To fish and chips σε κίνδυνο στη Βρετανία: Το απειλούν ρωσική εισβολή και πληθωρισμός

fish and chips Facebook Twitter
Φωτ: Davey Gravy on Unsplash
0

Το fish and chips είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της βρετανικής κουζίνας.

Σύμφωνα με το Great British Mag, περίπου 382 εκατομμύρια καλάθια με fish and chips πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Το πιάτο είναι τόσο δημοφιλές που ακόμη και οι ΗΠΑ υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν fish and chips.

Ωστόσο, το αγαπημένο πιάτο πολλών Βρετανών απειλείται από τις διεθνείς εξελίξεις. Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, η τιμή του μπακαλιάρου και του μαγειρικού λαδιού εκτοξεύεται.

Η βρετανική βιομηχανία του fish and chips προμηθεύεται το 40% του μπακαλιάρου και του εγκλεφίνου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Sky News. Επιπλέον, σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς ηλιελαίου προέρχεται από την Ουκρανία, αναφέρει το TIME.

Ο Άντριου Κρουκ, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Fish Friers, μίλησε στο CNN για τα προβλήματα στις βρετανικές αγορές ψαριών. Όπως αναφέρει ότι, η αυξημένη τιμή των συστατικών έχει οδηγήσει το μέσο καλάθι με fish and chips να αυξηθεί στα 8,50 ευρώ. 

«Κινδυνεύουμε με τις αυξήσεις των τιμών να χάσουμε όλη μας την πελατεία, προσπαθούμε να τις κρατάμε όσο πιο χαμηλά γίνεται. Έχω χάσει κάποιους από τους πελάτες μου που έρχονταν κάθε Παρασκευή», προσθέτει.

Επιπλέον, η Evening Standard  αναφέρει ότι τα σουπερμάρκετ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εφαρμόσει περιορισμούς στην ποσότητα αγοράς μαγειρικού λαδιού λόγω των ελλείψεων που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή.

Στη λίστα με τα προβλήματα μπαίνουν και οι τρομακτικοί λογαριασμοί ενέργειας και οι υψηλές τιμές για τα λιπάσματα για τις πατάτες, καθώς και τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και φυσικά η ακρίβεια που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος Βρετανός πολίτης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής Ιστορίας,  Τζον Κ. Γουόλτον, τα fish and chips αποτελούν τόσο πολιτιστικό όσο και βασικό διατροφικό προϊόν για τη βρετανική εργατική τάξη πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Όταν οι πελάτες μπαίνουν σε ένα μαγαζί, περιμένουν ότι το fish and chips θα είναι προσιτό. Εάν οι συνθήκες δεν αλλάξουν, ο Κρουκ εκτιμά ότι το ένα τρίτο των 10.000 καταστημάτων με fish and chips στην Αγγλία κινδυνεύει με κλείσιμο σε μόλις εννέα μήνες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ