ΔΝΤ: Αρχίζει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση της Λαγκάρντ - Πέντε οι Ευρωπαίοι «ενδιαφερόμενοι»

ΔΝΤ: Αρχίζει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση της Λαγκάρντ - Πέντε οι Ευρωπαίοι «ενδιαφερόμενοι» Facebook Twitter
1

Οι διεκδικητές της θέσης της Κριστίν Λαγκάρντ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους από την Δευτέρα μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, διευκρινίζοντας ότι ο νέος γενικός διευθυντής θα επιλεγεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

"Το διοικητικό συμβούλιο ανακοινώνει σήμερα ότι υιοθέτησε μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, βασισμένη στην αξιοκρατία, για να επιλέξει τον επόμενο γενικό διευθυντή" ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει "εξαιρετική πορεία στον τομέα της οικονομικής πολιτικής" καθώς και "υψηλό επίπεδο ευθύνης", συνεχίζει η ανακοίνωση. Επίσης, να διαθέτει "ικανότητες διαχείρισης και διπλωματίας" να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος και, φυσικά, να προέρχεται από κάποια από τις 189 χώρες μέλη του Ταμείου.

Το ΔΝΤ απαιτεί από τους υποψηφίους να έχουν "επιβεβαιωμένη γνώση" των λειτουργιών του και "των διακυβευμάτων της οικονομικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη του" και "να είναι ικανοί να επικοινωνούν με αποτελεσματικότητα".

Αν υπάρξουν περισσότεροι από τρεις υποψήφιοι, το διοικητικό συμβούλιο θα προεπιλέξει τρεις από αυτούς "χωρίς να δείχνει προτίμηση σε μια περιοχή" και όχι σε άλλη. Οι τρεις αυτοί θα κληθούν κατόπιν να περάσουν από συνέντευξη στην Ουάσινγκτον. Το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τη λίστα των υποψηφίων.

Από την ίδρυσή του, το 1944, το ΔΝΤ διοικείται πάντα, εθιμικά, από έναν Ευρωπαίο, ενώ στην Παγκόσμια Τράπεζα αναλαμβάνει πάντα Αμερικανός.

Πέντε οι Ευρωπαίοι υποψήφιοι για το ΔΝΤ, με τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται για να επιλέξουν έναν Ευρωπαίο υποψήφιο από έναν κατάλογο που περιέχει πέντε ονόματα, για να διαδεχτεί την Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφερε απόψε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι υποψήφιοι που εξετάζονται από την ΕΕ είναι ο πρώην πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, ο Πορτογάλος νυν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν και η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Γαλλία, που δεν προτείνει δικό της υποψήφιο για τη θέση, έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Helsingin Sanomat, οι βαλτικές και οι σκανδιναβικές χώρες στηρίζουν την υποψηφιότητα του Όλι Ρεν.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM