Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter
2

Η προσέλευση στα τεμένη για τη σημερινή προσευχή στο Πακιστάν ήταν αυξημένη, παρά τους φόβους για ραγδαία μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα, της οποίας το σύστημα υγείας είναι σε παραπαίουσα κατάσταση.

Την ώρα που η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε το προσκύνημα στη Μέκκα κι ένα θρησκευτικό διάταγμα στην Αίγυπτο απαγορεύει τις δημόσιες προσευχές, στο Πακιστάν, χώρα με πληθυσμό άνω των 200 εκατ. κατοίκων, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, οι πιστοί συνέρρευσαν μαζικά και παρά την προτροπή της θρησκευτικής ηγεσίας προς τους πιστούς, ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, να αποφεύγουν τα τεμένη και στους ιερωμένους να συντομεύουν τις προσευχές.

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter

«Δεν πιστεύουμε στον κορωνοϊό, πιστεύουμε στον Αλλάχ. Ό,τι κι αν μας έρχεται, ο Αλλάχ το στέλνει», δηλώνει ο Αλτάφ Χαν, ένας από τους πιστούς στο Ισλαμαμπάντ, ενώ άλλοι σαν κι αυτόν προσήλθαν στην προσευχή της Παρασκευής με προστατευτικές μάσκες.

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο πληθυσμός είναι «τρομοκρατημένος» και γι' αυτό «εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Αλλάχ». Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αποδεικνύουν πως οι φανατικοί πιστοί δεν έχουν μεταβάλλει τα θρησκευτικά τους ήθη.

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter

«Η θρησκεία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στους θεσμούς του κράτους. Η κυβέρνηση τρέμει την αντίδραση της ιεροσύνης», τονίζει ο Αμίρ Ράνα, διευθυντής του Πακιστανικού Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη, ενώ ο υπουργός Επιστημών Φαουάντ Τσάουντρι, σε χθεσινό tweet του τόνιζε «η άγνοια της τάξης των αντιδραστικών ιερωμένων» είναι υπεύθυνη για την μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

Μάλιστα στο Πακιστάν οι πρώτοι ασθενείς από τον κορωνοϊό ήσαν προσκυνητές που είχαν μεταβεί στο Ιράν, όπου οι σιιτικές θρησκευτικές αρχές είχαν αρνηθεί αρχικά να κλείσουν τους τόπους λατρείας, παρά την έξαρση της νόσου.

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter

Παρά το γεγονός ότι το Πακιστάν, μετά χρόνια αποεπένδυσης στην υγεία, δεν έχει κατορθώσει να εκριζώσει ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση και η ηπατίτιδα, ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν αρνήθηκε επανειλημμένως να διατάξει περιορισμό της κυκλοφορίας, υποστηρίζοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα έκανε να «πεθάνουν από πείνα» οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter

Πολλές επαρχίες όμως έχουν αρχίσει σταδιακά να λαμβάνουν μέτρα, άλλες προτρέποντας τους πιστούς να απέχουν από τις προσευχές, ενώ η Σιντχ στον νότο τις απαγόρευσε. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.252 κρούσματα κι εννιά νεκροί.

Το Πακιστάν όμως δεν είναι η μόνη χώρα. Και στην Ινδονησία, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο, πολλοί πιστοί αψήφησαν τις προτροπές να προσευχηθούν σπίτια τους κι έσπευσαν στα τεμένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια