Φρανσουά Ολλάντ, ένας σύγχρονος Λουδοβίκος ΙΣΤ'

Φρανσουά Ολλάντ, ένας σύγχρονος Λουδοβίκος ΙΣΤ' Facebook Twitter
2

Ο Φρανσουά Ολλάντ μπορεί να είχε ως ίνδαλμα του τον συνονόματο του ραδιούργο Μιτεράν, ενώ κάποιοι προσδοκούσαν να γίνει ο Γάλλος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο σκληρός μεταρρυθμιστής. Όμως με φόντο το σκάνδαλο Καουζάκ, ο Γάλλος Πρόεδρος μοιάζει τελικά περισσότερο με ένα σύγχρονο Λουδοβίκο ΙΣΤ΄, τον βασιλιά που οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα το 1793 από τον επαναστατημένο λαό του.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times που αναδημοσιεύει το Presseurop, οι Γάλλοι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους όχι μόνο με τους πολιτικούς αλλά και με όλες τις ελίτ, ύστερα από πέντε χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και χωρίς φως στο τέρμα του τούνελ. Ο κ. Ολλάντ, όπως ο Λουδοβίκος ΙΣΤ, μπορεί να αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων.

Ο Λουδοβίκος έπεσε όταν τα προνόμια της αριστοκρατίας έπαυσαν να θεωρούνται το αντίτιμο για τις υπηρεσίες που παρείχαν στην κοινωνία. Έτσι και ο Ολλάντ μπορεί να γίνει το θύμα μιας επανάστασης ενάντια στις σύγχρονες ελίτ της Γαλλίας.

Ο Ολλάντ βρίσκεται επικεφαλής μιας πολιτικής αριστοκρατίας, που συμπεριλαμβάνει την αριστερά και την δεξιά, και που έχει χάσει κάθε επαφή με την υπόλοιπη χώρα. Στη Γαλλία σήμερα, όπως και παντού στην Ευρώπη, τα προνόμια των ελίτ θεωρούνται άδικα. Και έτσι εξηγείται και η άνοδος της ακροδεξιάς. Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός θρέφονται από μια αδύναμη οικονομία και σκάνδαλα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια