Φινλανδή πρωθυπουργός: Μέσα στον Μάιο αποφασίζουμε για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Φινλανδή πρωθυπουργός: Μέσα στον Μάιο αποφασίζουμε για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Εντός Μαΐου, η Φινλανδία θα αποφασίσει αν θα αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

«Νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί τον Μάιο. Μιλάμε για δύο-τρεις εβδομάδες έως ότου ληφθεί η απόφαση. Ήδη εδώ κι έναν μήνα βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία. Η Βουλή έλαβε τα έγγραφα που αφορούν όλη αυτήν την κατάσταση στην Ευρώπη, τη θέση της Φινλανδίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της χώρας. Σκιαγραφώντας την εν εξελίξει διαδικασία, σημείωσε ότι επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γι' αυτό το θέμα. «Επιδιώκουμε τη συναίνεση ανάμεσα στη Βουλή, την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, σε όλα τα κόμματα.

Εξηγώντας τους λόγους που οδηγούν τη Φινλανδία σε αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε πως έχει να κάνει με την ασφάλεια. «Την ασφάλεια της Φινλανδίας, του φινλανδικού λαού.

»Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν θα συνέβαιναν ποτέ ξανά στη Φινλανδία» υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι όλο το περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια άλλαξε όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που συζητούν στη Φινλανδία ποια είναι η θέση της με αυτήν την αλλαγή, όσον αφορά την ασφάλειά της.

Σε περίπτωση που η Φιλανδία αιτηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προσέθεσε και τόνισε ότι θέμα αυτό το συζήτησε κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη Φινλανδία σε αυτή τη διαδικασία και εφόσον αιτηθούμε την ένταξή μας, η Ελλάδα θα μας υποστηρίξει» ανέφερε.

Ερωτηθείσα αν η Φινλανδία είναι έτοιμη για την αντίδραση της Ρωσίας, και τι είδους αντιδράσεις περιμένει από τη Μόσχα, η Σάνα Μάριν απάντησε πως «Η Φινλανδία είναι μια χώρα που προετοιμάζεται. Πάντα προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έχουμε ενισχύσει την άμυνά μας εδώ και δεκαετίες.

»Διότι έχουμε έναν ισχυρό γείτονα, τη Ρωσία, που έχει μια πολύ δύσκολη ιστορία, και βλέπουμε τώρα ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και βέβαια αυτό μας ανησυχεί πολύ. Χτίζουμε τις δυνάμεις μας και επίσης προετοιμαζόμαστε για πολλές διαφορετικές καταστάσεις και ενέργειες από τη Ρωσία για όσο μεσοδιάστημα αναμένουμε την ένταξή μας, αφού κάνουμε την αίτησή μας κι αυτό επικυρωθεί.

»Βέβαια δεν έχουμε λάβει ακόμα την απόφασή μας, αν όμως το αποφασίσουμε να κάνουμε την αίτηση, θα έχουμε αυτήν την γκρίζα περιοχή-περίοδο, προτού όλα τα κράτη-μέλη επικυρώσουν την είσοδό μας, καθώς και της Σουηδίας. Ανησυχούμε γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις και ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας, υβριδικές επιθέσεις, κυβερνο-επιθέσεις, διάφορες μορφές προσπάθειας εκ μέρους τους επιρροής στη Φινλανδία. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν».

Ειδικότερα όσον αφορά την ασφάλεια, στην αμυντική, εξωτερική πολιτική της Φιλανδίας, η πρωθυπουργός της χώρας είπε πως έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις σχετικά με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλειά της χώρας.

Η ένταξη της Σουηδίας

Αντίστοιχη απόφαση αναμένεται και από τη Σουηδία καθώς το κοινοβούλιο της χώρας είναι πιθανό να λάβει τελική απόφαση σχετικά με την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στα μέσα Μαΐου, όπως δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, η οποίος δεσμεύτηκε επίσης για ισχυρότερη ασφάλεια στη στρατιωτική συμμαχία, εάν γίνει μέλος.

Όλα τα πολιτικά κόμματα συζητούν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο, με απόφαση να αναμένεται στις 13 Μαΐου, είπε η Αν Λίντε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό της Πέκα Χααβίστο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη.

«Η συνολική εντύπωση είναι ότι εάν υποβάλουν αίτηση η Σουηδία και η Φινλανδία, θα γίνει δεκτή από τα μέλη του ΝΑΤΟ, αν μη τι άλλο επειδή η Σουηδία και η Φινλανδία θα συνεισφέρουν καθαρά στην ασφάλεια», είπε.

Σημειώνοντας ότι η διμερής σχέση Σουηδίας-Φινλανδίας είναι «μοναδικά ευρεία» είπε ότι ό,τι αποφασίσει η Φινλανδία σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη Σουηδία.

Όταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας εάν η Σουηδία έκανε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Λίντε είπε ότι υπάρχουν δύο αφηγήσεις – «η μία είναι, φυσικά, προειδοποιήσεις. Υπήρξε από το Υπουργείο Εξωτερικών (της Ρωσίας) ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν υποβάλουμε αίτηση για ένταξη», είπε. Το άλλο είναι η «υποβάθμιση της σημασίας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Τα παρακολουθούμε πολύ στενά και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή ρωσική δραστηριότητα», είπε.

«Είναι δική τους απόφαση», δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αλλά εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση, η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν δεκτά και αναμένω ότι αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα».

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των Σουηδών και των Φινλανδών είναι επί του παρόντος υπέρ της ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να οδηγεί την υποστήριξη του κοινού.

Με πληροφορίες του Reuters/ΕΡΤ/Anadolu/Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καλεί τη χώρα σε μαζική κινητοποίηση εν μέσω απειλών των ΗΠΑ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις εν μέσω απειλών των ΗΠΑ

«Αποφάσισα ότι το Σάββατο και την Κυριακή θα οργανώσουμε μεγάλες κινητοποιήσεις (...) για να στείλουμε μήνυμα στον ιμπεριαλισμό: Ως εδώ με τις απειλές σας!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Οι αδελφοί Μενέντεζ εξετάζονται για αποφυλάκιση μετά από 35 χρόνια

Διεθνή / Οι αδελφοί Μενέντεζ εξετάζονται για αποφυλάκιση μετά από 35 χρόνια

Οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ θα εμφανιστούν ενώπιον του συμβουλίου αποφυλάκισης της Καλιφόρνια για να διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους, μετά από δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα για τη δολοφονία των γονιών τους.
LIFO NEWSROOM
Γερμανός στρατιωτικός προς ΝΑΤΟ: «Μην είστε αφελείς» - Θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την Ουκρανία

Διεθνή / Γερμανός στρατιωτικός προς ΝΑΤΟ: «Μην είστε αφελείς» - Θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την Ουκρανία

Ο συνταγματάρχης Andre Wuestner, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην υποτιμούν το στρατιωτικό έργο
LIFO NEWSROOM
Ο Καναδάς στρέφεται σε Σουηδία και Φινλανδία για στρατιωτικές συμφωνίες μετά τις απειλές Τραμπ

Διεθνή / Ο Καναδάς στρέφεται σε Σουηδία και Φινλανδία για στρατιωτικές συμφωνίες μετά τις απειλές Τραμπ

Ο Καναδάς επιδιώκει στενότερη συνεργασία με Σουηδία και Φινλανδία σε άμυνα και εμπόριο, μειώνοντας την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, μετά τις απειλές Τραμπ για προσάρτηση
LIFO NEWSROOM
Ρώμη: Ξεναγός πέθανε από θερμοπληξία καθώς έκανε τουρ στο Κολοσσαίο

Διεθνή / Ρώμη: Ξεναγός πέθανε από θερμοπληξία καθώς έκανε τουρ στο Κολοσσαίο

Μετά τον θάνατο ξεναγού λόγω υπερβολικής ζέστης, ενώ οδηγούσε ομάδα στο Κολοσσαίο, οι ενώσεις ξεναγών της Ρώμης ζητούν αλλαγή των θερινών ωραρίων για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών
LIFO NEWSROOM
Σύλληψη Ουκρανού στην Ιταλία για δολιοφθορά στους Nord Stream – Στο μικροσκόπιο Γερμανών εισαγγελέων

Διεθνή / Σύλληψη Ουκρανού στην Ιταλία για δολιοφθορά στους Nord Stream – Στο μικροσκόπιο Γερμανών εισαγγελέων

Στην Ιταλία συνελήφθη Ουκρανός ύποπτος για τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Stream το 2022 - Η υπόθεση αναζωπυρώνει το μυστήριο γύρω από μία από τις πιο τολμηρές δολιοφθορές στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: «Να ακυρωθεί αμέσως» - 21 χώρες καταδικάζουν το σχέδιο εποικισμού που ενέκρινε το Ισραήλ

Διεθνή / Δυτική Όχθη: «Να ακυρωθεί αμέσως» - 21 χώρες καταδικάζουν το σχέδιο εποικισμού του Ισραήλ

Αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει στη διχοτόμηση των παλαιστινιακών εδαφών, καταργώντας οποιαδήποτε εδαφική συνέχεια και ενταφιάζοντας την ιδέα του παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM