Εμπιστευτική έκθεση ΟΗΕ: Η Β. Κορέα δεν έχει σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά της

Εμπιστευτική έκθεση ΟΗΕ: Η Β. Κορέα δεν έχει σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά της Facebook Twitter
0

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει σταματήσει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα, κατά παράβαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Η εξαμηνιαία έκθεση, την οποία συντάσσουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ,  υποβλήθηκε στην επιτροπή κυρώσεων για τη Βόρεια Κορέα του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά την Παρασκευή.

«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει τερματίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα και εξακολουθεί να αψηφά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω της μαζικής αύξησης το 2018 των παράνομων μεταφορών πετρελαϊκών προϊόντων από πλοίο σε πλοίο, καθώς και μέσω της θαλάσσιας μεταφορά άνθρακα», αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους που εκτείνεται σε 149 σελίδες.

Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Πιονγιάνγκ συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Συρία και έχει προσπαθήσει να πουλήσει όπλα στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έχει παραβιάσει την απαγόρευση στις εξαγωγές υφαντουργικών προϊόντων, εξάγοντας προϊόντα αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, τη Γκάνα, την Ινδία, το Μεξικό, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία και την Ουρουγουάη από τον Οκτώβριο του 2017 ως τον Μάρτιο του 2018.

Η έκθεση συντάχθηκε σε μια περίοδο που η Ρωσία και η Κίνα ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να χαλαρώσει τις κυρώσεις εις βάρος της Πιονγιάνγκ, μετά και τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν, στη διάρκεια της οποίας ο δεύτερος δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιμένουν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται αυστηρά μέχρι η Πιονγιάνγκ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να «διατηρήσει τη διπλωματική και οικονομική πίεση» στη Βόρεια Κορέα μέχρις ότου εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

Στη διάρκεια συναντήσεων που είχε στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ο Πομπέο είπε πως «επέμεινα και στη σημασία να διατηρηθεί η διπλωματική και οικονομική πίεση στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να πετύχουμε την πλήρη και πλήρως επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση στην οποία έχει δεσμευθεί». 

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην ASEAN γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας για τη δική τους ασφάλεια», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός. Για τον λόγο αυτό «τους συνέστησα να εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις κυρώσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης παράνομης μεταφοράς πετρελαίου σε πλοία» με προορισμό τη Βόρεια Κορέα, υπογράμμισε.

Ο Πομπέο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα εξακολουθεί να έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα και να προσφέρει εργασία σε Βορειοκορεάτες μετανάστες, μια σημαντική πηγή εσόδων για την Πιονγιάνγκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM