Η μάχη ξεκίνησε: Αυτοί είναι οι 8 υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η μάχη ξεκίνησε: Αυτοί είναι οι 8 υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Facebook Twitter
0

Οι 8 υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -συμπεριλαμβανομένης της σημερινής προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ακροατήριο φοιτητών κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας που διοργάνωσαν στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ το «Politico» και η δεξαμενή σκέψης ευρωπαϊκών θεμάτων «Studio Europa Maastricht».

Στην τηλεμαχία έλαβαν μέρος οι εξής κορυφαίοι υποψήφιοι πολιτικών ομάδων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία), ο Νικολά Σμιτ (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο), ο Βάλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Αυστρία), οι Μπας Έικουτ (Πράσινοι, Ολλανδία), η Μαρί Ανιές Στρακ Ζίμερμαν (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), ο 'Αντερς Βίστισεν (ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία, Δανία), η Μάιλις Ρόσμπεργκ (Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Γερμανία) και ο Βαλέριου Γκιλέτσι (Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα, Ρουμανία).

«Θέλω μια Ευρώπη ισχυρή και όχι αδύναμη, μια Ευρώπη ενότητας και όχι πόλωσης, μια Ένωση που νοιάζεται, προστατεύει και ευημερεί», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είναι η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Επιτροπής. «Πάνω από όλα αυτές οι εκλογές αφορούν τη Δημοκρατία και η Δημοκρατία έχει να κάνει με τις επιλογές μας. Μην αφήνετε τους άλλους να κάνουν την επιλογή για εσάς. Η ψήφος σας μετράει», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην εισαγωγική της τοποθέτηση.

«Εξαιτίας σας η Ευρώπη ανέλαβε δράση για την Πράσινη Συμφωνία», είπε ο Μπας Έικουτ, παρακαλώντας το νεανικό ακροατήριο να ψηφίσει τον Ιούνιο. Στη συνέχεια στράφηκε εναντίον της φον ντερ Λάιεν, κατηγορώντας την ότι εγκατέλειψε την αποστολή της στα μισά της διαδρομής. «Βρισκόμαστε τώρα στο σταυροδρόμι της συνέχισης της Πράσινης Συμφωνίας ή της επιστροφής σε μια στασιμότητα των ορυκτών». Για πολλούς νεότερους ανθρώπους, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική. Ο Έικουτ που απέσπασε επανειλημμένα το πιο δυνατό χειροκρότημα, ήταν ο νικητής σε δημοσκόπηση που διεξήχθη στην αίθουσα και στο διαδίκτυο για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου διαμόρφωσαν τη συζήτηση, την οποία συνδιοργάνωσε το POLITICO, επιλέγοντας την κλιματική αλλαγή ως εναρκτήριο θέμα. 

Η Φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να πείσει το ακροατήριο, πολλοί από τους οποίους θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου, ότι  αποτελεί προτεραιότητά της η κλιματική αλλαγή.  Αλλά, όπως και οι περισσότεροι υποψήφιοι, έδωσε λίγες συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα το έκανε αυτό να συμβεί, πέρα από την έγκριση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στις πράσινες υποδομές της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σμιτ εξαπέλυσε επίθεση στην φον ντερ Λάιεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες δεν θα συμμαχήσουν υπέρ της απερχόμενης προέδρου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η πρόεδρος της ΕΕ, μιλώντας στο ντιμπέιτ του Μάαστριχτ ανέφερε ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια συμφωνία με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) μετά τις ευρωεκλογές, τοποθέτηση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Τα θέματα του ντιμπέιτ επιλέχθηκαν από την ευρωπαϊκή νεολαία μέσω έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και είναι κυρίως τρία: Κλιματική αλλαγή, εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και Δημοκρατία.

Η επιλογή της ολλανδικής πόλης του Μάαστριχτ για το ντιμπέιτ δεν ήταν τυχαία αλλά καθαρά συμβολική. Στο Μάαστριχτ υπογράφηκε η συνθήκη για την ίδρυση της ΕΕ στις 7 Φεβρουαρίου 1992, η οποία αντικατέστησε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προετοιμάζοντας τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και θέτοντας τα θεμέλια για μια πολιτική ένωση.

Με την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, έχει ξεκινήσει επίσημα πλέον η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν 6-9 Ιουνίου. To μεγάλο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων των πολιτικών ομάδων διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα λάβει χώρα στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM