Εκλογές στο Κόσοβο: Δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία ο νυν πρωθυπουργός

Εκλογές στο Κόσοβο: Δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία ο νυν πρωθυπουργός Facebook Twitter
O ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι/ Facebook
0

Επιβεβαιώνεται η νίκη του νυν πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής της χώρας.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του Κούρτι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη λαμβάνοντας ποσοστό 41,2%, σύμφωνα με στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το 88% των ψήφων. Η νίκη που απέσπασε ο Κούρτι δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αφού καταλαμβάνει τις 47 από τις 120 έδρες που συνθέτουν το κοινοβούλιο του Κοσόβου.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2021 το κίνημα «Αυτοδιάθεση» έχει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων. Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Κούρτι, αφού τώρα δεν αρκούν οι 10 βουλευτές των μειονοτικών μη σερβικών κομμάτων, με τα οποία συνεργάστηκε στην προηγούμενη βουλή.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου φάνηκε ωστόσο αισιόδοξος και δήλωσε βέβαιος ότι θα καταφέρει να βρει πολιτικούς συμμάχους για να συνεχίσει την διακυβέρνηση της χώρας.

Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν στη δεύτερη θέση με 21,8% το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK), το οποίο ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και σήμερα υπόδικος στο ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης Χάσιμ Θάτσι.

Ακολουθεί το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα των Αλβανών στο Κόσοβο, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου, που έλαβε το 17,7% των ψήφων. Την είσοδο στην βουλή εξασφάλισε και ο συνασπισμός ΑΑΚ-NISMA, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι που έλαβε το 7,6% των ψήφων.

Εκλογές στο Κόσοβο: Κυρίαρχη η «Σερβική Λίστα» στον σερβικό πληθυσμό

Κανένα άλλο κόμμα δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή. Για τα μειονοτικά κόμματα δεν υπάρχει όριο για την είσοδο στην βουλή και θα εκπροσωπηθούν με 20 βουλευτές, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Στις σερβικές περιοχές, η «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, διατήρησε την παντοδυναμία της καταλαμβάνοντας και τις 10 έδρες που ανήκουν στην σερβική εθνική κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαιρέτισε την νίκη της «Σερβική Λίστας» και ευχαρίστησε τον σερβικό λαό στο Κόσοβο, που «έδειξε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στην πολιτική που ασκεί το Βελιγράδι» στο ζήτημα του Κοσόβου.

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM