Έρευνα: Το ένα τρίτο των ανθρώπων ακόμα πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού

Έρευνα: Το ένα τρίτο των ανθρώπων ακόμα πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού Facebook Twitter
0

Εν έτη 2021, σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Η έρευνα διεξήχθη από τη ViiV Healthcare, η οποία αναπτύσσει νέες επιλογές για τη φροντίδα και τη θεραπεία ατόμων που ζουν με HIV και AIDS, ως μέρος του έργου φωτογραφίας HIV in View σε συνεργασία με το Shutterstock.

Τα δεδομένα, που δείχνουν ότι το στίγμα του HIV επιμένει, βασίστηκαν σε έρευνα με περισσότερους από 5.000 ερωτηθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Πορτογαλία.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες από την εμφάνιση του AIDS.

Αν και οι θετικοί στον ιό HIV που λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, όπως το PrEP, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του ιού στο αίμα τους, σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο, το 76% των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν ότι αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι μη μεταδοτικός.

Η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 88% είπε επίσης ότι πιστεύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικές αντιλήψεις για τους ανθρώπους, που ζουν με HIV.

Η Silvia Petretti, Διευθύνουσα Σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης HIV Positively UK, σημείωσε πως «Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουμε δει απίστευτη πρόοδο στην ανταπόκριση στον HIV, ωστόσο, όπως δείχνει ξεκάθαρα αυτή η νέα έρευνα, υπάρχουν ακόμα πολλές παρανοήσεις σχετικά με τον ιό.

«Είμαι περήφανη που συμμετείχα στο πρόγραμμα φωτογραφίας HIV in View, για να δείξω ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να ζήσουν ικανοποιητικές, υγιείς ζωές.

»Ελπίζω το HIV in View να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν την πραγματικότητα της ζωής με τον HIV και να εξαλείψει την προκατάληψη, που σχετίζεται με τον ιό HIV, όπως αυτή φαίνεται στα αποτελέσματα της έρευνας».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Viiv Healthcare, Deborah Waterhouse, πρόσθεσε ότι «Η κοινότητα του HIV έχει κάνει τεράστια βήματα στην αντιμετώπιση του στίγματος και της μεροληψίας, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV. Ωστόσο είναι ανησυχητικό να βλέπουμε το επίπεδο παρεξήγησης και εγγενούς προκατάληψης που αποκαλύπτεται από αυτή τη νέα έρευνα».

Πρόσθεσε δε, ότι «Συχνά ακούμε από την κοινότητα του HIV ότι οι αλληλεπιδράσεις με τους φίλους, την οικογένεια, το ευρύ κοινό, ακόμη και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης μερικές φορές αισθάνονται διερρηγμένες, λόγω παραπληροφόρησης, παρανοήσεων και της εγγενούς μεροληψίας προς τους ανθρώπους που ζουν με HIV».

Εξέφρασε δε, την ελπίδα μέσω εκστρατειών κατά του στίγματος, όπως το HIV in View, να μπορέσουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο κόσμος τον HIV, έτσι ώστε μια μέρα, «να μπορέσουμε επιτέλους να διαλύσουμε οριστικά το διάχυτο στίγμα».

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS μπορεί να φαίνονται απίστευτα, όσοι ζουν με HIV, πιθανότατα δεν θα εκπλαγούν από το επίπεδο και τις διακρίσεις που εμμένουν.

Μια αμερικανική μελέτη, που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς δήλωναν ότι ένιωθαν «γνώστες» σχετικά με τον ιό HIV και περισσότεροι από τους μισούς μη ΛΟΑΤΚΙ+ ερωτηθέντες είπαν ότι θα ένιωθαν άβολα να αλληλοεπιδρούν με έναν επαγγελματία υγείας που ζει με τον ιό HIV.

Πέρυσι, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 59% των Αμερικανών πιστεύει ότι είναι «σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τα άτομα που ζουν με HIV για να αποφύγουμε να τον κολλήσουν» ενώ μόλις το 60% των ερωτηθέντων γνώριζαν ότι ο HIV μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Με πληροφορίες του PinkNews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ