Ο Κόλιν Πάουελ «έφυγε» από τη ζωή στα 89 του χρόνια, εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού.

 

Στην ανακοίνωσή της, η οικογένεια του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Το στοιχείο αυτό έκανε κάποιους να αναρωτιούνται πώς αρρώστησε και πέθανε αφού είχε λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
 

Παρά τον πλήρη εμβολιασμό, ο Πάουελ παρέμεινε ευάλωτος στον ιό λόγω της προχωρημένης ηλικίας και του ιστορικού του καρκίνου, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για πολλούς Αμερικανούς έως ότου εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς ο ιός συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσά μας.

 

Με αφορμή τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ, το CNN έθεσε ερωτήματα στην επιστήμονα Λεάνα Γουέν σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

 

Αρχικά, η Γουέν παρέθεσε τι αναφέρει η επιστήμη και η έρευνα για τα εμβόλια. «Τα εμβόλια Covid-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη ασθενειών και ιδιαίτερα σοβαρών ασθενειών. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τα CDC δείχνουν ότι μειώνουν κατά 6 φορές την πιθανότητα νόσησης από κορωνοϊό και κατά 11 φορές την πιθανότητα θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι εάν εμβολιαστείτε, έχετε έξι φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσετε από Covid-19 από κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί. Και έχετε 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνετε από τον Covid-19 σε σύγκριση με έναν ανεμβολίαστο. Αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικό. Ωστόσο, τα εμβόλια Covid-19 δεν σας προστατεύουν 100%. Κανένα εμβόλιο δεν το κάνει, όπως και καμία ιατρική θεραπεία δεν είναι 100%. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί ή ότι δεν πρέπει να το κάνετε».

 

Γιατί πέθανε ο Κόλιν Πάουελ;

 

Ερωτηθείσα γιατί ορισμένοι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά προβλήματα, παρά τον εμβολιασμό, η Δρ. Γουέν αναφέρεται στην περίπτωση του Κόλιν Πάουελ.

 

«Με βάση όσα γνωρίζουμε, ο στρατηγός Πάουελ ανήκε σε αυτήν την κατηγορία. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά και να πεθάνουν μετά από σημαντικές λοιμώξεις. Αυτοί που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο είναι άτομα με ανοσοκαταστολη. «Το ότι ο στρατηγός Πάουελ είχε διαγνωστεί με πολλαπλό μυέλωμα αυτομάτως τον θέτει σε αυτή την κατηγορία και, εκτός από την μεγαλύτερη ηλικία του, τον έβαζε στο επίπεδο κινδύνου», πρόσθεσε.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία της τρίτης δόσης. «Σημειώστε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που συνίσταται η ενισχυτική δόση. Τον Αύγουστο, οι αξιωματούχοι υγείας συνέστησαν στα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή, τα οποία είχαν κάνει τα εμβόλια Pfizer ή Moderna, να λάβουν μια τρίτη δόση του εμβολίου. Προειδοποίησαν ότι ακόμη και με την πρόσθετη δόση, τα άτομα με ανοσοκαταστολή πρέπει να είναι προσεκτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για μια κατηγορία ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε σοβαρά αποτελέσματα».

 

Η δρ Γουέν δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε εκείνους που παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στο εμβόλιο. «Θα τους ζητούσα να σκεφτούν άλλες πτυχές της ιατρικής. Ας πούμε ότι κάποιος έχει καρδιακή νόσο. Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματικά -τίποτα δεν είναι. Επειδή, λοιπόν, κάποιος μπορεί να καταλήξει με έξαρση της νόσου του και στο νοσοκομείο, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να πάρει τα φάρμακα ευθύς εξαρχής», είπε, ενώ στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα την πρόληψη.

 

«Ας πούμε ότι κάποιος που ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή και ασκείται πολύ καταλήγει με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή και η άσκηση δεν είναι καλές. Σημαίνει απλώς ότι μπορείτε να κάνετε όλα τα σωστά βήματα για να αποτρέψετε μια ασθένεια, αλλά μερικές φορές μπορεί να ασθενήσετε», συμπλήρωσε.