Φινλανδία: Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ένταξη στο NATO

Φινλανδία: Σήμερα οι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στο NATO Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σήμερα ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Σουηδία, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν γρήγορα στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσαν στο Reuters πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι, ανοίγοντας το δρόμο για αυξημένη παρουσία στρατευμάτων στη σκανδιναβική περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου επικύρωσης ενός έτους.

Ενόψει της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε την Τετάρτη να υπερασπιστεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία έναντι πιθανών ρωσικών απειλών καθώς ταξίδεψε και στις δύο χώρες για να υπογράψει αμοιβαίες συμφωνίες ασφάλειας.

Στην ευρύτερη σκανδιναβική περιοχή, η Νορβηγία, η Δανία και τα τρία κράτη της Βαλτικής είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ και η προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας πιθανότατα εξοργίζει τη Μόσχα, η οποία λέει ότι η διεύρυνση του οργανισμού αποτελεί άμεση απειλή για τη δική της ασφάλεια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε το θέμα ως αιτία για τις ενέργειές του στην Ουκρανία, η οποία επίσης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί τελικά στη συμμαχία.

Η Μόσχα, από την πλευρά της έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να μην ενταχθούν στη συμμαχία, απειλώντας με «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες».

Ερωτηθείς την Τετάρτη εάν η Φινλανδία θα προκαλούσε τη Ρωσία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Sauli Niinisto, είπε ότι ευθύνεται ο Πούτιν. «Η απάντησή μου θα ήταν ότι εσύ το προκάλεσες αυτό. Κοίτα στον καθρέφτη», είπε ο Niinisto.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι η «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη λόγω του «βάρβαρου» πολέμου της στην Ουκρανία.

Η Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρίσκονται στην Ιαπωνία για συνομιλίες σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον ρόλο της Κίνας στην Ασία και όχι μόνο.

Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη με τον βάρβαρο πόλεμο κατά της Ουκρανίας και το ανησυχητικό σύμφωνό της με την Κίνα», είπε μετά από συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ