Δημοσκόπηση Observer: Εννέα στους δέκα κορυφαίους οικονομολόγους της Βρετανίας πιστεύουν πως το Brexit θα πλήξει την οικονομία

Δημοσκόπηση Observer: Εννέα στους δέκα κορυφαίους οικονομολόγους της Βρετανίας πιστεύουν πως το Brexit θα πλήξει την οικονομία Facebook Twitter
1


Εννέα στους δέκα κορυφαίους οικονομολόγους της Βρετανίας που εργάζονται στο Σίτι του Λονδίνου, σε μικρές επιχειρήσεις και ακαδημαϊκοί πιστεύουν πως η οικονομία θα πληγεί αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.


Η δημοσκόπηση η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της καθώς περιλαμβάνει τις απαντήσεις περισσότερων από 600 οικονομολόγων, ενισχύει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την παραμονή της Βρετανίας στην 28μελή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου παρά την αντίθεση ορισμένων στο κόμμα του.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ipsos-MORI, το 88% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι μια έξοδος από την ΕΕ και την ενιαία αγορά θα έβλαπτε πιθανότατα τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας τα επόμενα πέντε χρόνια και το 82% είπαν ότι θα υπάρξει πιθανόν αρνητικός αντίκτυπος στο εισόδημα των νοικοκυριών.


Σύμφωνα με τον Observer, οι ερωτηθέντες είναι μέλη των πιο έγκυρων αντιπροσωπευτικών σωμάτων, της Βασιλικής Εταιρείας Οικονομίας και της Εταιρίας Οικονομολόγων Επιχειρήσεων.


Υποστηρικτές των δύο στρατοπέδων αναφέρουν την οικονομία ως ένα από τα κύρια πεδία μάχης για την προσέλκυση ψηφοφόρων σε μια μάχη για το μέλλον της Βρετανίας που γίνεται όλο και έντονη.


Οι υποστηρικτές της "εξόδου" λένε πως η Βρετανία θα απελευθερωθεί από τη ρύθμιση και τη γραφειοκρατία αν εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορεί να διαπραγματευθεί τις δικές της εμπορικές συμφωνίες χωρίς να χρειάζεται να ικανοποιήσει τις υπόλοιπες 27 χώρες.


Ο Μάθιου Έλιοτ, επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave, κατηγόρησε τους οικονομολόγους ότι προβάλλουν "τα ίδια κούφια επιχειρήματα" όπως όταν υποστήριζαν ότι η Βρετανία έπρεπε να υιοθετήσει το ευρώ.


"Υπήρχε μια ευχάριστη συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων που υποστήριζαν ότι η Βρετανία έπρεπε να εγκαταλείψει τη λίρα πριν από 15 χρόνια... Ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα", ανέφερε σε δήλωσή του.


Όμως η εκστρατεία της "παραμονής" τονίζει το επιχείρημα πως η οικονομία της Βρετανίας μπορεί να πάρει την κάτω βόλτα αν φύγει από την ΕΕ, πλήττοντας τη λίρα, την απασχόληση και τους μισθούς.


Ο Κάμερον ανέφερε σε μία δήλωση: "Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων πιστεύει πως η έξοδος από την ΕΕ θα πλήξει την οικονομία μας, θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και θα αυξήσει τις τιμές".

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM
ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
αυτο που προβαλονται οι αποψεις των οικονομολογων, εκεινων που απετυχαν να προβλεχουν την αποτυχια της ΟΝΕ με τη δομη στην οποια στηριχτηκε με ξεπερναει. Σιγουρα θα υπαρξει μια περιοδος που η βρετανικη οικονομια παρουσιασει υφεση, η οποια ομως θα οφειλεται στο γεγονος οτι μια τελωνειακη και νομισματικη ενωση οδηγει σε δημιουργια εμποριου μεταξυ των μελων της και αρα θα πρεπει να υπαρξει ενας επαναπροσανατολισμος των εμπορικων σχεσεων της χωρας. Εντουτοις ας δουμε λιγο τα δεδομενα.Μιλαμε για τη Βρετανια η οποια περα των εμπορικων σχεσεων με την ΕΕ εχει στενους δεσμους με τα κρατη της Κοινοπολιτειας προς τα οποια κατευθυνεται ηδη το εξωτερικο της εμποριο, περαν της ΕΕ. Επιπλεον στα πλαισια της παγκοσμιοποιημενης οικονομιας και των γυρων διαπραγματευσεων του ΠΟΕ υπαρχει ηδη η ταση μειωσης των φραγμων στις εμπορικες σχεσεις, ενω η στερλινα ειναι πολυ πιο δυνατη απο το ευρω επομενως εχει μεγαλυτερη προσβαση σε ξενες κεφαλαιαγορες.Δεν υποστηριζω οτι ειναι συμφερον της Βρετανιας να βγει. Τονιζω απλα το γεγονος οτι υπαρχει μια ταση "υστεριας" για το ενδεχομενο αυτο αναφορικα με τις επιπτωσεις στη βρετανικη οικονομια που εν πολλοις δεν ανταποκρινεται απολυτα στην πραγματικοτητα.Αντιθετα θα ελεγα οτι καλο θα ηταν να παραμεινει στην ΕΕ ως αντιπαλο δεος στη Γερμανια. Αποψη μου ειναι οτι η σταθεροτητα και η εξασφαλιση της σωστης πορειας της ΕΕ, ως ενα μικρο διεθνες συστημα, βασιζεται στην υπαρξη ενος ευγενους διπολικου ανταγωνισμου που θα εξασφαλιζει παντα τον ελαχιστο κοινο παρανομαστη των εκατερωθεν εθνικων συμφεροντων και αποψεων.