Εμβόλιο AstraZeneca: 10% αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σύμφωνα με έρευνα

Εμβόλιο AstraZeneca: 10% αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
EPA
0

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca προσφέρει τόσο μικρή έως και 10% προστασία από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι επιστήμονες που έκαναν μια μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου λένε ότι προσφέρει πολύ μικρή προστασία από την ήπια έως μέτρια νόσηση, αν και εξέφρασαν ελπίδα ότι- θεωρητικά- θα εξακολουθούσε να προσφέρει προστασία απέναντι στην πιο σοβαρή μόλυνση.

Την Κυριακή η Ν. Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, που επρόκειτο να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την έρευνα. Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να επανεξετάσει το συγκεκριμένο εμβόλιο, προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν την αποτελεσματικότητα σε ηλικιωμένους όπως και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Στην Ελλάδα, η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Η αρχή θα γίνει με την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών.

Το σαββατοκύριακο ξεκίνησαν στη Γαλλία οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca. Σήμερα το εμβόλιο αυτό έκανε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, δηλώνοντας ότι παρέχει επαρκή προστασία έναντι σχεδόν όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Σαμπίρ Μαντί, του πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στη Ν. Αφρική, που ήταν επικεφαλής της κλινικής δοκιμής, δήλωσε πως παρότι η μελέτη ήταν μικρή, στόχο είχε να επικεντρωθεί στο να καθοριστεί αν ή όχι το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 60% αποτελεσματικό απέναντι στον οποιοδήποτε βαθμό σοβαρότητας νόσησης.

«Στα αποτελέσματα που τώρα περιγράφουμε απέναντι στη μετάλλαξη, η ποσοστιαία εκτίμηση είναι 10%. Ξεκάθαρα, αυτό είναι πολύ μακριά από το όριο του 60% και ακόμη και με μια μεγαλύτερη έρευνα ήταν απίθανο να έχουμε αποτελεσματικότητα ακόμη 40 ή 50%», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής.

«Αυτό που μας λένε τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ότι, σε μια δημογραφική ομάδα σχετικά νεαρής ηλικίας- με χαμηλό επιπολασμό νοσηροτήτων όπως η υπέρταση και ο διαβήτης- το εμβόλιο δεν προστατεύει απέναντι στην ήπια έως μέτρια μόλυνση», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Η αποτελεσματικότητα απέναντι στη σοβαρή μόλυνση πιθανότατα μπορεί να εξαχθεί με βάση το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία, δήλωσε ο καθηγητής. «Με βάση αυτό, υπάρχει ακόμη κάποια ελπίδα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να λειτουργεί όσο καλά και το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε μια διαφορετική ηλικιακή ομάδα, που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση», δήλωσε.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Έντουαρντ Άργκαρ τόνισε πως τα αποτελέσματα της δοκιμής δεν δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό στη μείωση της σοβαρότητας της ασθένειας που μπορεί να εμφανίσουν οι άνθρωποι. «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή της νοσηλείας, της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου, που τελικά είναι αυτό που επιζητούμε με τα εμβόλια», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM