Γαλλία: Παγκόσμια οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών επισημαίνουν φεμινιστικές οργανώσεις

Γαλλία: «Καμπανάκι» από φεμινιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Όλο και μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση παρατηρείται στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και ζητά να τεθεί το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο. 

Στην έκθεση τους το Ίδρυμα Jean-Jaurès και η φεμινιστική οργάνωση Equipop επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στην άμβλωση που ανακαλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, την απαγόρευση των σπουδών ή την εργασία ορισμένων επαγγελμάτων στις γυναίκες στο Αφγανιστάν και τον περιορισμό της πρόσβασης στην αντισύλληψη στην Πολωνία.

«Καμία περιοχή δεν γλιτώνει από αυτό το φαινόμενο της οπισθοδρόμησης που συμβαίνει όταν πολύ διαφορετικές ομάδες συντάσσονται ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών», σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουσί Ντανιέλ της Equipop.

Κράτη που βρίσκονται στον αντίποδα της διπλωματικής σκακιέρας, ακροδεξιές πολιτικές ομάδες και φονταμενταλιστικά θρησκευτικά κινήματα περιγράφονται στην έκθεση ως ο καρπός ετερογενών συμμαχιών.

«Αυτά τα πολύ καλά οργανωμένα κινήματα συνδέονται μεταξύ τους και χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα, γεγονός που τους επιτρέπει να εμποδίζουν την πρόοδο, να διατηρούν το καθεστώς ή να προκαλούν οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτές τις απειλές», προτείνει η Λουσί Ντανιέλ, θέλοντας να προκαλέσει πολιτική αφύπνιση στη Γαλλία.

«Πήραμε μια μικρή ανάσα μετά τις τελευταίες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, τις οποίες δεν κέρδισαν τα ακραία συντηρητικά στρατόπεδα, αλλά η ικανότητα να προκαλούν προβλήματα τα κινήματα κατά των δικαιωμάτων παραμένει μεγάλη», προειδοποιεί.

Η Γαλλία είναι μία από τις 10 χώρες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική.

Για να γίνει αυτό, η έκθεση συνιστά «ουσιαστική» αύξηση της οικονομικής στήριξης προς τις φεμινιστικές οργανώσεις και να καταστούν οι φεμινιστικοί αγώνες «θέμα προτεραιότητας της διπλωματίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ