Γαλλία: Νέος κύκλος διαβουλεύσεων και κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό - Απεργία και στα διυλιστήρια

Γαλλία: Νέος κύκλος διαβουλεύσεων και κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό - Απεργία και στα διυλιστήρια Facebook Twitter
EPA / Φωτό Αρχείου
0

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό με την κυβέρνηση να καλεί σε νέες διαβουλεύσεις και τα διυλιστήρια να απεργούν από σήμερα.

Ειδικότερα, συνεχίζονται για 34η ημέρα οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία σε αντίδραση για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η κυβέρνηση δέχεται τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτών για έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων που θα διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες, ενώ σήμερα αρχίζει απεργία και στα διυλιστήρια της χώρας.

Μια πρώτη συνεδρίαση στο υπουργείο Εργασίας αρχίζει σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να φέρει εις πέρας την μεταρρύθμιση αυτή, που αποσκοπεί στην μετατροπή των 42 σημερινών συστημάτων συνταξιοδότησης σε ένα μοναδικό, καθολικό και με μοριοδότηση.

Λίγο πριν από την έναρξη του νέου αυτού γύρου διαβουλεύσεων, ο Φιλίπ άφησε να φανεί ένα άνοιγμα από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς κάλεσε την κάθε πλευρά από τις εμπλεκόμενες «να μετακινηθεί λίγο» προκειμένου να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό». «Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις για πολλά θέματα και ακούω ορισμένες φορές εξαιρετικές ιδέες», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε ως εκ τούτου θετικά πρόταση του CFDT, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας και του πιο ευνοϊκά διακείμενου στην αρχή της μεταρρύθμισης, το οποίο τάχθηκε την Κυριακή υπέρ της διοργάνωσης ξεχωριστά από το νομοσχέδιο που προετοιμάζεται για το συνταξιοδοτικό μιας «διάσκεψης χρηματοδότησης» του συστήματος αυτού.

«Θα κάνω προτάσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δύο ώρες που θα μας επιτρέψουν ίσως να δώσουμε ένα περιεχόμενο, ένα χρονοδιάγραμμα, μια εντολή σε αυτήν την διάσκεψη χρηματοδότησης, και επομένως να προχωρήσουμε», δήλωσε πριν από την πολυμερή συνάντηση που θα έχει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Βασικό σημείο διαφωνίας στην μεταρρύθμιση αυτή είναι ότι ορίζει ως ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης τα 64 έτη βάσει ενός συστήματος μπόνους-εκπτώσεων, μολονότι διατηρεί τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, στοχεύοντας να παραταθεί η διάρκεια κατά την οποία οι εργαζόμενοι συμβάλλουν με τις εισφορές στα ταμεία ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του συστήματος συνταξιοδότησης.

Το CFDT, το οποίο υποστηρίζει την αρχή της μεταρρύθμισης, αντιτίθεται σθεναρά στο σύστημα αυτό μπόνους-εκπτώσεων.

Για τον Εντουάρ Φιλίπ «πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις» για τη δημοσιονομική  «ισορροπία του συστήματος» και ως εκ τούτου προτείνει την εφαρμογή αυτής της ηλικίας συνταξιοδότησης. «Αλλά αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και αυτές των εργοδοτών συνεννοηθούν για ένα καλύτερο σύστημα, θα το πάρω», διαβεβαίωσε.

Η κινητοποίηση κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία εισήλθε το Σάββατο στον δεύτερο μήνα της, ξεπερνώντας σε διάρκεια προηγούμενο ρεκόρ 28 συνεχόμενων ημερών το οποίο είχε καταγραφεί το 1986-87. Στους κόλπους της γαλλικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, η διένεξη αυτή διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από το έτος δημιουργίας της, το 1938.

Η πλειονότητα των Γάλλων υποστηρίζει τις απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις, μολονότι η υποστήριξη αυτή φθίνει λίγο όσο περνούν οι εβδομάδες, καθώς μειώθηκε κατά δύο μονάδες στο 60%, σύμφωνα με το βαρόμετρο Harris Interactive.

Στις ευχές του για τα Χριστούγεννα, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την κυβέρνηση να καταλήξει γρήγορα σε έναν συμβιβασμό για να επιλυθεί η διένεξη αυτή.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν εξάλλου τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στις 9 Ιανουαρίου και απεργία τεσσάρων ημερών στα διυλιστήρια.

Σήμερα το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε στο ιστολόγιό του ότι οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια Port Jerome και Fos, της Exxon, αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία, ενώ λίγο νωρίτερα ο Εντουάρ Φιλίπ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει έλλειψη καυσίμων η χώρα, παρά το απεργιακό κύμα κατά των κυβερνητικών σχεδίων για το συνταξιοδοτικό. Την ίδια ώρα και ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε σήμερα ότι ο εφοδιασμός των πρατηρίων καυσίμων συνεχίζεται κανονικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

Διεθνή / Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

«Οι Σατανικοί Στίχοι» αφηγούνται τις περιπέτειες δύο Ινδών των οποίων το αεροπλάνο γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και οι ίδιοι φτάνουν σε μια παραλία της Αγγλίας
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ