Ένταση στο Μπαχρέιν: Πυρπολήθηκε δημαρχείο μετά την εκτέλεση σιιτών

Ένταση στο Μπαχρέιν: Πυρπολήθηκε δημαρχείο μετά την εκτέλεση σιιτών Facebook Twitter
0

Ένα δημαρχείο πυρπολήθηκε στο Μπαχρέιν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών μετά την εκτέλεση χθες τριών σιιτών που κατηγορούνταν για μια βομβιστική επίθεση εναντίον της αστυνομίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

 

«Η πολιτική προστασία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο δημαρχιακό μέγαρο της επαρχίας Σαμάλια στο Άαλι», που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Μανάμα, ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Η πυρκαγιά φαίνεται ότι προκλήθηκε από εμπρησμό, αν και το υπουργείο δεν συνέδεσε το συμβάν αυτό με τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά την εκτελέση τριών σιιτών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για μια βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο δύο αστυνομικών από το Μπαχρέιν και ενός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Οι αντίπαλοι της σουνιτικής δυναστείας που κυβερνά εδώ και δεκαετίες το Μπαχρέιν, μια χώρα η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι σιίτες, θεωρούν την απόφαση αυτή πολιτικά υποκινούμενη και καταγγέλλουν ότι οι τρεις καταδικασθέντες είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια.

 

Οι επτά άλλοι κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

 

Μετά την εκτέλεση, οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν έδωσαν τη θέση τους σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

 

Στο σιιτικό χωριό Σαναμπές, απ’ όπου κατάγονταν οι εκτελεσθέντες, δεκάδες άνδρες και γυναίκες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της σουνιτικής δυναστείας των αλ Χαλίφα. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας όταν προσπάθησαν να φτάσουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

 

Το Σαναμπές είναι το χωριό που βρίσκεται πιο κοντά στην πλατεία του Μαργαριταριού, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης των σιιτών κατά της σουνιτικής μοναρχίας που ξέσπασε το 2011 μετά την Αραβική Άνοιξη. Η πλατεία αυτή, σύμβολο της λαϊκής διαμαρτυρίας, έχει κλείσει έκτοτε και έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτή.

 

Διαδηλώσεις αλλά και επεισόδια σημειώθηκαν και σε πολλά άλλα σιιτικά χωριά, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία δεν έχουν άδεια να καλύπτουν ελεύθερα τις ειδήσεις από το Μπαχρέιν.

 

Οι εκτελέσεις αυτές προκάλεσαν την αγανάκτηση πολλών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατήγγειλαν «το τρομακτικό επίπεδο καταστολής» σε αυτή τη μικρή χώρα του Κόλπου, αλλά και επικρίσεις από το Λονδίνο και την ΕΕ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM