Εκλογές στο Κόσοβο: Δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία ο νυν πρωθυπουργός

Εκλογές στο Κόσοβο: Δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία ο νυν πρωθυπουργός Facebook Twitter
O ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι/ Facebook
0

Επιβεβαιώνεται η νίκη του νυν πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής της χώρας.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του Κούρτι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη λαμβάνοντας ποσοστό 41,2%, σύμφωνα με στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το 88% των ψήφων. Η νίκη που απέσπασε ο Κούρτι δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αφού καταλαμβάνει τις 47 από τις 120 έδρες που συνθέτουν το κοινοβούλιο του Κοσόβου.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2021 το κίνημα «Αυτοδιάθεση» έχει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων. Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Κούρτι, αφού τώρα δεν αρκούν οι 10 βουλευτές των μειονοτικών μη σερβικών κομμάτων, με τα οποία συνεργάστηκε στην προηγούμενη βουλή.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου φάνηκε ωστόσο αισιόδοξος και δήλωσε βέβαιος ότι θα καταφέρει να βρει πολιτικούς συμμάχους για να συνεχίσει την διακυβέρνηση της χώρας.

Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν στη δεύτερη θέση με 21,8% το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK), το οποίο ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και σήμερα υπόδικος στο ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης Χάσιμ Θάτσι.

Ακολουθεί το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα των Αλβανών στο Κόσοβο, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου, που έλαβε το 17,7% των ψήφων. Την είσοδο στην βουλή εξασφάλισε και ο συνασπισμός ΑΑΚ-NISMA, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι που έλαβε το 7,6% των ψήφων.

Εκλογές στο Κόσοβο: Κυρίαρχη η «Σερβική Λίστα» στον σερβικό πληθυσμό

Κανένα άλλο κόμμα δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή. Για τα μειονοτικά κόμματα δεν υπάρχει όριο για την είσοδο στην βουλή και θα εκπροσωπηθούν με 20 βουλευτές, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Στις σερβικές περιοχές, η «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, διατήρησε την παντοδυναμία της καταλαμβάνοντας και τις 10 έδρες που ανήκουν στην σερβική εθνική κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαιρέτισε την νίκη της «Σερβική Λίστας» και ευχαρίστησε τον σερβικό λαό στο Κόσοβο, που «έδειξε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στην πολιτική που ασκεί το Βελιγράδι» στο ζήτημα του Κοσόβου.

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM