Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ: Η Ελλάδα να διαφυλάξει καλύτερα τα σύνορα της, αλλιώς να αποβληθεί από τη συνθήκη Σένγκεν

Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ: Η Ελλάδα να διαφυλάξει καλύτερα τα σύνορα της, αλλιώς να αποβληθεί από τη συνθήκη Σένγκεν Facebook Twitter
1

ΗΑυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαικού Κόμματος, κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να διασφαλίσει τα σύνορα της προς την Τουρκία, χρησιμοποιώντας το πολεμικό ναυτικό, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Σε διημερίδα του στο Μπαντ Λεονφέλντεν της Ανω Αυστρίας, που ολοκληρώθηκε σήμερα, το Λαϊκό Κόμμα αποσαφήνισε την πρόθεση του να επιτρέπει μεσοπρόθεσμα την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, μόνον στα hot spots της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Ράινχολντ Μιτερλένερ, προτίθεται να απαιτήσει τον καθορισμό ανώτερου ορίου υποδοχής προσφύγων, κατά τις διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, που προγραμματίζεται για τις 20 Ιανουαρίου.

Το θέμα του ανώτερου ορίου στον αριθμό των προσφύγων διχάζει εδώ και εβδομάδες την αυστριακή κυβέρνηση, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, να συνεχίζει να απορρίπτει τον καθορισμό ανώτερου ορίου στην υποδοχή προσφύγων στη χώρα.

Από την πλευρά του, το Λαϊκό Κόμμα ζητά δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων και, όπως τόνισε ο Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο αριθμός πρέπει σαφέστατα να συρρικνωθεί «στην ουσία, έως το μηδέν», ενώ, κατά την άποψή του, γνώμονας θα πρέπει να είναι, κάτι παραπάνω από τα 90.000 καταλύματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή - και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικά το ανώτερο όριο, χωρίς ο στόχος να είναι η νομική θεμελίωση του αριθμού.

Όπως τονίστηκε στην διημερίδα, το Λαϊκό Κόμμα επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, κυρίως μέσα από αυστηρότερες διαδικασίες χορήγησης ασύλου, με το λεγόμενο «άσυλο υπό προθεσμία», με λιγότερα κοινωνικά επιδόματα και με μία αποτελεσματική προστασία των συνόρων, για την οποία η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, προτίθεται να έχει διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της από Γερμανία, Σλοβενία και Κροατία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, ζητά από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων με την Τουρκία, με τη συμμετοχή και του Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με την αποπομπή της από τη Ζώνη του Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον Ράινχολντ Μιτερλένερ, σε περίπτωση συνέχισης της υπέρβασης του «ανώτερου ορίου», θα εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης «ζωνών αναμονής» για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη «ωριμάσει» νομικά.

Μεσοπρόθεσμα, το Λαϊκό Κόμμα επιδιώκει να επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων ασύλου μόνον στα Hotspots της ΕΕ, ενώ μακροπρόθεσμα οι πρόσφυγες θα μπορούν να φθάνουν στην ΕΕ - και μάλιστα έως ένα ανώτερο όριο - μόνον απευθείας από τις περιοχές κρίσης και έπειτα από έλεγχο από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη διημερίδα στο Μπαντ Λεονφέλτεν, το Λαϊκό Κόμμα θα θέσει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του Αντρέας Κολ, πρώην προέδρου της Βουλής και υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ο οποίος συγκαταλέγεται στο σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την ακροδεξιά του Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας σε αυτές το ποσοστό του 30%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM