DW: Η Πολωνία απειλεί την ΕΕ με πραγματική κρίση - «Δεν δεχόμαστε τη σύνδεση των πόρων με το προσφυγικό»

DW: Η Πολωνία απειλεί την ΕΕ με πραγματική κρίση - «Δεν δεχόμαστε τη σύνδεση των πόρων με το προσφυγικό» Facebook Twitter
2

Η Πολωνία αντιδρά έντονα στην πρόταση Μέρκελ για σύνδεση κοινοτικών πόρων με την αλληλεγγύη στο προσφυγικό.

«Δεν θα το στηρίξουμε, θα οδηγήσει σε κρίση» δηλώνει Πολωνός αξιωματούχος. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ καυγάς έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται έντονα για το ενδεχόμενο να επιβληθούν όροι, όπως για παράδειγμα η υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων, στην κατανομή νέων πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Όποιος σχεδιάζει τέτοιες πολιτικές κινήσεις, μπορώ να του πω ότι κάνει λάθος» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κόνραντ Σιμάνκσι στην εφημερίδα Die Welt. «Θεωρώ ότι ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκπληρώνονται οι στόχοι της Ένωσης στους τομείς έρευνας, άμυνας και υποδομών».

Το θέμα θα τεθεί στο πλαίσιο των σημερινών συζητήσεων στις Βρυξέλλες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το διάστημα μετά το 2020, όταν η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ. Της αντίδρασης Σιμάνσκι προηγήθηκαν χθες τοποθετήσεις της Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική βουλή, η οποία πρότεινε να συνδεθεί η χορήγηση κοινοτικών πόρων με νέους όρους, όπως την αποδοχή προσφύγων και τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες.

Η σχετική συζήτηση προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολη, γιατί μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ η χρηματοδοτική τρύπα που αφήνει, ύψους 12 με 14 δις ευρώ ετησίως, θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος προειδοποίησε την Πολωνία και την Ουγγαρία να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. «Μπορεί να συμβεί οι 27 χώρες - μέλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο να κοιταχτούν στα μάτια και μετά να γίνει σαφές ότι εάν συνεχίσετε αυτή τη ρότα, τότε θα γίνουν μειώσεις στις επενδύσεις» δήλωσε ο Επίτροπος στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και πρόσθεσε:

«Το μήνυμα μπορεί να είναι ότι εάν υποχωρήσετε και θέσετε και πάλι στο επίκεντρο αποδεδειγμένα τις αξίες και τις αρχές του κράτους δικαίου, τότε είμαστε έτοιμοι να σταθούμε αλληλέγγυοι».

Μπροστά μας μια μεγάλη κρίση 

Στη συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt o πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος προέρχεται από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα PiS, τόνισε ότι «η Βαρσοβία θα κάνει το παν για να αποφύγει πολιτική διένεξη για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά περιμένουμε από τους εταίρους μας να δείξουν κατανόηση και για τις απόψεις μας».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να ξεφύγει από τα χέρια της η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και του μεταναστευτικού, αλλά «σε περίπτωση που η πλειοψηφία των κρατών-μελών αποφασίσει μετεγκατάσταση προσφύγων βάσει ποσοστώσεων, εμείς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε και θα οδηγήσει σε μια πραγματική πολιτική κρίση με εκτεταμένες συνέπειες και την ενότητα της ΕΕ».

Την ίδια ώρα και η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ίνγκε Γκρέσλερ ζήτησε περικοπές στην κοινοτική βοήθεια που δίνεται σε χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. «Τέτοιες βοήθειες θα πρέπει μελλοντικά να συνδέονται με όρους» δήλωσε στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία. «Είναι ανυπόφορο ότι οι δύο αυτές χώρες, που παίρνουν τη μεγαλύτερη κοινοτική βόηθεια, να συμπεριφέρονται με τόση ξεροκεφαλιά όταν πρόκειται για σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και στάνταρντ. Όποιος δεν τηρεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν μπορεί να περιμένει από τους εταίρους του να είναι αλληλέγγυος σε χρηματοδοτικά θέματα».

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν είμαι παιδεραστής» - Εκνευρισμός Τραμπ με αναφορά στο μανιφέστο του δράστη των πυροβολισμών

Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια