ΕΔΑΔ: Στο μικροσκόπιο 546 προσφυγές δικαστικών που φυλακίστηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας

ΕΔΑΔ: Στο μικροσκόπιο 546 προσφυγές δικαστικών που φυλακίστηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας Facebook Twitter
EPA
1

Εξηγήσεις ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από την Άγκυρα για 546 προσφυγές, που αφορούν την προφυλάκιση δικαστικών στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

«Σε διαφορετικές ημερομηνίες, οι 546 ενάγοντες, όλοι δικαστικοί, παύθηκαν από τα καθήκοντά τους (...) με την κατηγορία ότι ήταν μέλη της FETO», διευκρινίζει το ΕΔΑΔ.

Για τις τουρκικές αρχές, FETO είναι το ακρωνύμιο της «τρομοκρατικής οργάνωσης των οπαδών του Φετουλάχ» Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι εξύφανε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Πάντα σύμφωνα με το δικαστήριο, οι δικαστικοί αυτοί τέθηκαν υπό κράτηση και μετά προφυλακίσθηκαν, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.

«Οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από τους ενάγοντες κατά των αποφάσεων αυτών απορρίφθηκαν. Κατέθεσαν ατομικές προσφυγές που το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε μη αποδεκτές», εξηγεί το ΕΔΑΔ.

Στο μεταξύ απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και οι ποινικές διαδικασίες εναντίον τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις 17 Μαΐου το ΕΔΑΔ ενημέρωσε γι' αυτές τις 546 προσφυγές την Άγκυρα, η οποία μπορεί πλέον να υποβάλει γραπτώς παρατηρήσεις. Το δικαστήριο θα αποφανθεί στη συνέχεια κατά πόσον αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του μέσα σε μερικούς μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Και η Τουρκία θα έχει μια ακόμα καταδίκη από το ΕΔΔΑ...Πφφφτ. Κι η Άμφισσα θα έχει ελιές.Στη χώρα που είσαι φασίστας αν πεις τον πραγματικό φασίστα φασίστα δεν έχουμε καταλάβει τους γείτονες μας.Το θέμα με τα Σκόπια ήταν εσωτερικό δικό μας. Εμείς ήμασταν ανώριμοι να έχουμε μια γενναία στάση οταν έπρεπε (άλλο γενναία άλλο ηλιθια). Η Τουρκία είναι αντικειμενικό πρόβλημα.