωματικά αδιέξοδα

Οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά αεροδρόμια και η αδιέξοδη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν πως ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση - Η σιωπή του Τραμπ, η στάση του Πούτιν και η αδυναμία επίτευξης ειρήνης εντείνουν την κρίση
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Οι τελευταίες εξελίξεις της νέας έρευνας για την εξαφάνιση-μυστήριο

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Οι τελευταίες εξελίξεις της νέας έρευνας για την εξαφάνιση-μυστήριο

Η νέα έρευνα - έπειτα από δύο χρόνια- επικεντρώνεται στον δήμο Λάγκος, που βρίσκεται δίπλα στην Praia da Luz, την πόλη στην περιοχή του Αλγκάρβε όπου η Μαντλίν ΜακΚάν χάθηκε το 2007
LIFO NEWSROOM
Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Διεθνή / Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Δεκαοκτώ μήνες μετά την αιφνιδιαστική του νίκη στις εκλογές, που προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και τον κόσμο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς παραμένει το δημοφιλέστερο
LIFO NEWSROOM
Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Διεθνή / Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Αποκαλύψεις του Guardian δείχνουν πως σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε σχολεία-καταφύγια στη Γάζα ήταν μέρος στρατιωτικής στρατηγικής - Πάνω από 120 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά. Διεθνής ανησυχία και καταδίκες
LIFO NEWSROOM
Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Διεθνή / Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, ένα 14χρονο υπέστη σοβαρότατη κρίση πανικού και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Μάκρης, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή
LIFO NEWSROOM