Έτοιμα για απόπλου τα πρώτα πλοία με ουκρανικά σιτηρά - Εγγυήσεις από Ουκρανία και Ρωσία για τον ασφαλή διάπλου

Έτοιμα για απόπλου τα πρώτα πλοία με ουκρανικά σιτηρά - Εγγυήσεις από Ουκρανία και Ρωσία για τον ασφαλή διάπλου Facebook Twitter
Ένας Ρώσος στρατιώτης στέκεται φρουρός κατά τη διάρκεια μιας συγκομιδής κοντά στη Μελιτόπολη της Ουκρανίας στις 14 Ιουλίου 2022... Φωτ.: EPA
0

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι τα πρώτα φορτηγά πλοία με σιτηρά ενδέχεται να αποπλεύσουν αύριο Παρασκευή από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο η διευθέτηση των λεπτομερειών σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν.

Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε σήμερα από τη Νέα Υόρκη ότι υπάρχουν ήδη φορτωμένα πλοία έτοιμα να αποπλεύσουν. Είπε ότι επί του παρόντος οριστικοποιούνται οι ακριβείς συντεταγμένες της πορείας που θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και ΟΗΕ.

Η συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας άμβλυνε την ανησυχία για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Έτοιμα για απόπλου τα πρώτα πλοία με ουκρανικά σιτηρά - Εγγυήσεις από Ουκρανία και Ρωσία για τον ασφαλή διάπλου Facebook Twitter
Ένα φορτηγό πλοίο περιμένει να φορτωθεί στο λιμάνι της Οδησσού, Μαύρη Θάλασσα, 21 Ιουλίου 2022.

Η Ουκρανία δεσμεύτηκε να καθοδηγήσει τα πλοία μακριά από τα ύδατα που έχουν ναρκοθετηθεί, ενώ η Ρωσία υποσχέθηκε να μη βάλει στο στόχαστρό της τα πλοία και συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές. Η Τουρκία και ο ΟΗΕ θα βοηθήσουν στον συντονισμό των εξαγωγών και στην παρακολούθηση των φορτίων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα πλοία δεν θα μεταφέρουν λαθραία όπλα στην εμπόλεμη ζώνη.

Με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, ο Γκρίφιθς εκτίμησε ότι οι εξαγωγές από τα λιμάνια της Ουκρανίας θα φτάσουν σταδιακά στα επίπεδα των 5 εκατομμυρίων τόνων τον μήνα, περίπου όσο ήταν πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την περυσινή συγκομιδή εξακολουθούν να παραμένουν μπλοκαρισμένοι, σύμφωνα με την Ουκρανία, τη χώρα που πολλοί αποκαλούν «σιταποθήκη της Ευρώπης».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM