Γαλλία: 17χρονη και 19χρονη κατηγορούνται πως σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νίκαια

Γαλλία: 17χρονη και 19χρονη κατηγορούνται πως σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νίκαια Facebook Twitter
0

Δύο νεαρές γυναίκες, ηλικίας 17 και 19 ετών, από τη Νίκαια της Γαλλίας, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επίθεση στην περιοχή, όπως έγινε γνωστό σήμερα από δικαστική πηγή.

Η έρευνα σε βάρος τους ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο κοπέλες διατηρούσαν επαφή με τον Ρασίντ Κασίμ, έναν γνωστό προπαγανδιστή του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος κρύβεται κάπου μεταξύ Ιράκ και Συρίας και από εκεί απευθύνει συχνά εκκλήσεις στους οπαδούς του να πλήξουν διάφορους στόχους στις χώρες τους.

«Παραδέχτηκαν ότι προσανατολίζονταν να διαπράξουν μια βίαιη ενέργεια, επηρεασμένες από τον Ρασίντ Κασίμ, αλλά κατόπιν εγκατέλειψαν την ιδέα», ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Από τις έρευνες, δεν βρέθηκαν όπλα στο σπίτι των νεαρών γυναικών στη Νίκαια.

Στην πόλη αυτή, στις 14 Ιουλίου, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Μπουλέλ, 31 ετών, παρέσυρε με το φορτηγό του το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον παραλιακό δρόμο γιορτάζοντας την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης και σκότωσε 86 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε άλλους 434.

Η μικρότερη από τις δύο κοπέλες, που δεν ήταν γνωστή στις υπηρεσίες πληροφοριών, παραδέχτηκε ότι «μισεί τους στρατιωτικούς», οι οποίοι εξάλλου αποτελούν στόχο του ΙΚ.

Η 19χρονη είχε εμπλακεί στην έρευνα που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια για τον τζιχαντιστικό πυρήνα που είχε οργανώσει στη Νίκαια ο Ομάρ Ντιαμπί, ένας από τους πρώτους στρατολόγους Γάλλων μαχητών για λογαριασμό του ΙΚ.

Την εποχή εκείνη ήταν 17 ετών και σχεδίαζε να φύγει από τη χώρα για να πολεμήσει στη Συρία ή το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον τρεις ανήλικοι, προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών κατόπιν οδηγιών που έλαβαν από τον Ρασίντ Κασίμ.

Ο τελευταίος πιστεύεται ότι επηρέασε, ευθέως ή εμμέσως, τους δράστες που σκότωσαν ένα ζευγάρι αστυνομικών στις 13 Ιουνίου και έναν ιερέα στις 26 Ιουλίου.

Φέρεται επίσης ότι καθοδήγησε και τις τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο γεμάτο με φιάλες υγραερίου κοντά στην Παναγία των Παρισίων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM